Pretraga

Je li prikladno darivati mentore diplomskog? ‘To im je u opisu posla, pokloniti im nešto je mito’

A- A+

Diplomski rad smatra se krunom obrazovanja svakog studenta, dok se pisanje istog i priprema obrane nerijetko percipira kao dugotrajan i ponekad trnovit proces. Oni koji su se s tim suočili, znaju koliko je teško i izazovno, dok oni koji tek trebaju proći kroz tu fazu studija znaju paničariti. No, jedna naizgled bezazlena tradicija koja prati završetak ovog razdoblja izaziva sve više kontroverzi među studentima te otvara pitanje: je li darivanje mentora simboličan znak zahvalnosti ili neprimjerena praksa?

Foto: pixabay

Neki od onih koji podržavaju praksu darivanja mentora ističu kako je mentorima to zapravo sastavni dio posla. Činjenica je da su mentori obavezni pružiti akademsku podršku studentima i da ih se zbog toga ne treba dodatno nagrađivati. Neki studenti stoga argumentiraju da profesori i nastavnici dobivaju plaću za svoj rad, a mentorstvo je sastavni dio tih odgovornosti.

Kada sagledamo ovu dilemu iz tradicijske perspektive, primjećujemo da je darivanje ljudi koji obavljaju svoj posao uobičajena praksa u mnogim društvima. Na primjer, pacijenti često donose kavu ili kekse svojim liječnicima, učenici udruženo planiraju poklone za svoje razrednike na kraju školske godine, a krizmanici ponekad daruju biskupa na dan krizme. Međutim, isto tako postavlja se pitanje je li ova praksa nužna ili je stvorena pod pritiskom društva i očekivanja.

‘Postoji tradicija darivanja…’

Za zagovornike ove tradicije, darivanje mentora nakon obrane diplomskog rada predstavlja gestu poštovanja prema osobi koja je uložila vrijeme i trud u vođenje i usmjeravanje studenata kroz proces istraživanja i pisanja. Studenti, pogotovo oni na diplomskom studiju, ponekad znaju o tome započeti zanimljivu raspravu. U toj raspravi neki su za, a neki protiv poklona za mentore, dok oni treći ni sami ne znaju kako pristupiti ovoj odluci.

– Iako osobno ne njegujem tradiciju nagrađivanja onih koji su već plaćeni javnim novcem za obavljanje određenog posla, imam razumijevanja za one koji to prakticiraju. Naime, uzimajući u obzir kulturne obrasce društva kojeg smo dio, bez zadrške možemo ustanoviti kako doista postoji tradicija darivanja obnašatelja najrazličitijih društvenih uloga. Iz te perspektive držim korektnim osobno nagraditi mentora za uloženo vrijeme i znanje u diplomca. Međutim, nipošto se ne smije zanemariti zakonom propisan najviši iznos takvog poklona, a što ga na koncu, ipak čini samo simboličnim, rekla nam je studentica s Arhitektonskog fakulteta.

Izdvojeni članak
student diploma

Koji su najbolji pokloni za diplomu? Ako ne znate što kupiti, imamo pet prijedloga za vas

‘Poklon mentoru je mito’

S druge strane, protivnici tvrde da tradicija darivanja mentora može stvarati pritisak na studente i dodatni financijski teret, osobito u situacijama gdje su studenti već suočeni s visokim troškovima studiranja. Također, postavlja se pitanje nepristranosti i etičnosti, budući da mentorstvo treba biti temeljeno na akademskoj podršci, a ne na očekivanjima materijalnih koristi.

– Fakultet nije mjesto za poklone ili dodvoravanje nekome. Riječ je o mentorstvu koje je u opisu posla profesora te o povjerenstvu koje je službeno dodijeljeno i koje odlučuje o konačnoj ocjeni. Poklanjati im nešto je mito. Iznimno je neobično i za studenta, ali i profesora kojega se dovodi u neugodnu situaciju. Mentoru se može uvijek zahvaliti lijepim riječima, mailom, pa čak i pićem ili večerom, ali, ako netko baš ima potrebu za time, ili poklonima, mentor će biti tu i nakon dana obrane, a ne da ga se na obrani u visokoj obrazovnoj instituciji obasipa poklonima ispred drugih kolega, kazao je student s Fakulteta političkih znanosti.

Pita se i  što ako netko pretjera s poklonom jer ima više novca?

– Profesor je u neugodnoj situaciji gdje mora odbiti, jer bi, primjerice, sat bio čak protuzakonit, a u isto vrijeme stvorila bi se neugodna situacija jer je prihvatio bombonjeru kolegice prije, a ne može prihvatiti sat kolege nakon. Pa ako ga zbog nelagode prihvati, uzeo je mito… Smatram da neke tradicije ipak zaslužuju izumrijeti, dodao je student.

Izdvojeni članak
VOX profesori kupovanje poklona

Trebaju li se profesorima na kraju godine kupovati pokloni? ‘Mislim da su neki materijalisti’

Različita stajališta

Velik broj studenata inzistira na potrebi nagrađivanja svojih mentora zbog uloženog vremena, truda i emocionalne podrške koju su im pružili tijekom cijelog procesa pisanja diplomskog rada. Ipak, treba imati na umu da se neki profesori mogli čak i naljutiti u slučaju darivanja, a nekad i u slučaju kada darivanje izostane, stoga je najbolje među starijim kolegama ili asistentom profesora provjeriti na koji je način najbolje zahvaliti na mentorstvu, ukoliko za tim imate potrebu.

Kupnja poklona za mentora nije niti ispravna niti pogrešna, već prije svega osobna odluka studenta. Ako student osjeća iskrenu zahvalnost prema svom mentoru zbog podrške i vodstva tijekom akademskog puta, darivanje je gesta koja može ojačati njihov odnos. Međutim, ako student nije bio zadovoljan mentorstvom ili smatra da darivanje nije prikladno, tada nema obaveze ili potrebe za tim. Tradicija ili društveni pritisak ne bi trebali diktirati ovu odluku.

Darivanje mentora nakon obrane diplomskog rada ostaje tema rasprave koja traži balans između izražavanja zahvalnosti i očuvanja etičkih načela. U konačnici, najvažnije je da darivanje bude iskreno i dobrovoljno te da odražava studentovu iskrenu zahvalnost i odnos prema svom mentoru. Ne treba zaboraviti da je mentorstvo sastavni dio profesorskog posla i obaveza na fakultetu, zato poklon treba kupiti samo ako student to zaista želi.