Pretraga

Zagrebačko Sveučilište srozalo se ispod 500 najboljih na svjetskoj rang listi

A- A+

Svake godine Sveučilište Jiao Tong iz Šangaja objavljuje rang listu najboljih svjetskih sveučilišta, koju temelji na istraživanju Akademski rang svjetskih sveučilišta ARWU. Zagrebačko je Sveučilište na tu listu prvi put dospjelo 2011. godine, kada se nalazilo na samom začelju između 401. i 500. mjesta. Tu je poziciju zadržalo i 2012. i 2013. godine, no ove je godine ispalo i s liste najboljih 500.

Od 2011. godine kada je prvi put dospjelo na listu najboljih svjetskih sveučilišta, zagrebačko Sveučilište držalo se u zadnjoj kategoriji najboljih 500. Ove je godine ispalo s rang liste temeljene na istraživanju Akademski rang svjetskih sveučilišta (ARWU), koju putem istraživanja donosi Sveučilište Jiao Tong iz Šangaja.

Izdvojeni članak

Negativni trend: Zagrebačko ove godine još niže pozicionirano na rang listi sveučilišta

U regiji je najbolje beogradsko Sveučilište

Prvih sto sveučilišta rangiraju po redu, dok ostala smještaju na mjesta na tablicu, poput onih između 100. i 150., 151 i 200. i tako dalje. Zagrebačko Sveučilište je od 2011. godine, kada se prvi put našlo na listi, držalo dio tablice od 401. do 500. mjesta, no sada je ispalo i iz tih prvih 500.

Najbolje rangirano sveučilište u regiji jest beogradsko, smješteno u kategoriju između 301. i 400. mjesta, dok se Sveučilište u Ljubljani nalazi između 401. i 500. mjesta. Sarajevsko Sveučilište, poput zagrebačkog, nije uspjelo ući među prvih 500.

Amerika na tronu

Rang listu najboljih predvode američka sveučilište, pa se tako na prva četiri mjesta nalaze Harvard, Stanford, MIT (Massachusetts Institute od Technology) te Sveučilište u Kaliforniji.

Peto mjesto drži britanski Cambridge, dok sljedećih pet mjesta ponovno drže američka sveučilišta – Princeton, CalTech, Columbia i Sveučilište u Chicagu. Britanski Oxford drži deseto mjesto rang ljestvice najboljih sveučilišta na svijetu.