Pretraga

Kakva završnica mandata rektora Borasa: Počasne titule emeritusa dobit će još 17 profesora?

A- A+

Počasne titule emeritusa moglo bit dobiti još 17-ero profesora i profesorica zagrebačkog sveučilišta. Na današnjoj sjednici Senat glasa o potvrdi izbora za njih petoro te o formiranju prijedloga za još dvanaestoro predloženika. I bez toga rektor Damir Boras, sa 130 emeritiranih profesora u svojem mandatu, prednjači kao rekorder među zagrebačkim rektorima.

Damir Boras

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu
Foto: srednja.hr

Prije više od mjesec dana na stranicama Agronomskog fakulteta i Agencije za znanost i visoko obraozvanja osvanula je vijest da je bivša ravnateljica Jasmina Havranek od zagrebačkog sveučilišta dobila počasnu titulu – professor emeritus. To kako smo kasnije provjerili sa zagrebačkim rektorom Damirom Borasom, nije bila točna informacija; naime, tek je bio pokrenut postupak dodjele počasnog zvanja bivšoj ravnateljici AZVO-a i još nije bilo konačno odluke da će tu titulu i dobiti. Taj je korak u proceduri na red došao danas.

Izdvojeni članak
jasmina havranek

Ravnateljica AZVO-a, koji ocjenjuje fakultete, honorarno surađuje s tvrtkama koje za njih rade

Otišla iz AZVO-a nakon afere

Na dnevnom redu današnje redovite sjednice Senata zagrebačkog sveučilišta, među ostalim, našla se i odluka o potvrdi izbora u ovo počasno zvanje čak petero profesora, među kojima je i Jasmina Havranek. Senatori danas o tome glasaju dopisno do kraja dana, no sudeći po povijesti njihova upravljanja Sveučilištem, odluka bi trebala biti donesena bez previše oklijevanja.

Havranek će tako konačno dobiti titulu kojom su se Agronomija i AZVO preuranjeno hvalili još prethodnog mjeseca. Podsjetimo, njeno je ime protekle godine puni medijske stupce zbog afere koju su joj otkrili mediji. Konkretno, otkriveno je da je, paralelno s funkcijom privremene ravnateljice AZVO-a, agencije koja među ostalim ocjenjuje fakultete i određuje mogu li normalno nastaviti s radom, dobivala pozamašne honorare. Upravno je vijeće AZVO-a jednoglasno donijelo mišljenje kako su ti angažmani nespojivi s njenom funkcijom ravnateljice, a Havranek je sama, nakon svega, podnijela ostavku te već nekoliko mjeseci nije na čelu Agencije.

Bivša rektorica u povjerenstvu

U povjerenstvu koje je sastavilo izvješće te iznijelo obrazloženje prijedloga za dodjelu počasnog zvanja professor emeritus Jasmini Havranek našla su se neka zanimljiva imena: Neven Antunac i Vesna Pavić, oboje profesori Agronomskog fakulteta, s tim da je potonja već počasno emeritirana, a treća članica, također emerita, je ni više ni manje nego Helena Jasna Mencer, bivša rektorica zagrebačkog sveučilišta.

– Na osnovu cjelokupne znanstvene, nastavne i stručne djelatnosti prof. dr. sc. Jasmine Havranek, redovite profesorice u trajnom zvanju, Povjerenstvo smatra da je prijedlog za izbor predloženice prof. dr. sc. Jasmine Havranek u počasno zvanje professor emeritus u potpunosti opravdan, budući ispunjava sve uvjete Pravilnika Sveučilišta u Zagrebu o dodjeli počasnog zvanja professor emeritus (2010). Stoga, članovi Povjerenstva za predlaganje dodjele počasnog zvanja professor emeritus, pradlažu Povjerenstvu za utvrđivanje kriterija i potvrdu izbora u zvanja Senata Sveučilišta u Zagrebu, da se dr. sc. Jasmini Havranek, redovitoj profesorici u trajnom zvanju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dodijeli počasno zvanje professor emeritus, stoji u zaključku izvješća.

Izdvojeni članak
stjepan ćosić

Nakon iznenadne ostavke, zagrebački faks dobiva novog dekana i prodekane: Ovo su imena

Naglasimo da iako danas Senat službeno glasa o potvrdi izbora u počasno zvanje professor emeritus, dodjela se inače organizira u drugo vrijeme, kada bi petoro navedenih dobitnika rektor trebao i svečano dodijeliti povelju za emerituru.

Još jedna šefica predlaže se za počasnu titulu

U dnevnom redu današnje sjednice Senata, koju smo dobili na mail, nalazimo i točku o prijedlogu imenovanja povjerenstava za izbor predloženika u počasno zvanje professor emeritus za čak dvanaestoro profesora zagrebačkog sveučilišta. To znači da senatori danas glasaju o prvom koraku u procesu dodjele počasne titule i pripadajuće novčane naknade od okvirno 2.000 kuna na mirovine dvanaestoro profesora. Ako senatori do kraja dana dopisno izglasaju sva povjerenstva, njihovi će se članovi sastati i u dogledno vrijeme sastaviti izvješće. U pravilu, ta izvješća budu pozitivna i Senat ih, kada dođu na dnevni red, izglasa te se počasne titule i dodijele.


TKO SU NOVI POTENCIJALNI EMERITUSI?

Na dnevnom redu današnje sjednice Senata pod točkom kako ju gore navodimo stoje sljedeća imena profesora i profesorica: Dubravka Samaržija, Andrej Uchytil, Tihomir Jukić, Damir Mataušić, Dubravka Babić, Estela Prukner Radovčić, Anđelko Ščukanec, Miro Jakovljević, Željko Sutlić, Nedjiljka Gaurina Međimurec, Mirjana Polić Bobić, Darko Ujević.


Među navedenim imenima posebno je zanimljivo ono Mirjane Polić Bobić, predsjednica Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Telegram je o njoj pisao kada je njihova novinarka pokušavala doći do informacije koliko su pojedini članovi skupine koja je izrađivala alternativni, neslužbeni nacrt Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju dobili za angažman na dokumentu koji je, naposljetku, ostao neupotrebljiv. Ona je tada tvrdila za Telegram da ne može dati informacije jer bi objava honorara narušila ‘osobni integritet i dostojanstvo članova akademske zajednice’.

U mandatu rektora Borasa, dakle od rujna 2014. pa do danas, izbrojali smo 130 profesora i profesorica koji su dobili počasno zvanje professor emeritus; zagrebačko sveučilište, izuzev pokojnih emeritusa (kojih je 122), danas broji 247 profesora i profesorica s tim počasnim zvanjem. To znači da je rektor Boras rekorder u broju dodijeljenih emeritura. Danas se potvrđuje njih još petoro, a ako sve prođe u najboljem redu, i ovih dvanaestoro predloženika moglo bi se okititi tom titulom; dakle, ukupno još 17 profesora može dobiti emerituru u samoj završnici Borasovog rektorskog mandata.