Pretraga

Izašla je Šangajska lista najboljih sveučilišta: Sveučilište u Zagrebu bolje rangirano nego lani

A- A+

Iako se ne radi o nešto pretjereano zavidnom plasmanu, dva su se hrvatska sveučilišta našla među 1.000 najboljih u svijetu prema prestižnoj Šangajskoj listi svjetskih sveučilišta ARWU. Sveučilište u Zagrebu rangirano je između 401. i 500. mjesta, a Sveučilište u Splitu između 701. i 800. mjesta. Zagrebačko sveučilište je u odnosu na prošlu godinu skočilo za 100 mjesta, a splitskog prošle godine na listi najboljih nije ni bilo.

Foto: Ivan Klindić | www.ivanklindic.info

Najbolje sveučilište na svijetu je Harvard, a slijede ga Stanford i Cambridge. Prema Šangajskoj listi ARWU ovo je 17. godina zaredom da se Harvard nalazi na samome čelu.

Iako ne baš prestižne rezultate, i hrvatska su se sveučilišta uspjela naći na listi 1.000 najboljih u svijetu. Sveučilište u Zagrebu rangirano između 401. i 500. mjesta, a Sveučilište u Splitu, koje se posljednjih godina samopromovira kao najbolje u Hrvatksoj, zauzelo je rang između 701. i 800. mjesta.

Za Sveučilište u Zagrebu ovo je skok u odnosu na prošlu godinu kada je bilo rangirano između 501. i 600. mjesta, a splitsko sveučilište prošle se godine uopće nije nalazilo na Šangajskoj listi.