Pretraga

Zbog nove mjere Vlade mijenja se pravilnik o studentskoj prehrani, samo je jedna novost

A- A+

Proteklog tjedna Vlada je objavila novi paket mjera koje bi trebale ublažiti inflacijski učinak na građane. Jedna od mjera odnosi se i na studentsku prehranu –  zbog financijske injekcije studentskim centrima cijene menija u menzama ostaju iste kao i do sada. Sada je i službeno – objavom izmjene pravilnika o studentskoj prehrani u e-Savjetovanju, potvrđeno da će cijene menija ostati na ovoj razini najmanje do kraja rujna 2024. godine.

ručak menza

Ručak u menzi | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Studenti, ali i sva ostala zainteresirana javnost, mogu se uključiti u novo javno savjetovanje koje je otvorilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Mijenja se samo jedna stavka u Pravilniku

U sustavu e-Savjetovanja otvorena je javna rasprava oko izmjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Mijenja se samo jedna stavka – da Ministarstvo davatelju usluge, što su u većini slučajeva studentski centri, doznačuje dodatna sredstva u visini od 20 posto za mjesečne račune ispostavljene za razdoblje od 1. travnja 2023. do 30. rujna 2024. godine.

Zašto se ova stavka mijenja? Izmjena pravilnika nužna je jer je Vlada proteklog tjedna objavila novi paket mjera koji bi trebali ublažiti inflacijski učinak na građane. Jedna od mjera je i dodatno financiranje studentskih obroka, kako bi cijena za studente ostala ista.

– Za 111 tisuća studenata cijena menija od 0,86 eura ostaje nepromijenjena. Vrlo važna mjera, nju donosimo, ona je iznimka od svih ostalih trajanja, za godinu i pol dana. Dakle, do kraja ove akademske  godine i cijelu iduću, rekao je premijer Andrej Plenković prošlog tjedna.

Državu će ta dodatna injekcija prema studentskim centrima i drugim ponuđačima usluge studentske prehrane koštati osam milijuna eura. Time je, navode iz Vlade, spriječeno poskupljenje studentske prehrane za 20 posto u 24 studentska grada u kojima je osigurana usluga prehrane za studente. Podsjetimo, trenutne cijene menija u studentskim restoranima propisane su pravilnikom iz 2013. godine i od tada se nisu mijenjale.

Izdvojeni članak
Vlada je predstavila nove mjere pomoći građanima u inflaciji

Vlada predstavila mjeru vezanu uz studentsku prehranu, vrijedit će ove i iduće akademske godine

Kako se uključiti u javno savjetovanje?

Javno savjetovanje oko izmjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata otvoreno je samo do 24. ožujka, a očekuje se da će objave izvješća o provedenom savjetovanju biti 31.ožujka. Svoje komentare možete ostaviti ovdje.

Da biste se uključili u javno savjetovanje morate se prijaviti ili registrirati u sustav e-Savjetovanja. To možete kao korisnik sustava e-Građani ili direktnom prijavom u sustav nakon čega ćete dobiti mogućnost komentiranja svih zakona, pravilnika i drugih propisa koji se trenutno nalaze u javnom savjetovanju. Komentare mogu ostavljati i fizičke osobe, a neke od njih, poput rektora, dekana i ravnatelja, to će, kao i prijašnjih godina, činiti u ime institucija. Detaljne upute kako se prijaviti, korak po korak, za one kojima je to potrebno, možete pronaći ovdje.