Pretraga

Kako bi si olakšao košnju dvorišta za diplomski rad napravio je kosilicu kojom upravlja mobitelom

A- A+

Diplomski rad kruna je cjelokupnog obrazovnog puta od osnovne, srednje škole te do fakulteta. Tada kao student morate pokazati svo svoje znanje i vještine koje ste stekli i to najčešće u pisanom obliku znanstvenog rada. No, neki studenti odluče napraviti korak više i svoje znanje predočiti u obliku nečega što su izradili, poput studenta Nenada iz Donje Stubice koji je za diplomski rad napravio robotsku kosilicu za travu kojom se upravlja preko mobitela.

Foto: Nenad Vagan

Bivši student računarstva Nenad Vagan iz Vučaka, naselja iz Donje Stubice za svoj diplomski rad napravio je robotsku kosilicu. Iako takve kosilice već postoje, Nenadova kosilica je posebna jer se njome može upravljati preko pametnog telefona.

– Ideja je nastala nakon što sam vidio reklamu za robotsku kosilicu. Odmah sam prepoznao priliku za spajanje elektrotehnike i programiranja s mehanikom i robotikom te sam za završni rad odlučio izraditi sličnu kosilicu. Izrada je trajala otprilike osam mjeseci, jer uz studiranje i radim pa sam bio ograničen vremenom, rekao nam je Nenad.

‘Iznimno je jaka i bez problema savladava i višu travu’

U realizaciji mu je pomogao i njegov mentor s Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, profesor Jurica Trstenjak, a Nenad nam je opisao kako kosilica funkcionira i po čemu je još drugačija od već postojećih na tržištu.

– Izradio sam prototip kosilice za košnju trave bazirane na Arduino Mega 2560. Kosilica ima 16 ultrazvučnih senzora HC-SR04 za detekciju i izbjegavanje prepreka. Senzor HC-SR04 se sastoji od dva dijela TRIGGER i ECHO, TRIGGER (okidač) koji šalje zvučne signale i ECHO koji prima signal nazad. Zvučni valovi TRIGGERA putuju sve dok ne naiđu na prepreku, a potom se odbijaju. Mjeri se vrijeme refleksije koje registrira senzor, a podatak o vremenu se šalje preko ECHO izvoda nazad na mikrokontroler (u ovom slučaju Arduino Mega 2560) koji potom šalje signale na kontroler dva motora MDD10A, nakon čega možemo upravljati u više smjerova, objašnjava nam Nenad.

Što se tiče brzine, u nju je stavio dva pogonska motora koji rade na 12V te imaju 25 okretaja u minuti.

– To je jako pogodno jer kosilica nije prebrza, a ujedno motori su dovoljno jaki i za savladavanje brdovitih terena. Središnji motor služi za košnju trave i radi na 12V te ima 3000 okretaja u minuti. Iznimno je jak i bez problema savladava i višu travu. Za taj motor sam izradio disk na kojem se nalaze tri nožića koje je vrlo lako zamijeniti. Nož je na visini od nekih desetak centimetara od zemlje, i trenutno nije podesiv, ispričao nam je Nenad.

Sve što vam treba je mobitel i Bluetooth, sjedite u hladovini, a kosilica kosi

Kako biste upravljali kosilicom potreban vam je pametni telefon i Bluetooth modula HC-05.

– Kosilica može biti upravljana preko aplikacije koju lako preuzmemo u Google Play Storeu, ima ih puno pa odaberemo koja nam se čini najjednostavnijom. Također kosilica može upravljati i samostalno tj. može biti potpuno autonomna, ali to je još u fazi testiranja. Na kosilicu je ugrađen OLED displej na kojem se nakon uključivanja očitavaju vrijednosti temperature i vlage sa senzora DHT11. Na poklopcu kosilice se nalazi i solarni panel koji nadopunjuje bateriju kosilice, navodi Nenad.

Napominje i kako mu je u izradi puno pomoglo to što je već imao stečeno znanje iz osnova elektrotehnike i elektronike te programiranja, ali i samo iskustvo rada na Arduino platformi.

– Slična tehnologija robotskih kosilica već je prisutna na tržištu, ali nemaju solarni panel niti mogućnost upravljanja preko pametnih uređaja ili barem ja nisam do sada vidio. Volio bi se vidjeti i u tim poduzetničkim vodama, ali smatram da je konkurencija na tržištu prevelika. Postoje tvrtke koje već imaju slične robotske kosilice, objasnio je Nenad.

U planu mu je napraviti takvu kosilicu za vinograde i voćnjake

Kosilicu je prije obrane diplomskog rada testirao u svom dvorištu.

– Testirao sam je većinom u svom dvorištu površine 200m2 gdje je bez problema savladavala brdovite terene. Stavljao sam prepreke ispred i iza kosilice pa sam na temelju viđenog prepravljao kod i logiku kosilice. Konstrukcija kosilice je izrađena od aluminijskih cijeli, na koje je pričvršćen lim. Poklopac kosilice je izrađen od šperploče, koju sam rezao i prilagođavao prema konstrukciji. Šperploče sam ljepio i pričvrstio čavlićima, a nakon što se je ljepilo osušilo krenuo sam s kitanjem površine i bojanjem, priča nam Nenad.

Kako mu je kosilica poslužila kao prototip za obranu, nju si je ostavio za uspomenu, a za košnju je odlučio izraditi drugu.

– Već radim na novom projektu, a to je kosilica sa benzinskim motorom, pogonjena sa dva elektromotora i upravljana pomoću daljinskog. Ta kosilica će biti namijenjena za nepristupačnije i zahtjevnije terene, poput vinograda i voćnjaka. Nadam se da ću ga završiti prije početka sezone košnje, poručuje Nenad.