Pretraga

Pronašli smo faks na kojem profesori odgovaraju na mailove odmah

A- A+

Kod upisa na fakultet pokušavamo dobiti što više informacija o željenom studiju. Između različitih informacija do kojih možemo doći, korisno je raspitati se i o dostupnosti profesora. Iskusniji studenti reći će vam da je jedan od većih problema nemogućnost stupanja u kontakt s profesorom, ili ograničavanje na konzultacije jednom tjedno. Ipak, nisu svi profesori takvi, a mi smo pronašli visoko učilište na kojemu su svi profesori pristupačni i koji odgovaraju na mailove u najkraćem vremenskom roku!

foto: srednja.hr

Prelazak iz srednje škole na fakultet prelazak je u novo razdoblje života i zbog toga može biti prilično stresan. Ono donosi puno novih ljudi, novih profesora, kolegija, kolokvija i seminara koji mogu zadati velike glavobolje, a neizbježno je izgubiti se barem jednom u džungli novih informacija. Što boljoj prilagodbi novom terenu mogu pogodovati profesori otvoreni i dostupni za sva pitanja, s kojima se od početka studiranja može stvoriti dobar odnos.

Takvi profesori postoje na Effectus – Studij financije i pravo, učilištu koje izvodi preddiplomski studij Financije i pravo. Ono što naglašavaju s Effectusa jest bliski odnos profesora i studenta te veliki prostor za suradnju. Tako nam je dekanica Jelena Uzelac rekla kako na Effectusu nema strogo distanciranog profesorskog stava prema studentima.

– Mi smo studij gdje profesori doista znaju imena i prezimena svojih studenata, gdje student može u svakom trenutku pokucat na vrata i pitati, razgovarati ili vidjet se s profesorom. Nismo od onih koji se drže krutih termina i konzultacija i komunikacije “odgovaram jednom tjedno na mailove”. Trudimo se zbilja u centar procesa staviti studenta, rekla nam je dekanica.

Prijateljski odnos s dozom ozbiljnosti

Da je doista tomu tako potvrđuje i Domagoj Poljak, student druge godine specijalističkog MBA studija na Effectusu.

– Budući da sam bio na drugom studiju prije Effectusa, očekivao sam sličan studij. Ozbiljnu atmosferu s određenom distanciranosti između djelatnika i studenata, i sad iz ove perspektive gledano, hladniju astmosferu. Tu sam s vremenom shvatio da sam bio u pravu jedino za ozbiljnost pristupa, sve ostalo je drugačije. Tu je odnos između profesora i studenta više prijateljski s jednom dozom ozbiljnosti i poštovanja, govori nam Domagoj.

Domagoj Poljak

Takav odnos između profesora i studenata moguć je zbog manjih studentskih grupa od oko 40 studenata. U takvoj okolini profesor može zapamtiti tko je tko pa i tko je kakav student. Takva grupa studenata više nalikuje na razred u srednjoj školi nego li studentskim grupama kakve zamišljamo.

– Znam većinu svojih studenata poimence. Kada nekoga gledate cijeli semestar, studente koji su kontinuirano na nastavi, onda ih upamtite. Ja u tom smislu koristim tzv. pravilo tri puta. Ako student dođe tri puta za redom na nastavu, onda ću u pravilu zapamtiti njegovo ime. Tako da, ne mogu ih znati sve poimence, imamo stvarno jako puno studenata. Ali najveći broj njih koji su aktivni, koji dolaze na nastavu, koji traže i žele, njih i zapamtim i onda s njima dalje produbljeno radim u okviru seminarskih radova ili završnih radova, ili drugih zadataka, rekao nam je profesor Vedran Ceranić, inače predstojnik katedre za pravo na Effectusu.

Poštovani profesore, trebam vašu pomoć

I profesoru i studentu smo postavili pitanje o ažurnosti profesora pri odgovaranju na mailove, budući da je izostanak dostupnosti profesora jedan od najvećih problema studenata. Složit ćete se da ništa nije gore od situacije kada vam treba odgovor na neko pitanje koje može jedino odgovoriti profesor, a on je nedostupan. Međutim, na Effectusu se to ne događa.

– Imao sam iskustva da sam dobio odgovor od profesora u roku par minuta. Naravno, sve to ovisi o situaciji i kompleksnosti pitanja, ali uglavnom se u roku od jednog dana uvijek dobije odgovor. Nisam sreo profesora ovdje koji je nedostupan preko maila ili do kojeg ne možeš doći, otkrio nam je student Domagoj.

Kako im to uspijeva i koja je njihova tajna, upitali smo profesora Ceranića, koji se i oko ovog pitanja drži posebnog pravila.

– Imam odličnu mail komunikaciju sa studentima. Tu se vodim jednim drugim posebnim pravničkim pravilom koje se zove ‘pravilo 24 sata’. Ja se trudim svakom svom studentu odgovoriti unutar roka od 24 sata. Odnosno, ako neću biti u mogućnosti odgovoriti u roku od 24 sata, onda pošaljem odgovor da će dobiti odgovor malo kasnije. Što se tiče završnih radova, ovo što mentoriram, to studentima kažem da ću im odgovoriti u roku od tjedan dana. To je neko razumno vrijeme koje je meni potrebno da pročitam i vidim što treba dopuniti. Trudim se ne biti od onih profesora koji ne odgovaraju na mailove. Mislim da je 24 sata jedno razumno vrijeme u kojem studenti mogu očekivati da će dobiti odgovor na pitanje, rekao nam je profesor Ceranić.

Profesor Vedran Ceranić

Studiranje u takvom okruženju, s profesorima koji te poznaju i kojima je stalo do tvog napretka zasigurno olakšava sam proces prilagodbe na novi teren, a kasnije ima pozitivan utjecaj na ishode učenja. Jednostavnije je postaviti pitanje profesoru tijekom predavanja kada se ne osjeti kruta distanciranost s njihove strane, što su profesori Effectusa dobro skužili.

Ukoliko želite postati student ovog visokog učilišta i uspostaviti dobre odnose s profesorima, redom vrsnim stručnjacima iz područja ekonomije i prava, niste zakasnili jer još ima mjesta. Jesenski termini prijemnih ispita održavaju se 10. rujna s početkom u 10h i 18h. Na web stranici Effectusa možete pronaći više informacija o uvjetima upisa.