Pretraga

U jeku koronakrize Pravni objavio da povećava dio školarina uz suludo pravilo koje su naknadno obrisali

A- A+

Pravni fakultet Zagreb u subotu je na web stranicama objavio obavijest iz koje je razvidno kako se izvanrednim studentima povećava cijena ECTS-a sa 100 na 120 kuna. Rok za upis u narednu godinu je svega nekoliko dana, kao i rok za plaćanje školarine. Povrh svega, Uprava Fakulteta uz obavijest je izdala i odredbu kako djelatnici fakulteta, ‘studentima nisu dužni dodatno pojašnjavati način upisa’, što su kasnije uklonili. Studentski zbor Pravnog tvrdi kako članovi Vijeća nisu znali da glasaju za tu odredbu te su pozvali studente da za sada ne plaćaju školarinu.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu | Foto: srednja.hr

– Svi prijedlozi Studentskog zbora se odbijaju bez prihvatljivog objašnjenja, otežava se studiranje na sve moguće načine, a kap koja je prelila čašu je današnja objava o upisima gdje je studentima dan rok do ponedjeljka za upis i dva dana više za uplatu školarine, što je skandalozno. Također, izvanrednim je studentima povećana školarina za 20 kn po ECTS bodu nenajavljeno i iznenadno, s napomenom da djelatnici Fakulteta nisu dužni objašnjavati pravila upisa u narednu godinu, s tom porukom javila nam se jedna studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Izdvojeni članak
pravni fakultet zagreb

Vijeće Pravnog faksa odbilo studentske zahtjeve: Predsjednik Zbora kaže da ipak postoji indirektni benefit

Rok za plaćanje školarine svega par dana

Na stranicama Pravnog protekle subote osvanula je obavijest o upisima u narednu akademsku godinu. Iz te obavijesti da se iščitati kako je studentima za online upis zadan rok do ponedjeljka, dakle, imaju otprilike tri dana da obave tu radnju.

– Studenti koji ne izvrše upis putem studomata do 21. rujna, neće se smatrati upisanim u redovitom roku, stoji u obavijesti Pravnog.

Uz navedeno, potvrdu provedenog upisa na studomatu i uplate upisnine i školarine studenti su obvezni dostaviti putem upisnog online obrasca već do 23. rujna. A kao da iznimno kratki rokovi nisu dovoljni, unatoč koronakrizi uslijed koje su mnogi ostali bez posla, Pravni je povećao cijene ECTS-a za izvanredne studente. Cijena ECTS-a bila je do sada 100 kuna, a od ove godine je 120. Podsjetimo, cijene participacije školarine, tj. cijenu ECTS boda za te studente određuju fakulteti, no uprava Sveučilišta određuje do kojeg se maksimalnog iznosa te cijene mogu kretati.

Dodatno, u prvotnoj obavijesti Fakulteta pisalo je i da osobe koje imaju posao jer studenti postoje, djelatnici fakulteta, ‘studentima nisu dužni dodatno pojašnjavati način upisa’. Uprava Fakulteta tu je rečenicu naknadno obrisala iz obavijesti, što se može vidjeti iz snimaka zaslona koje smo napravili u subotu i jutros.

Nestala je odredba prema kojoj zaposlenici fakulteta nisu dužni objašnjavati proces upisa| screenshot: pravo.unizg.hr

Studentski zbor: ‘Povećanje je kriomice izglasano na sjednici Vijeća’

Odlukom Pravnog da se povećaju cijene ECTS-a iznenađen je i Studentski zbor Pravnog fakulteta čiji članovi kažu kako je ona ‘kriomice izglasana’. Studente su u subotu pozvali da još ne plaćaju školarinu.

