Pretraga

Kad nemate svojih kuna: Kako studenti raspolažu sa svojim mjesečnim budžetom?

A- A+

Malo koja stvar je toliko stresna koliko novac. Lako ga je trošiti, teško ga je zaraditi, a najteže ga je čuvati. No, ako ste prosječan student, onda ste već naviknuli na jednu vrstu polutrajne oskudice i stalnu štednju. Iako ne štedite zapravo.

Foto: srednja.hr

Životno razdoblje u kojem studirate je sasvim sigurno jedno od najzanimljivijih. Vrijeme je to kada se većina prvi put odvaja od kuće, dolazeći po prvi put u doticaj sa ‘stvarnim’ životom. Doduše, koliko možete iskusiti ‘stvaran’ život kada dnevno možete preživjeti s desetak kuna zahvaljujući menzama?

Spominjemo kune zato što je upravo to velik (odnosno malen) dio studiranja. Osim što odlazak od kuće košta, odjednom se nađete u situaciji gdje možete raditi s novcem što god poželite. Možete si svaki dan za ručak kupovati veliku čokoladu, a za večeru pivu i nitko vam ne može ništa. Naravno, riječ je o pretjeranim primjerima, ali… I dalje mogućima.

Iako se ne događa često da nekoga ponese do te mjere kao što je opisano u primjeru, dogodi se da ponese i da dođe polovica mjeseca, a vi ste potrošili apsolutno sve. Srećom, postoji ljeto kada možete zaraditi koju kunu više i opskrbiti se za crne dane koji sasvim sigurno slijede. Najteže je onima koji se prvi put susreću s ovakvom odgovornošću, a to su najčešće brucoši.

Do početka nove akademske godine ima još vremena (nismo niti s ovom do kraja završili), ali sada je sezona – zlatno vrijeme za studentsku zaradu. Ako se još uvijek premišljate oko toga hoćete li raditi ili ne, donosimo nekoliko priča o potrošačkim navikama studenata.

– Radila sam tjedan dana inventure po raznim lokacijama i to me je jako iscrpilo i mislim da nikako ne bih mogla uklopiti fakultet i posao. A i ne radim jer smatram da je i fakultet na neki način posao, možda psihički još i teži. Pogotovo osobama koje ne idu svojom voljom, već kako bi ispunili većinom očekivanja koje imaju roditelji, koji svoje nedovršene ciljeve žele ispuniti preko djece. Zadovoljna sam budžetom jer mislim da dobro raspolažem novcima i ne kupujem stvari koje mi ne trebaju, tako da zapravo ni ne koristim mjesečni budžet već ušteđevinu, otkrila nam je Lucija (22) s FFOS-a.

Izdvojeni članak

Školovanje nije besplatno: Hrvatski student godišnje potroši 30.834 kune, a mizeran broj njih prima stipendiju

Neki se odlično snađu u upravljanju novca, a neki i ne toliko. Čest je slučaj da se ostane prebrzo bez kuna, ali nije isključeno i da postoje suprotne situacije. Postoji opcija u kojoj vas odgovornost toliko optereti da se zablokirate i jednostavno… Borite se s time da trošite uopće.

Treat-yo-self

– Tijekom godine nemam konkretan posao, jedino s vremena na vrijeme dajem instrukcije iz matematike. Također dobivam novce od stipendije, tako da s time pokrivam troškove smještaja, a roditelji mi uplaćuju po potrebi. Trudim se raditi svakog ljeta, pa tako radim i ovo ljeto. Najviše novca trošim na hranu i smještaj, tako mi troškovi drastično opadaju kad preko ljeta dođem doma. Pažljivija sam s novcem kojeg dobijem nego s novcem kojeg sama zaradim. No i nije baš neka velika razlika, budući da sam općenito dosta štedljiva, s povremenim treat-yo-self trenutkom. Možda sam i prepažljiva, uvijek me uhvati neki strah kad potrošim veću sumu novca. Imam u planu poboljšati svoj odnos s novcem, no kad ću krenuti s tim planom…. pojma nemam, iskreno nam je rekla Tina (22) s PMF-a.

Nekima je lakše trošiti novac koji sami zarade, kao što nam je ispričala naša sugovornica, ali ponovno – nije svima isto.

– Novac mi ima istu vrijednost zaradila ga ja ili netko drugi. Često čujem da netko kaže da mu je teže trošiti novce koje je zaradio nego one koje dobije što je kod mene obratan slučaj, puno lakše trošim kada znam da sam zaradila svojim potrošenim vremenom i trudom. Podjednako trošim novce i ljeti i zimi jer mislim da godišnja doba ne trebaju igrati ulogu. Najviše novaca trošim na hranu, putovanja, tenisice, torbice, prijatelje.  Prioriteti su mi uvijek isti, uživati u životu maksimalno jer se novac svakako potroši, ali uspomene ostanu, mišljenje je Lucije (20).

Posljednjih mjeseci nismo imali puno prilika za trošiti – pogotovo ne na iskustva i uspomene. Online prodaja je zabilježila ogroman rast, ali zato putovanja nije uopće bilo. Ovo ljeto je situacija nešto bolja, ali će ga isto tako mnogi provesti radno.

Kvaliteta i potreba vs. Želja

– Radim studentski posao kada imam vremena i povremeno idem statirati. Zadovoljna sam svojim poslodavcem, no smatram da ne bih mogla živjeti isključivo od tih prihoda. Smatram se da okej raspolažem novcima, tu i tamo se malo zanesem na sezonskim sniženjima. No, najviše me zapravo u trošenju ograničava manjak prostora u studentskom domu. Otkada radim sam zapravo shvatila pravu vrijednost novca te se trudim što racionalnije ga trošiti. Trošim otprilike jednako na iste stvari Najviše novaca mi ode na potrepštine te na robu, te su mi to ujedno i prioriteti. Kada kupujem nešto obraćam pažnju na kvalitetu i  koliko mi je potrebno, praktična je Maria (19) s Filozofskog.

Ponekad je potrebno napraviti neku glupu odluku što se tiče potrošnje. No, tajna je u tome da na bitnim stvarima se ne štedi, odnosno da se pametno štedi. Najgluplja stvar koju možete napraviti jest škrtariti na nečemu, pa onda kasnije kupovati duplo. Ušteda je tako najpoželjnija kada su u pitanju – sniženja.

– Najviše obraćam pažnju kada kupujem odjeću i obuću. Na primjer, ljeti kupujem zimsko, a zimi ljetno na čemu jako puno uštedim. Za novce koje bih ostavila u nekoj običnoj trgovini, kupim sve markirano za skoro isti budžet. Također obraćam pažnju hoću li imati gdje obući i treba li mi stvarno. Na ostale stvari ne obraćam puno pažnje jer sam tip osobe koja misli da se jednom živi i da sve treba isprobati i iskoristiti svaku priliku za nešto novo, a ne štedjeti i proživjeti život u štednji. Naravno znam kakva je situacija kod nas i da puno njih ne može priuštiti sve što žele, ali mislim da uvijek ima rješenja za one koji ga žele naći, podijelila je s nama svoje mišljenje Lucija (20).