Pretraga

Još jedna njemačka ministrica dala ostavku zbog sumnje na plagijat: Kod nas je to i dalje nestvarno

A- A+

Njemačka ministrica Franziska Giffey dala je ostavku zbog sumnji da je plagirala doktorat. Treća je po redu od ministara koji su to napravili. U Hrvatskoj je takav scenarij i dalje nestvaran.

plagijat ilustracija

Foto: Pexels | ilustracija srednja.hr

Uslijed višegodišnjih sumnji da je plagirala svoj doktorat na temu Europske komisije, njemačka ministrica obitelji, žena, starijih i mladih Franziska Giffey, inače socijaldemokratkinja, dala je ostavku na tu funkciju. Kako javlja Associated Press, kancelarka Angela Merkel njenu je ostavku prihvatila, no istaknula kako joj je žao što odlazi te naglasila njenu strastvenost u poslu.

Treća po redu

Oko doktorata sada već bivše ministrice Giffey već se govori dugi niz godina. Prije dvije godine matično Slobodnog sveučilišta u Berlinu (FU) izdalo je ukor zbog spornih dijelova njene disertacije, no odlučilo joj je ne oduzimati titulu. No isto se sveučilište nakon novopristiglih optužbi odlučilo ponovno pozabaviti doktoratom socijaldemokratkinje pa je ona podnijela ostavku.

Istaknula je kako je dala sve od sebe i u najboljoj namjeri napisala doktorat pa joj je, piše AP, žao ako su joj se u procesu potkrale neke greške. Poštovat će odluku Sveučilišta, čak i ako joj odluče oduzeti doktorat. Njemačka je u posljednjih desetak godina, podsjetimo, već nekoliko puta bila na udaru zbog (navodnih) plagijata. Ministar obrane iz 2011. Karl Theodor zu Guttenberg podnio je ostavku nakon što mu je zbog plagiranja oduzet doktorat, a isto je dvije godine nakon učinila i ministrica obrazovanja Annette Schavan.

Važno je istaknuti da se Giffey ne povlači u potpunosti iz politike. Na nadolazećim će izborima i dalje ostati SPD-ova kandidatkinja za Berlin, a njena ostavka odnosi se samo na ministarsku funkciju na nacionalnoj političkoj razini.

Izdvojeni članak

Akademik Silobrčić za Srednja.hr nakon odluke Ustavnog suda: Crna je budućnost hrvatske akademske zajednice i njezine čestitosti

Naš ministar nije dao ostavku

I kod nas su neko vrijeme optužbe o plagijatima bile u fokusu medijskog izvještavanja. Prije gotovo pet godina, stupanjem profesora filozofije Pave Barišića na funkciju ministra znanosti i obrazovanja, u javnost su isplivale informacije o navodnom plagijatu znanstvenog rada američkog autora Stephena Schlesingera. Iako su ga mediji i stručnjaci, među kojima i naš poznati znanstvenik Ivan Đikić te profesor filozofije Jure Zovko, kritizirali sa svih strana, Barišić nije podnio ostavku.

Štoviše, unatoč tome što je već s čelne pozicije na Institutu za filozofiju kao i nekih važnih funkcija u ministarstvu obrazovanja neslavno odlazio, imao je podršku aktualnog premijera Andreja Plenkovića. Ovaj je, prisjetimo se, navodni plagijat njegova ministra nazivao “omaškom” i “jednom jedinom fusnotom”. Barišića su poslije svega Zovko i Đikić prijavili za navodni autoplagijat u doktoratu matičnom Sveučilištu u Augsburgu. Sveučilište je donijelo mišljenje da se ne radi o znanstvenom prekršaju, doduše, uz priznanje da je iz današnje perspektive bilo formalnih nedostataka u Barišićevoj doktorskoj disertaciji. Ni nakon toga Barišić nije podnio ostavku, a s vodećeg je mjesta resora otišao tek uslijed političke trgovine HDZ-a i HNS-a kojom je u ministarsku fotelju zasjela Blaženka Divjak.

Izdvojeni članak
vice mihanović

Raspad povjerenstva: Četvero od pet profesora odbilo propitivati doktorat Vice Mihanovića

Nove sumnje u plagijat

I u posljednja dva mjeseca sumnje na plagijate poznatih HDZ-ovaca goruća su tema. Sumnja se da je Vice Mihanović, profesor Pomorskog fakulteta u Splitu i ravnatelj Lučke uprave, prepisao dijelove svojeg doktorata bez pravilnog navođenja izvora. Zbog toga se formiralo i posebno povjerenstvo pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje je doktorat dodijeljen.

No, u tom je akademskom trileru nastao novi zaplet jer je od peteročlanog povjerenstva koje je trebalo procijeniti je li Mihanović plagirao svoju disertaciju ili ne, ostao tek jedan član. Četvero ih je odustalo od tog zadatka uoči prvog kruga lokalnih izbora u kojima se Mihanović istaknuo kao kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita. Odluke o njegovu eventualnom plagiranju doktorske disertacije još nema na vidiku, a Mihanović je ušao u drugi krug izbora te u medijima govori da je njegov doktorat jedinstven u Hrvatskoj i svijetu.