Pretraga

Izašli su novi podaci o studentima za 2022. godinu: Evo koliko brucoša ponavlja prvu godinu faksa

Studenata prve godine faksa, kolokvijalno brucoša, ima preko 55 tisuća. Od tog broja, njih čak 18 posto ponovno je upisalo prvu godinu studija. Dosta su to zabrinjavajući podaci koje je izdao Državni zavod za statistiku u svojem detaljnom izvješću o studentima upisanima u akademsku godinu 2021./2022.

studenti predavanje

Foto: Pexels; Roxanne Minnish

Državni zavod za statistiku objavio je dosta detaljne podatke o studentima upisanim na visoka učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2021./2022.

Zagrebačko sveučilište okuplja 39 posto svih domaćih studenata

U zimskom semestru akademske godine 2021./2022. na visokim učilištima u sve godine studija bila su upisana ukupno 154.894 studenta. Studentica je bilo 89.270, što je gotovo 58 posto.

Od ukupnog broja studenata, u sastavu sveučilišta bilo je upisano 83 posto studenata, od čega na našem najvećem o vodećem Sveučilištu u Zagrebu preko 39 posto studenata. Izvan sveučilišta bilo je upisano 17 posto studenata.

Prema znanstvenim i umjetničkim područjima na koja se odnose studijski programi, najviše je bilo zastupljeno područje društvenih znanosti, gdje je upisano preko 43 posto studenata. Slijede tehničke znanosti, a zatim biomedicine i zdravstvo, humanističke znanosti, biotehničke znanosti, prirodne znanosti te umjetničko i interdisciplinarna područja znanosti.

Izvor: Državni zavod za statistiku 2022.

Jako puno studenata ponavlja prvu godinu

Od ukupnog broja studenata upisanih na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj, na fakultete ih je bilo upisano više od 81 posto, na veleučilišta 13 posto, a na visoke škole oko 4 posto. Na umjetničkim ih je akademijama bilo upisano niti 2 posto. Napomenimo kako ubuduće visoke škole više neće postojati, već su se preimenovale u veleučilišta otkako je lani na snagu stupio novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Na redoviti studij bilo je upisano nešto više od 72 posto studenata, a na izvanredni studij njih preko 27 posto. Napomenimo da je među studentima bilo i 0,1 posto onih koji studiraju prema predbolonjskom programu.

Brucoša je bilo 55.511 studenata, više od trećina, dakle, svih studenata, a zanimljiv je podatak da je od tog broja njih 18 posto ponovno upisalo prvu godinu studija. Prema prebivalištu, 95 posto studenata imalo je prebivalište u Republici Hrvatskoj, a oko 4 posto izvan nje. Prebivalište je bilo nepoznato za nešto više od 1 posto studenata.

U publikaciji DZS-a ispod možete vidjeti detaljne statističke podatke. Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, potrebno je ponovno učitati stranicu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preko 60 posto studentica

U 2022. diplomiralo je ili završilo studij 30.875 studenata. Udio studentica u tom broju iznosio je 18 762, odnosno gotovo 61 posto. U skladu je to sa standardnom rodnom raspodjelom studenata, gdje već tradicionalno u visokom obrazovanju ima više žena nego muškaraca.

Od ovih koji su diplomirali nešto preko 80 posto ih je završilo fakultet. Kada uspoređujemo stručne i sveučilišne studije, tu je omjer gotovo 12 posto prema više od 68 posto studenata. Najmanje studenata diplomira, odnosno završava studij, tradicionalno, na akademijama, njih tek oko 2 posto.

Kada pogledamo ove podatke vidimo da nešto više studenata završi prijediplomski, nego što diplomira na diplomskom studiju. No, razlika je dosta malena, svega nekoliko postotnih poena što nam pokazuje da većina nakon završetka preddiplomskih nastavlja školovanje na diplomskoj razini. Ima i onih koji su završili jedan od tek par kratkih stručnih studija u državi, a takvih je 0,1 posto.

Najviše studenata koji su završili faks u dobi od 22 do 24 godine

Prema godinama života, najviše studenata koji su diplomirali/završili studij bilo je u skupini od 22 do 24 godine. Takvih je gotovo 46 posto. Najmanje diplomanata je u skupini od 37 do 39 godina, manje od 2 posto. Naglasimo da je u skupini 40 i više godina bilo nešto više od 4 posto osoba koje su u 2022. završili studij ili diplomirali.

Još jedna informacija koju DZS ističe, a pretjerano nas ne čudi, jest najčešće područje u kojem studenti diplomiraju ili završe studij. A to su društvene znanosti. Gotovo 42 posto diplomanata dolazi s takvog studija. Slijede odmah nakon tehničke znanosti, gdje je skoro 26 posto diplomanata pa biomedicina i zdravstvo gdje ih je gotovo 13 posto.

Izvor: Državni zavod za statistiku 2022.