Pretraga

Kako poslati e-mail profesoru

A- A+

Nažalost ima mnogo profesora na našim fakultetima koji još uvijek pol sata traže gumb za upaliti kompjuter. Ipak, mora se dati priznanje starijoj ekipi, koja se odlučila izboriti s novim tehnologijama i modernizirati. Kako ne bi bilo previše smetnji u komunikaciji ‘složili’ smo vam par savjeta za slanje e-mailova profesorima.

Foto: pixabay

Oni profesori koji se koriste internetom i komuniciraju sa studentima putem emaila, imaju određena očekivanja. Postoje profesori koji odmah naglase da žele ležeran pristup, te u tom slučaju nije problem složiti neki upit. No što kada treba poslati nešto strogom profesoru, koji sigurno očekuje neki standard od akademskih upita. Pogledajte nekoliko savjeta koji vam mogu olakšati ovaj stresni zadatak.

Pišite se neke pristojne e-mail adrese

Izdvojeni članak

Koristan pravopisni savjet koji će vam poslužiti prilikom pisanja seminarskih radova, ali i mailova

[email protected] ili [email protected] nisu email adrese koje možete koristiti za komunikaciju s profesorima. Vrijeme je da napravite pravu email adresu s jasnim imenom i prezimenom. Poruke s ‘kreativnih’ adresa profesori često ignoriraju, iz jednostavnog razloga što ne smatraju da s njih može doći neki ozbiljan upit.

U subjekt stavite nešto korisno

Neki profesori naglase što trebate staviti u subjekt, kako bi se oni mogli lakše organizirati. Ako ne postoji neki protokol najbolje je staviti najvažnije informacije u subjekt. Nešto tipa, ‘Upit u vezi ispita iz Marketinga 21.9’. Ovakva poruka je jasna i profesoru odmah daje informaciju o čemu se radi. Nikako nemojte ostaviti polje subjekta prazno.

Na početku uvijek koristite pozdrav

Kada kažemo pozdrav ne mislimo ‘Bok’ ili nešto slično. Neki općeniti mail uvijek može početi s ‘Poštovani profesore’. Budite oprezni ako se nađete u situaciji da pišete puno ime profesora. Mnogi profesori imaju akademske titule na koje su izrazito ponosni i ako promašite s tim mogli bi se loše provesti.

Budite kratki i precizni

Nemojte ulaziti u predugačko objašnjavanje svojeg pitanja ili problema. Važno je u kratko predstaviti što vas muči. Tako ćete dobiti brzi odgovor, na koji onda eventualno kasnije možete postaviti još koje pitanje.

Potpišite se punim imenom i prezimenom

Izdvojeni članak
Effectus

Pronašli smo faks na kojem profesori odgovaraju na mailove odmah

Važno je da vaš profesor dobije dosta informacija o vama, kako bi točno znao kako odgovoriti na vaše pitanje. Na velikim fakultetima studira ogroman broj ljudi, te su profesori često rastegnuti između više kolegija. U potpisu stavite što više informacija o tome koja ste godina, koji smjer, te u vezi kojeg kolegija postavljate pitanje.

Pročitajte još jednom svoj e-mail

Važno je da nemate previše pogrešaka u svojoj poruci. Neuredna poruka bi se mogla protumačiti kao aljkavost ili lijenost, a takvu sliku ne želite ostaviti kod profesora.

Ako poruka duga ili je tema malo kompleksna, neka još netko prouči poruku. Neka osoba sa strane, koja nije toliko upućena u odnos između vas i profesora, mogla bi vam dati koristan savjet. Pogotovo je ovo važno u situacijama kada se radi o nekoj kompleksnoj temi ili nekoj raspravi s profesorom.

Kada dobijete odgovor zahvalite

U većini slučajeva dovoljno je i samo ‘Hvala na odgovoru’. Ako niste zadovoljni odgovorom možete se ponovo vratiti na savjet broj jedan i krenuti iz početka, ili jednostavno navratiti na konzultacije.