Pretraga

Kako je otići na Erasmus u Prag? ‘Savjetujem da se prije razmjene opasno štedi’

Kako bi olakšali onima koji se spremaju na Erasmus, na portalu srednja.hr pokrenuli smo serijal tekstova kroz koji donosimo iskustva studenata koji su se okušali u mobilnosti. Ovoga smo puta razgovarali sa studenticom novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, Anom Ljubičić, koja je bila na Erasmusu u Pragu.

Prag

Foto: Unsplash

Ana Ljubičić, studentica treće godine preddiplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, provela je pet mjeseci na Erasmusu u Pragu. Za to je vrijeme studirala Komunikacije i medije na Fakultetu društvenih znanosti na Karlovom sveučilištu.

Sa smještajem je, kako kaže, imala velike sreće. Živjela je u stanu u samom centru grada s četvero cimera, dvoje Nizozemaca, Njemicom i Amerikankom.

– Čarolija u tom stanu bila je činjenica da se nalazio u zgradi u kojoj su živjeli samo i isključivo Erasmus studenti. U preostalih sedam stanova, njih 35, tako da sam bila konstantno okružena studentima iz Italije, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Francuske i Portugala. Atmosfera je, zapravo, bila kao u studentskom domu, no svatko je imao svoju sobu i nije bilo toliko pravila, objašnjava nam Ana.

Izdvojeni članak
Madrid glavna ulica

Kako je otići na Erasmus u Madrid? ‘Nedostajale su mi tortilje s građevine’

Cimere je pronašla na Facebooku

Iako se nekima ne bi svidjelo dijeliti stan s četvero ljudi, Ana smatra da je to najbolja opcija kada ideš na Erasmus, jer na taj način upoznaš druge kulture iz prve ruke. Štoviše, ističe kako je ona stan dijelila s praktički 20-ak ljudi, jer su njihova vrata stalno bila otvorena te su se svi svakodnevno družili, posuđivali posuđe, organizirali ogromne skupne večere i na koncu si postali jako bliski prijatelji.

– Stan sam plaćala 450 eura s uključenim režijama, što je dosta, ali ako uzmemo kontekst da je to stan u najužem centru grada u najvećoj stambenoj krizi u Pragu do sada, mislim da sam prošla jako dobro. Takvi su stanovi česti u Pragu, pogotovo kuće u kojima živi od pet do 10 studenata, ali svakako se treba na vrijeme baciti u potragu, poručuje Ana.

Ona je svoje cimere pronašla na Facebooku i za stan je morala proći ‘audiciju’ putem videopoziva, što je, napominje, sasvim normalna stvar među strancima. Onima koji planiraju na Erasmus u Prag savjetuje da pronađu studente s njihovog fakulteta koji su tamo bili, pa da im preporuče kontakt za smještaj, lokaciju i slično. Naravno, postoje i studentski domovi u Pragu koji koštaju 190 eura, no lokacijski su na rubnom dijelu grada, soba se dijeli s još jednom osobom te su loše opremljeni. Ana se osvrnula i na samo iskustvo studiranja, rekavši da je Karlovo sveučilište s pravom jedno od najboljih u Europi. Posebno je pohvalila profesore, koji su, kako kaže, jedni od najuspješnijih stručnjaka u svom području.

– Moji profesori bili su najveći dokumentarni redatelj u Češkoj, poznata novinarka i producent iz Washingtona. Velik je naglasak na praktični rad i ispiti u pravilu ne traže znanje definicija, nego se polaže na rješavanju takozvanih ‘caseova’ te traju po nekoliko sati i ispituju tvoje praktično znanje, kako bi se ponio u određenoj situaciji ili riješio određeni problem sa znanjem koje imaš, govori Ana.

Stranci se uglavnom druže sa strancima

Studiranje u Pragu usporedila je i sa studiranjem u Zagrebu, pa tako kaže da je najveća razlika to što tamo profesori očekuju od studenata rad unaprijed. Prije svakog predavanja u Pragu moraju se proći određeni materijali i profesori nerijetko neće predstaviti osnove, jer očekuju da će ih studenti sami savladati. Što se tiče Čeha, Ana kaže da nije bila okružena njima. Stranci se uglavnom druže sa strancima, jer na koncu slušaju jednake kolegije te idu na tulume organizirane upravo za strane studente.

– Važno je spomenuti i da je tu karika što si u identičnoj situaciji kao drugi erasmusovci i to vas zbliži. Dakle, došao si sam u novi grad, ne poznaješ nikoga, nemaš ustaljene hobije, obitelj i nemate izbora nego dane provoditi jedni s drugima. Možda to na početku zvuči grozno, no na kraju ispadne predivno. To je jedna unikatna situacija koja Erasmus čini tako posebnim. Mislim da ne postoji situacija u kojoj ćeš se tako brzo i tako intenzivno zbližiti s drugima i pronaći prijateljstva za cijeli život, smatra Ana.

