Pretraga

Školovanje nije besplatno: Hrvatski student godišnje potroši 30.834 kune, a mizeran broj njih prima stipendiju

A- A+

Iako se nerijetko ističe kako je obrazovanje u Hrvatskoj besplatno, brojni roditelji i studenti s time se neće složiti. Uostalom, potvrdilo je to i istraživanje Instituta za razvoj obrazovanja, Eurostudent V. Ono je pokazalo kako ukupni semestralni troškovi studiranja po studentu u Hrvatskoj iznose u prosjeku 15.417 kn, odnosno 30.834 kn godišnje. Istovremeno, zabrinjava brojka stipendista – svega 23% hrvatskih studenata prima stipendiju i to u prosječnom iznosu od 949 kn mjesečno. Kako bi se ta brojka popravila i studentima pružila pomoć u pronalasku informacija na koje sve načine mogu pokriti troškove studiranja, u listopadu se održava veliki Sajam stipendija i visokog obrazovanja.

Sajam stipendija 2017.|foto: srednja.hr

Godišnji troškovi života i studija za jednog hrvatskog studenta iznose 30.834 kn, a najčešće te troškove, u čak 88% slučajeva, pokrivaju roditelji. Za oko 27% studenata uključenih u istraživanje Instituta za razvoj obrazovanja jedan od izvora prihoda je posao, a tek manje od četvrtine studenata (23%) prima stipendiju i to u prosječnom iznosu od 949 kuna mjesečno.

Visoki troškovi studiranja izazov za studente

Izdvojeni članak
stipendije

Izmijenjen Pravilnik za ostvarivanje prava na državnu stipendiju: Provjerite imate li uvjete za prijavu na natječaj

– Visoki troškovi studiranja u hrvatskom kontekstu i velika ovisnost o obitelji kao dominantnom izvoru prihoda studenata predstavlja veliki izazov za studente koji se nalaze u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju. Tako primjerice studenti čiji roditelji imaju osnovnoškolsko ili srednjoškolsko obrazovanje rjeđe se mogu oslanjati na prihod od obitelji pa znatno češće obavljaju stalne poslove uz pomoć kojih pokrivaju najveći dio svojih troškova studija. S druge pak strane, iznadprosječne prihode od obitelji imaju studenti čiji barem jedan roditelj ima visokoškolsko obrazovanje. Vrste i iznosi prihoda studenata značajno se razlikuju i s obzirom na završeno prethodno obrazovanje studenata. Tako studenti koji su završili strukovne škole imaju znatno više prihode od posla te znatno niže prihode od obitelji u odnosu na studente koji su završili gimnazije. Studenti koji su završili gimnazije primaju značajno viši iznos stipendija u odnosu na prosjek i u odnosu na studente koji su završili strukovne škole, upozoravaju iz Instituta za razvoj obrazovanja.

U pronalasku informacija i savjeta o različitim mogućnostima putem kojih mogu pokriti troškove studiranja, studentima, školarcima, ali i drugim građanima pomoći će Sajam stipendija i visokog obrazovanja, kojega organizira Institut za razvoj obrazovanja. Događaj je to koji posjećuje na tisuće studenata, a lani je ondje u ponudi bilo čak 14.000 stipendija.

Sajam stipendija u listopadu

Izdvojeni članak
stipendije

Napokon se ispravlja nebulozni propis: U porezni limit od 15.000 kuna više neće ulaziti stipendije i nagrade za izvrsnost

Ove će se godine Sajam stipendija održati 16. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada na kampusu Sveučilišta u Rijeci, a organizator je Institut za razvoj obrazovanja (IRO).

– Dostupnost i dostatnost prihoda za pokrivanje troškova studija jedan je od ključnih čimbenika koji utječe na odluku o nastavku obrazovanja na visokoškolskoj razini, ali i na uspješan završetak studija za sve one koji studiraju, riječi su Ninoslava Šćukanca, izvršnog direktora IRO-a.

Upravo zbog toga, poručuju iz Instituta, informacije i savjeti koji se mogu dobiti na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu i Rijeci od institucija koje dodjeljuju stipendije ili čuti iskustva bivših stipendista mogu značajno pomoći svima koji namjeravaju studirati ili već studiraju na visokim učilištima u Hrvatskoj. Sajam je namijenjen ponajprije učenicima završnih razreda srednjih škola, njihovim nastavnicima i roditeljima te studentima koji su već upisani na različite studije na visokim učilištima.

Više informacija o Sajmu i pratećem programu dostupno je na www.stipendije.info i Facebook stranici Tražim stipendiju.