Pretraga

Kada vam prijatelji postanu obitelj: Kako izgledaju druženja studenata u vrijeme rokova?

A- A+

Iako je studentima teško preživljavati kroz čitavu godinu, ipak se nešto kriminalno dogodi u veljači. Postoje tri ispitna roka i svaki je najgori u svoje vrijeme, ali istina je da nam je zimski posebno težak. Uz sve što može ići protiv vas, čak i dan traje kriminalno kratko. Kako se boriti s time, osim druženjima s dragim ljudima?

Ilustracija, foto: Pexels; Thirdman

Ako postoji jedna stvar u kojoj se studenti itekako ističu, onda je to solidarnost. Bilo da živite u domu i trebate punjač za mobitel, ili da ste na faksu i netko vam treba pričuvati stvari u knjižnici, uvijek možete računati na to da će vam netko pomoći. Zaista, ako malo bolje razmislite, upravo je to jedna od najljepših čari studiranja.

Jednostavno, pouzdate se u to da su drugi ljudi jednako dobronamjerni kao i vi te da će vam pomoći baš onako kako biste i vi pomogli njima. Nažalost, to nerijetko dovede i do razočarenja, ali nećemo danas o toj negativi. Fokusirat ćemo se na one lijepe i pozitivne trenutke, kojih zaista ima puno. Dogode se ponekad i sa strancima, no ipak se najčešće dogode na druženjima s najdražima.

Studentsko razdoblje u životu je zaista ono u kojem vaši prijatelji postaju vaša obitelj. Naravno da vam je i dalje vaša obitelj važna, ali ipak su prijatelji ti kojima ćete se prvo povjeravati, bilo sa sretnim vijestima, ili s problemima. To još više dolazi do izražaja ako ste pak otišli u drugi grad, gdje ste i fizički razdvojeni od svoje obitelji. No, kako izgledaju druženja u vrijeme rokova?

Spontana

Kada su rokovi, zna se što je prioritet – učiti. Stoga, zaista su male šanse da ćete se u vrijeme ispita dogovarati za neka ozbiljna druženja. Ne možete si dopustiti da to malo dragocjenog vremena koje imate, potrošite na druženja, kada biste zaista trebali učiti. No, ne možete ni stalno raditi, pa je sasvim normalno da ćete u nekom trenutku zaista morati uzeti pauzu i otići barem do menze s nekime.

Jednom kada se saberete i zapravo vidite s nekime, šanse da to neće završiti kao višesatno druženje su gotovo pa ravne nuli. Sjednete u menzu samo usput ručati, a završi tako da ste na drugoj pivi, nakon što ste već promijenili dva kafića. I je li vam žao? Nije. Imate li grižnju savjesti? Imate. Ali realno, bi li vas ta dva-tri sata učenja više spasila? Vjerojatno ne bi.

Bijesna

U vrijeme rokova, studenti su prvenstveno umorni. No, ništa ne može nadvladati bijes od kojega studenti kipe za vrijeme rokova, pa ni kroničan umor. Jednostavno, bijes je taj koji izvire iz svake pore vašega bića. I s punim pravom ste bijesni na sve i na svih, a prvenstveno na sebe. Zato kada napokon dođete u malo ozbiljniji kontakt s nekime s kime zapravo možete pričati, taj bijes se artikulira.

Krećete s hejtanjem svih i svega – od profesora koji ne odgovaraju na mailove, pa do kolega koji odbijaju proslijediti skripte. Ne ostanete dužni niti onima koji su vas pogrešno pogledali u menzi dok ste čekali red, kao ni vašim cimerima. Čak i da su vam najdraže osobe na svijetu, s njima ste bez prekida već danima i živcira vas način na koji dišu.

Apsolutno neproduktivna

Često se dogodi da se odlučite naći s prijateljima, ali računajući na to da ćete biti ekstremno produktivni. Toliko produktivni, da nećete ni shvatiti da ste bili na druženju, već ćete cijelo vrijeme provesti u učenju. Naravno, to se nikada ne dogodi. Ako budete uopće imali snage za sjediti, možete računati da ste bili produktivni. Ili ako se odvažite naručiti dostavu hrane.