Pretraga

Pitamo vas: Traži li fakultet od vas da završne i diplomske ‘pržite’ na CD?

A- A+

Pisanje završnog i diplomskog rada ‘šlag je na torti’ za svakog studenta. Teško da su ikada ranije osjetili toliko olakšanje kao ono u trenutku kada zgotove i konačno predaju svoj rad. Iako smo u 21. stoljeće zakoračili otprilike kada su današnji diplomanti rođeni, mnogi fakulteti i danas od studenata traže da rad, osim u tiskanom obliku, predaju i na CD-u.

CD

Foto: Unsplash

CD ili kompaktni disk postao je medijem za spremanjem podataka krajem ’80-ih godina prošlog stoljeća, a kroz ’90. je ušao u širu uporabu. Može se reći kako je svoj vrhunac korištenja doživio kroz dvijetisućite, a onda su ga počeli mijenjati razni drugi oblici digitalne pohrane podataka, danas oni koji i ne postoje u fizičkom obliku nego u vidu ‘oblaka’. Upravo je to i glavni razlog zbog kojeg prijenosna računala s utorom za CD gotovo da i više nisu u prodaji.

Ipak, brojni fakulteti diljem Hrvatske i danas uvjetuju studentima da završne ili diplomske radove moraju predavati, osim u tiskanom obliku, i na CD-u. A budući da ga nemaju gdje ‘spržiti’, onda tu uslugu obično plaćaju kopiraonama. U današnjoj anketi pitamo vas: jeste li morali završni ili diplomski rad predati i na CD-u.

Jeste li završni ili diplomski rad, osim u printanom obliku, morali predati i na CD-u?