Pretraga

Evo zašto je na svjetskim rang listama beogradski Univerzitet bolji od Sveučiliša u Zagrebu

A- A+

Već se deset godina provodi akademsko rangiranje 500 najboljih sveučilišta u svijetu ARWU, a tzv. šangajska lista koja se dobiva takvim ocjenjivanjem pokazuje kakva je zapravo kvaliteta svjetskih sveučilišta. Prošle se godine zagrebačko Sveučilište nalazilo u najnižoj vrijednosnoj skupini između 401. i 500. mjesta, a ništa bolji rezultat nije postiglo ni ove godine. Sveučilište našeg glavnog grada kaska i za beogradskim Univerzitetom, koje se prošle godine prvi put pojavilo na listi, dok se već ove popelo za sto mjesta, te pokazalo kao najkvalitetnije sveučilište u regiji.

Kriteriji rangiranja

Rangiranje se temelji na znanstvenim infikatorima kao što su broj istraživača s velikim brojem citata, broj radova objavljenih u vodećim časopisima poput Naturea i Sciencea, broj radova u relevantnim znanstvenim bazama, te broj alumna i osoblja koji su dobili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju. Također, gleda se i na generalni utjecaj sveučilišta u regiji.

ARWU, akademsko rangiranje 500 najboljih sveučilišta na svijetu ima za zadatak predočiti kvalitetu koju pruža pojedino sveučilište. Prva šangajska lista, odnosno rang ljestvica objavljena je 2003. godine, i otad se ažurira na godišnjoj bazi. Prošle je godine zagrebačko Sveučilište smješteno između 401. i 500 mjesta, što je za rektora Aleksu Bjeliša velik uspjeh, budući da je za vecernji.hr izjavio kako u Hrvatskoj vlada letargija, te možemo biti ugodno iznenađeni što smo se uopće našli na prestižnoj listi. Zagreb u leđa gleda i beogradskom Univerzitetu, koji je po ovogodišnjoj listi najkvalitetnije sveučilište u regiji, dok je zagrebačko Sveučilište ostalo na istom mjestu, na začelju liste.

Izdvojeni članak

ARWU: Zagrebačko Sveučilište na samom dnu, a lošije je i od Univerziteta u Beogradu

Beogradski Univerzitet skočio za sto mjesta za ljestvici

Beogradski Univerzitet tek se prošle godine pojavio na ljestvici 500 najboljih sveučilišta svijeta, a ove se godine pomaknuo za čak sto mjesta na rang listi, time pokazujući kako je uložilo ozbiljne napore i sredstva kako bi svoju obrazovnu instituciju podiglo na višu razinu. Posebno velik napredak vidljiv je polju matematičkih znanosti, gdje je Univerzitet smješten između 101. i 150. mjesta. Napori su se isplatili, budući da je postignut tako velik skok, no s Univerziteta dogodine predviđaju još bolje rezultate.

Izdvojeni članak

Izašla ovogodišnja rang lista najboljih svjetskih sveučilišta! Pogledajte kako se Zagreb plasirao!

Sljedeće godine očekuju još veći napredak

– Prije dvije godine Univerzitet u Beogradu po prvi je put učestvovao u ARWU rangiranju. Zbog nepotpunosti nekih podataka, prošle smo godine rangirani između 400. i 500. mjesta, iako smo realno bili bolji. Prošle smo godine upotpunili podatke i sada se nalazimo između 300. i 400. mjesta. Sljedeće godine očekujemo još jedno blago pomicanje prema gore. Posljednjih nekoliko godina u Srbiji su uložena značajna financijska sredstva u znanost, u opremu i mlade istraživače, a sada se vide i rezultati tih ulaganja. Posebno smo zadovoljni zbog uspjeha matematičkih znanosti koje su sada rangirane od 101. do 150. mjesta, rekla nam je Ivanka Popović, prorektorica za znanost u Beogradu.

Izdvojeni članak

Kolaps ‘Zemlje znanja’: U Hrvatskoj vlada obrazovni i znanstveni kaos

Zagreb jedino hrvatsko sveučilište koje je dospjelo na listu

Očigledno je da se kod susjeda više ulaže u obrazovanje i mladi znanstveni kadar, stoga se trebamo zapitati zbog čega je Zagreb zapeo na dnu liste. Istraživanje je pokazalo da domaći brucoši i maturanti jedva čekaju pobjeći iz Hrvatske u inozemstvo, što ne iznanađuje budući da ne vide ništa privlačno u tome da ostanu u domovini. Osim zagrebačkog, nijedno drugo hrvatsko sveučilište nije se našlo na ovoj najpopularnijoj rang listi, piše Novi list. Sudeći prema rezultatima koje je Zagreb postigao, odnosno nije postigao, možda dogodine ni najveće hrvatske obrazovne institucije neće biti na ljestvici.