Pretraga

Jovanović najavljuje sveučilište koje će raditi po diktatu tržišta

A- A+

Hrvatski obrazovni sustav se često pokazuje kao jedan od elemenata društva koji je najotporniji na promjene. Mnogi ministri obrazovanja su pokušavali unijeti neke promjene u okoštali sustav, te je sada u borbu krenuo i sadašnji obnašatelj te dužnosti Željko Jovanović.

Ovoga puta protivljenje ne dolazi od strane političke opozicije, već unutar vladajuće garniture. Saša Zelenika, savjetnik ministra Jovanovića, te sam ministar našli su se u sukobu sa stranačkim kolegama prof. dr. Gvozdenom Flegom i prof. dr. Brankom Grčićem. Prvi je saborski zastupnik SDP-a, a drugi ministar regionalnog razvoja i fondova EU.

U intervjuu koji je dao za portal t-portal.hr ministar Jovanović objašnjava zašto visoko obrazovanje u Hrvatskoj ne može doseći svjetske standarde, te zašto postoji toliki otpor promjenama.

– Mislim da je bojazan vezana uz puno uskogrudnije osobne privilegije jednog manjeg, ali vrlo glasnog i dobro umreženog dijela akademske zajednice. Oni će uvijek biti protiv bilo kakvih promjena, izjavio je ministar Jovanović.

Unutarstranački sukob krije puno dublji problem

Ministrova interpretacija sukoba sa stranačkim kolegama ima puno snažniju pozadinu, nego što se to može iščitati iz ove izjave. Naime, unutar sustava visokog obrazovanja već neko vrijeme postoji sukob na liniji društvenjaka i tehnologa.

Novi zakon o Hrvatskoj kvalifikacijskom okviru, oko kojeg se trenutno lome koplja sadrži jasnu viziju prilagođavanja sveučilišta  tržištu i njegovim potrebama. Za mnoge nova strategija jasno favorizira tehničke fakultete, a ide na štetu velikim društvenim fakultetima kao što su Pravni i Ekonomski fakultet.

Još u travnju je profesor Vedran Mornar, predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, naglasio apsurd hrvatskog visokog obrazovanja koje proizvodi premalo kadrova potrebnih na tržištu rada.

Nema zemlje za društvenjake

– Ja prvi ne bih želio živjeti u državi inženjera, ali ta zanimanja stvaraju novu vrijednost, dok nekad imam osjećaj da društvene struke više troše novac nego što proizvode, izjavio je za Večernji list u travnju ove godine Mornar.

Izdvojeni članak

Ministarstvo poručuje: Učite hindu i kineski

Ministar Jovanović se akrobatskim izjavama htio odmaknuti od ovog
sukoba, no morao je najaviti da će se Ekonomski fakultet u Zagrebu
vjerojatno naći na udaru njegove nove politike.

– Utvrđeno je da ekonomski fakulteti hrvatskih sveučilišta ne
udovoljavaju minimalnim mjerilima kvalitete u pogledu odnosa broja
nastavnika i studenata, izjavio je ministar za t-portal, te dodao da
postoje različiti prijedlozi za rješenje ovog problema, pa i taj da se
privremeno obustave upisi.

U konačnici je ministar stao iza
svojeg savjetnika profesora Saše Zelenike, koji je jedan od ključnih
figura u stvaranju nove strategije, te najavio kako će napraviti sve
kako bi prošao prijedlog zakona, pošto u suprotnom njegova politička
funkcija nema nikakvog smisla.