Izdvojeni članak
pravni fakultet split

‘Najlakše je gazit’ po studentu’: Splićani prosvjedovali ispred faksa, od Uprave traže nekoliko stvari

– Povećanje cijene ECTS boda sa 100 na 120 kuna za izvanredne studente je kriomice izglasano na sjednici Fakultetskog vijeća 16. rujna. Uprava je prijedlog izmjene u dokumentima (od otprilike 2.000 stranica) poslala na takav način da nije bilo razumno očekivati da će on biti uočen. Također, sam način vođenja sjednice, koji nije sličio niti jednoj ranijoj, otežao je raspravu jer sama promjena nije prezentirana na Fakultetskom vijeću od strane Uprave niti je Uprava obavijestila studentske predstavnike da tako što planira. Takvo ponašanje smatramo apsolutno nedopustivim te smo uložili dekanu suspenzivni veto (što znači da se odluka stavlja izvan snage i Vijeće tek za osam dana može ponovno odlučivati). Očekujemo da će dekan sutra odlučiti uvažava li veto. U slučaju da veto ne bude uvažen spremni smo na dalje akcije, poručili su iz Zbora.

Navode i da je prijedlog kojim je izbrisana odredba prema kojoj naknada troškova po upisanom ECTS bodu za izvanredne studente iznosi 100 kuna te je pripojena stavku o naknadi troškova za redovne studente, izglasan na sjednici Vijeća sa 130 glasova ‘za’, 1 glasom ‘protiv’ i 5 suzdržanih glasova. Istodobno, Prijedlog studentske peticije o donošenju odluke o smanjivanju školarina odbijen je s 55 glasova ‘za’, 62 glasa ‘protiv’ i 23 suzdržana glasa. Iz toga Zbor zaključuje kako ‘članovi Vijeća, uključujući i profesore, nisu bili upoznati s odlukom i namjerom uprave da povisi cijenu naknada za izvanredne studente’.

Studenti spremni na bojkot plaćanja školarina i prosvjed

– O ovoj odluci na Vijeću se nije raspravljalo te predlagatelj nije ni naglasio postojanje promjene. Prilikom glasovanja članovi Vijeća sigurno ne bi podržali dijametralno suprotne odredbe o smanjenju i povišenju školarina. Očito je da je cijelom Vijeću ova odluka promakla te očekujemo i reakciju profesora, za koje smo sigurni da ne bi podržali ovu izmjenu da su znali o čemu glasuju. Svjesni smo toga da nam je brisanje ove odredbe promaklo i nipošto se ne ograđujemo od toga, ali apeliramo da shvatite uvjete u kojima se to dogodilo, da se nije dogodilo samo nama i da pokažemo zajedništvo kad nam je najviše potrebno, a ne da se okrenemo jedni protiv drugih. Također smo svjesni da je situacija eskalirala te se pripremamo za sve moguće opcije – uključujući bojkot plaćanja školarina i prosvjed. Zato vas molimo da ispunite priloženu anketu kako bi dobili okvirni broj ljudi koji bi tako što podržali, poručili su iz Studentskog zbora Pravnog.

Zbor je naknadno putem Facebooka javio i da je dekan odbio njihov suspenzivni veto. Poručuju kako će tražiti da se odluka stavi izvan snage.

– Ipak, Uprava je navela ovo: “…Konačno, rok od 23. rujna je instruktivan, u smislu da je riječ o datumu na koji za većinu studenata pravnog studija počinje (modularna) nastava. Neovisno o tome, ni jednom studentu neće biti uskraćen upis ako ga zbog opravdanih razloga ne obavi do navedenog datuma…” Konačno, Studentski zbor će danas održati izvanrednu sjednicu na kojoj će biti raspravljeno o aktualnom stanju te odlučeno o svim detaljima daljnjeg postupanja Studentskog zbora. Sve pripreme su već u tijeku te smo spremni na sve scenarije. Sjednica će biti otvorena svima te ćemo vam oko 16 sati poslati link za pridruživanje sjednici putem Google meet-a, kažu iz Studentskog zbora Pravnog.