Pretraga

Vijeće Pravnog faksa odbilo studentske zahtjeve: Predsjednik Zbora kaže da ipak postoji indirektni benefit

A- A+

Fakultetsko vijeće Pravnog fakulteta odbilo je tri studentska peticijska prijedloga: smanjivanje uvjeta za upis više godine na 44 ECTS boda, omogućavanje plaćanja školarine na više rata, kao i smanjenje školarina za najpogođenije studente. Predsjednik Studentskog zbora Boris Rajić ističe da su ipak postigli određen benefit – na studentske zahtjeve sada će se gledati malo ozbiljnije.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu | Foto: srednja.hr

– Nažalost, ne mogu reći da sam iznenađen odlukom Vijeća, kazao nam je Boris Rajić, predsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta.

Fakultetsko vijeće zagrebačkog Pravnog fakulteta raspravljalo je u srijedu o tri prijedloga iz studentske peticije koju je pokrenuo Studentski zbor. No, sva tri su odbijena.

Izdvojeni članak
pravni fakultet zagreb

Više od 1.300 studenata zagrebačkog Prava potpisalo peticiju: Upravi su uputili šest zahtjeva

Za smanjenje uvjeta za upis više godine na 44 ECTS boda glasalo je 43 članova Vijeća, 73 ih je bilo protiv, a 26 suzdržanih. Za plaćanje školarina na rate glasalo je 65 članova, 53 ih je bilo protiv, a 24 suzdržanih. Kako je objavio Zbor, ni glasanje o smanjenju školarina nije prošlo. Tek 55 članova glasalo je za, 62 protiv, a 23 je bilo suzdržano.

Budući da je za prihvaćanje prijedloga bilo potrebna većina prisutnih, dakle 50%+1 od svih koji su glasovali, niti jedan od tri prijedloga studenata nije usvojen.

Ipak, pojašnjava nam predsjednik fakultetskog Studentskog zbora, Uprava je pristala da se, kao i što je bila dosadašnja praksa, plaćanje na više rata omogući studentima koji pošalju molbu s valjanim razlogom.

– Nadamo se da će se te molbe uredno odobravati. Znali smo od početka da nemamo baš šanse da se usvoje sve naše molbe, kaže Rajić.

Ističe da će se njihova borba za povećanje studentskog standarda na Pravnom fakultetu nastaviti.

– Krećemo prvo s izmjenama Pravilnika o studiju, otkrio nam je Rajić.

Bez obzira na ishod sjednice Vijeća, smatra da su ostvarili indirektni benefit.

– Studenti su se organizirali i pokazali kolika je njihova moć. Studentske molbe i zahtjeve sada će se promatrati malo ozbiljnije nego prije, zaključio je Rajić