Pretraga

Objavljen broj upisnih mjesta na zagrebačkim faksevima, smanjena kvota za najpoželjniji studij u Hrvatskoj

A- A+

Uz iznimku fakulteta koji provode neku vrstu prijemnog ispita, maturanti svoje liste prioriteta u sustavu Postani student mogu mijenjati sve do objave konačnih rezultat mature, dakle do 21. srpnja u 13:59. Sveučilište u Zagrebu upravo je objavilo broj upisnih mjesta. Ukupno se upisuje malo manje studenata nego lani, a kvota je značajno smanjena na najpoželjnijem studiju među maturantima – logopediji.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Nakon ovotjedne sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, objavljen je natječaj za upis u prvu godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija, a poznat je i broj upisnih mjesta na svaki od studija.

Upisuje se nešto manje studenata nego lani

Ukupno će se ove godine na zagrebačke fakultete upisivati 14.097 novih studenata, što je za 90 manje u odnosu na prošlu godinu. Od ukupne kvote, 11.571 mjesta namijenjeno je redovitim studentima, 2.088 izvanrednima, 438 stranim studentima i 193 Hrvatima izvan RH.

Najviše novih studenata i ove se godine upisuje na Ekonomski fakultet u Zagrebu, 2.445, što je za 50 mjesta manje u odnosu na prošlu godinu. Po broju upisnih mjesta slijedi Pravni 1.173, Filozofski će upisati najviše 1.106 novih studenata, na Prirodoslovno-matematički fakultet upisuje se njih 759, a na Fakultet elektrotehnike i računarstva te Fakultet informatike i organizacije po 730.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Rijeci objavilo broj upisnih mjesta u 2021., na popisu nema najavljivanog popularnog studija

Značajno smanjena kvota za najpopularniju logopediju

Kako je i izglasao sam fakultet, a onda Senat i potvrdio, značajno je smanjen broj upisnih mjesta na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, s prošlogodišnjih 214 na 154. Na logopediju ove se godine upisuje 50 novih studenata, dok ih se lani upisivalo 80. Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, logopediju na ERF-u trenutno želi upisati 1.096 maturanata, dok je za njih 432 to prvi izbor. Prema omjeru broja maturanata kojima je to prvi izbor i ukupne kvote, upravo je logopedija najpoželjniji studij u Hrvatskoj. Kvota je za trideset mjesta smanjena i na studiju socijalne pedagogije ERF-a.

Kada je riječ o fakultetima kod kojih je došlo do promjena u kvotama u odnosu na prošlu godinu, broj upisnih mjesta smanjen je i na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije, s 300 na 260.

S druge strane, ove se godine, a u odnosu na prošlu više studenata upisuje na Akademiju dramske umjetnosti, 84 naspram prošlogodišnjih 53, jer se lani na neke studije ondje nisu upisivali novi studenti. Kvota je veća i na Fakultetu hrvatskih studija, ove godine upisuju 333 nova studenta, a prošle je broj upisnih mjesta bio 312. Više studenata u odnosu na 2020. upisuje se i na Fakultet prometnih znanosti – 443 u odnosu na prošlogodišnjih 428.

Tablicu s brojem upisnih mjesta na Sveučilištu u Zagrebu u 2021./2022. možete vidjeti u dokumentu u nastavku, a odmah ispod nalazi se i sam tekst ovogodišnjeg natječaja za upise s detaljnim kriterijima. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [679.61 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [8.65 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.