Prag je, inače, poznat po svojem osebujnom noćnom životu, što je Ana i potvrdila. Kaže da je svaki dan u tjednu u Pragu kao vikend te da nikada nije prazno ili beživotno. Glazba ovisi o klubu i ima svega za svakoga, a postoje i posebne organizacije koje se bave zabavom i izlascima za erasmusovce (Oh My Prague i Erasmus in Prague) i organiziraju pub crawlove i tulume svaki dan. Pive su zaista jeftine, pa se prije izlaska studenti najčešće okupljaju u pivnicama. Posebno su popularni i house partyji u stanovima erasmusovaca, na koje je Ana najčešće i išla.

Studenti na Erasmusu u Pragu

Foto: Privatna arhiva

‘Trošila sam minimalno 1.000 eura’

Kad je pak riječ o menzama, Ana kaže da su dva do tri puta skuplje nego one zagrebačke, ali da zato imaju ukusnu ponudu. Također, istaknula je kako imaju čudno radno vrijeme, od 12 do 14, koje njoj nije odgovarala zbog predavanja. Takva su iskustva imali mnogi, pa savjetuje budućim erasmusovcima da se ne oslanjaju puno na praške menze.

Ana je mjesečno dobivala stipendiju u iznosu od 750 eura. Tijekom samog Erasmusa, dobije se prva rata od 70 posto koja je u njenom slučaju iznosila 525 eura (x5). To, prema njenom iskustvu, nije nikako dovoljno za život u Pragu, posebice sada za vrijeme inflacije. Sve, naravno, ovisi o smještaju, pa tako kaže da se u studentskom domu neće toliko trošiti na smještaj, ali se više troši na hranu vani te taksije iz izlaska jer su domovi daleko od centra i klubova.

– Trošila sam minimalno 1.000 eura mjesečno zajedno sa smještajem i to bez uključenih putovanja. Odnosno, može se preživjeti s minimalno 600 eura + smještaj. Savjetujem da se prije Erasmusa opasno štedi, jer koliko god da si obećaš da ćeš u Pragu životariti i trošiti minimalno, željet ćeš iskoristiti sve prilike koje ti Erasmus nudi i bit će ti žao ako si to ne ostvariš. Problem je što ćeš morati plaćati upad u svaki klub, a vjerujem da ćeš, kao i 99 posto erasmusovaca, željeti s drugima putovati, objašnjava Ana.

Putovanja su, ističe, velik dio Erasmusa, a Prag je odlična lokacija za posjetiti Beč, Budimpeštu, Bukurešt, Berlin i razne gradove u Poljskoj. Ana je na putovanja trošila barem 200 eura mjesečno, tako da preporučuje da se i to stavi u budžet. Ponavlja, također, da je situacija sa stanovima u Pragu na rubu te poručuje budućim erasmusovcima da računaju da će sada teško pronaći sobu u stanu ispod 500 eura mjesečno.

Studenti na Erasmusu u Pragu

Foto: Privatna arhiva

‘Sve se da riješiti i isplanirati’

Uvijek postoji opcija i dodatnog zapošljavanja na Erasmusu, ali Ana savjetuje da se radije štedi prije odlaska na razmjenu, nego da se tamo troši vrijeme na rad i ubijanje od posla. Smatra da se na Erasmusu treba posvetiti zabavi, upoznavanju s drugima i novim iskustvima, a ne radu. Pozitivno je, doduše, to što su svi u istom ‘škripcu’, neovisno o tome je li iz istočne ili zapadne Europe. Zapadnjaci, inače, dobivaju izrazito malu količinu novaca od EU, pa su tako svi ‘tu negdje’.

– S priznavanjem kolegija nisam imala problema. Smatram da se uz malo truda i dogovora s profesorima sve da riješiti i isplanirati. Meni se kolegiji iz Praga nisu poklapali s obaveznima u Zagrebu, tako da sam dogovorila priznavanje kolegija s Erasmusa kao izborne iz zimskog i iz ljetnog semestra. Ako na vrijeme i unaprijed pristupiš svakom profesoru, sve se da riješiti da nema nikakvih gubitaka, napominje Ana.

Na koncu, Ana nam otkriva da će joj najviše u sjećanju na Erasmus ostati svakodnevne zajedničke večere s prijateljima te sva prijateljstva koja je sklopila sa strancima i činjenica da su svi toliko različiti, a opet toliko slični. Zahvaljujući Erasmusu, kaže da sada u gotovo svim državama Europe ima smještaj.

– Preporučila bih ljudima da odu u Prag na Erasmus, jer je dovoljno velik da bude uvijek zanimljiv, a dovoljno malen da te ne preoptereti. Usprkos inflacijama i poskupljenjima, i dalje je jedna od najjeftinijih i najluđih lokacija za Erasmus, zaključuje Ana.