Pretraga

Ministarstvo mijenja Pravilnik o državnoj maturi, vraća se važna odredba ukinuta prije par godina

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na javnu je raspravu stavilo prijedlog Pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o polaganju državne mature. Na stolu je samo jedna novost – želi se vratiti odredba prema kojoj će se ispit smatrati položenim tek ako su položeni svi njegovi dijelovi.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

‘Ako se ispit polaže u više dijelova, smatra se položenim ako su položeni svi njegovi dijelovi’ – odredba je to koju Ministarstvo želi vratiti u Pravilnik o polaganju državne mature. Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o državnoj maturi ovih je dana objavljen na portalu e-Savjetovanja i to je jedina izmjena koju Ministarstvo predlaže, a u javnoj raspravi možete sudjelovati ovdje.

Izmjena se neće primjenjivati u 2021./2022.

Zbog čega se ova odredba vraća u pravilnik o državnoj maturi iz Ministarstva nam nisu željeli konkretno odgovoriti. Kažu tek da se ‘ove izmjene sigurno se neće primjenjivati na učenike koji u školskoj godini 2021./2022. polažu državnu maturu.’

Ali zašto je ova odredba uopće bitna svima koji polažu maturu? Ona je naime, već ranije postojala u Pravilniku o polaganju državne mature. Omogućavala je da se dva dijela ispita iz Hrvatskog jezika ocjenjuju zasebno, odnosno da se određuje poseban minimalni prag na eseju iz Hrvatskog jezika te na testu iz književnosti i jezika. Drugim riječima, dok je ovo pravilo bilo na snazi, maturanti nisu mogli položiti ispit iz Hrvatskog jezika ako na oba dijela nisu ostvarili pozitivnu ocjenu. Samo su dvije generacije maturanata, 2018. i 2019., polagale maturu iz Hrvatskog prema tom pravilu.

Pravilo da se na eseju mora ostvariti pozitivna ocjena za prolazak Hrvatskog znatno pogoršalo prolaznost na maturi. Nakon dvije godine eksperimenta, ministrica Blaženka Divjak za školsku godinu 2019./2020. ukinula je odredbu prema kojoj se ispit koji se polaže u više dijelova smatra položenim tek ako su položeni svi njegovi dijelovi. Od 2020. maturanti su mogli dobiti jedinicu na eseju, ali svejedno proći Hrvatski i upisati fakultet.

Izdvojeni članak

[Matura ’22] Objavljen popis lektira za esej na maturi iz Hrvatskog: Na obje razine manje djela

Pravilo bi omogućilo povratak minimalnog praga na esej iz Hrvatskog

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja ne skrivaju da žele povratak minimalnog praga na eseju. O tome je bilo riječi na konferenciji za medije na predstavljanju rezultata ljetnog roka mature, na kojemu je čak 14% pristupnika ostvarilo nula bodova na eseju, ali su prošli ispit iz Hrvatskog. No i ljetos je ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović potvrdio kako se potencijalna izmjena pravila ne očekuje se dogodine nego tek od 2023.

– Budući da sam uistinu relativno kratko na ovom mjestu, bilo bi pretenciozno s moje strane donositi nekakve temeljitije analize. Ali mislim da je to u izvjesnoj mjeri lakomislenost maturanata koji baš često ne vole pisanje eseja. Pravila im trenutačno dopuštaju, a takvih je i bilo 1.337, da polože maturu unatoč tom praznom eseju. Mislim da bi ponovnim vraćanjem praga koji je nužno proći na eseju smanjilo broj takvih pristupnika i vjerujem onda dalo u izvjesnoj mjeri na pozitivnosti eseja na maturi, rekao je ljetos Filipović, a više o tome možete čitati ovdje.

Napomenimo za kraj i kako smo u kolovozu na portalu srednja.hr proveli anketu s pitanjem ‘Treba li se ponovno određivati minimalni prag na esejskom dijelu mature iz Hrvatskog?’. Od ukupnog broja sudionika njih 52,26% smatra da ne bi i da esej ne može biti odlučujući faktor za prolazak ispita iz Hrvatskog. Ipak, značajan je broj onih koji se s time nisu složili – čak 42,62% sudionika odgovorilo je ‘da, pozitivna ocjena na eseju mora biti uvjet za prolazak ispita’. Preostalih 5,13% sudionika nije bilo sigurno što treba učiniti po ovo pitanju.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.