Pretraga

Izašla je lista najpopularnijih fakultetskih smjerova na svijetu

A- A+

QS Top Universities je analizirao afinitete maturanata diljem svijeta je sastavio popis najpopularnijih studijskih programa. Većih iznenađenja nema, a na vrhu su medicina, informatika i programerstvo te pravo. Valja napomenuti da lista ne sadržava broj studenata koji studiraju pojedino područje već koji za njega pokazuju interes.

Približavanjem ljeta diljem sjeverne hemisfere maturanti se pripremaju za upise na fakultet. Osim pripremanja završnih ispita glavna okupacija im je traganje za pravim fakultetom i prikupljanje informacija o istima. Najpoznatija svjetska stranica koja se bavi kompariranjem raznih segmenata visokog obrazovanja diljem svijeta QS Top Universities uhvatila se u koštac s potragom za smjerovima koji su najzanimljiviji budućim studentima.

Stvarajući bazu podataka tijekom travnja ove godine zasnovano na broju pretraga pojedinih fakultetskih smjerova iz QS-a su uspjeli formirati listu najpopularnijih. Osim tog kriterija analizirana je i popularnost pojedinih kurseva iz različitih područja.

Valja napomenuti da je istraživanje nije bilo usmjereno na američke studijske programe već su se analizirali rezultati iz cijeloga svijeta. Pokriveno je ukupno 30 smjerova iz pet velikih područja, a konačna lista ipak nije pretjerano iznanađujuća s obzirom da su medicina, informatika i pravo i bili očekivani na najvišim pozicijama.

Izdvojeni članak

Pogledajte koji su gradovi najbolji za studentski život

1. Medicina

Informacija da se medicina kao smjer našla na vrhu liste nikoga ne iznenađuje previše. Područje medicine je relativno stabilno i tržišno konkurentno. Liječnici su dobro plaćeni i cijenjeni u društvu te je stoga interes budućih studenata velik. Po svemu sudeći, većina onih koji žele studirati medicinu planiraju unaprijed i rade dosta na informiranju

2. Informatika i programiranje

Za razliku od medicine, informatika je relativno novo znanstveno područje no zbog zahtjeva tržišta i modernizacije već je godinama grana obrazovnog sustava za koju interes najbrže raste. Upravo zbog toga ovako visoka pozicija na listi za malo koga je neočekivana, pogotovo ako u obzir uzmemo kako se lako informatičari i programeri zapošljavaju, a i primanja su im relativno visoka.

3. Pravo

Pravo ima vrlo slične karakteristike kao i medicina. Tradicija i dobra reputacija pravnih fakulteta kao i same struke ovo područje čine vrlo zanimljivim budućim studentima. Nakon završetka faksa u velikom broju zemalja (nije slučaj u Hrvatskoj) se lako zapošljavaju uz visoka primanja.

4. Ekonomija i menadžment

Ekonomija i menadžement su najpopularnije područje obrazovanja na našim prostorima usprkos činjenici da je ekonomista na burzi najviše te da se iz tog razloga vrlo teško zapošljavaju. Lista QS-a pobija mišljenje da je to samo hrvatska boljka. Netom provedeno istraživanje pokazalo je da je ekonomija globalno tek nešto malo manje popularna od prava, a tajna je u širokom spektru poslova koje diplomac može obavljati.

Izdvojeni članak

Najveći fakulteti na svijetu: Gigant od 2 milijuna studenata drži vrh

5. Strojarstvo

Istraživači su svako od četiri inžinjerska područja proučavali odvojeno i ispostavilo se kako je strojarstvo daleko najpopularnije među ‘maturantima’. Budući studenti se trude što bolje upoznati ovaj zahtjevan smjer kako ne bi bilo iznenađenja kada ga jednom upišu. Možda strojari nemaju takvu društvenu reputaciju kao pravnici i medicinari, ali zato imaju čitav niz komparativnih prednosti koje studenti prepoznaju.

6. Psihologija

Drugo najpopularnije zanimanje iz znanstvene grupe, odmah nakon medicine. Diplome  vrlo dobro kotiraju već godinama, pa je tako već puno desetljeće u Ujedinjenom Kraljevstvu peta najcjenjenija upravo ona iz psihologije. Web posjetitelji sugeriraju kako je ovo područje među najzanimljivijima studentima iz cijelog svijeta.

Izdvojeni članak

Deset najvećih hrvatskih fakulteta po broju studenata

7. Elektrotehnika i elektronika

Uz strojarstvo najtraženiji inžinjerski smjer je elektrotehnički. Svjedoci smo da slična konstalacija snaga vlada i na domaćem tržištu. Ako pravo i medicina imaju dugu tradiciju, a informatika reputaciju nadolazeće sile, onda se za elektrotehniku i elektroniku može reći da kombiniraju jedno i drugo. Kursevi iz ovog područja pokrivaju sve od motora s generatora do smartphonova.

8. Matematika

Broj jedan među prirodnim znanostima je matematika. Kao jezgra brojnih drugih prirodnih znanosti ima široku publiku među potencijalnim studentima. Matematičare možda ne prati glamur i visoka primanja, ali svakako ima znatan broj studenata koje u odabiru struke vode neki drugi motivi.

Izdvojeni članak

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu

9. Fizika

Tek nešto manje popularna od srodne joj matematike smjestila se na deveto mjesto ove liste. Posljednjih godina za studije fizike interes raste diljem svijeta i dojam je kako postaje ponovno cool. Između ostalog popularizacija ovog područja se vrši na nekarakterističan način. Počeli pojavljivati celebrity fizičari poput Briana Coxa, a svoj udio je dala i serija The Big Bang Theory.

10. Geografija

Geografija je jedini predstavnik humanističko-umjetničkog područja po QS-ovoj klasifikaciji. Kao kod prava i medicine i ovo područje ima dugu tradiciju. Posebno su popularni profesorski smjerovi iako nisu pretjerano dobro plaćeni.