Pretraga

Koronavirus stigao je u Hrvatsku, provjerili smo što je sa studentima koji idu ili dolaze na razmjenu

A- A+

Širenje koronavirusa mnogima je poremetila planove za studentsku razmjenu. Kakva je situacija s mobilnošću te može li se ili čak mora zbog koronavirusa odustati od Erasmusa, pitali smo Agenciju za mobilnost i programe EU. Studentima i nastavnom osoblju savjetuju da odgode sva putovanja na mjesta na kojima vlada epidemija, osim onih koja su nužna. Troškovi nastali zbog otkazivanja putovanja, ističu, pravdat će se zbog ‘više sile’.

foto: Dimitri Karastelev za Unsplash

Izdvojeni članak

Ministarstvo od škola traži da otkažu sva putovanja u Italiju: Pulski učenici poslani u karantenu, a onda im ipak javili da dođu u školu

Zbog opasnosti od koronavirusa, Agencija za mobilnost i programe EU ima pune ruke posla. Barem se tako dade zaključiti iz odgovora na naš upit.

– Sukladno preporuci Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja u kontekstu izbijanja koronavirusa, savjetujemo svim korisnicima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti da izbjegavaju putovanja u talijanske regije Lombardiju i Veneto te pokrajinu Hubei (Kina), a za ostale kineske pokrajine također se savjetuje izbjegavanje putovanja koja nisu nužna, napominju iz Agencije.

Ističu kako se institucijama i organizacijama preporučuje da ‘u dogovoru s projektnim partnerima odgode sva putovanja povezana s odlaznim i dolaznim mobilnostima učenika, studenata te nastavnog i nenastavnog osoblja’.

Italija odgodila sve oblike mobilnosti, EU pokriva troškove

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Dok traju zaštitne mjere od koronavirusa, provjerite znate li ovaj povijesni detalj o obranama od virusa

– U cilju suzbijanja epidemije koronavirusa talijansko ministarstvo obrazovanja donijelo je hitne mjere kojima se odgađaju sve aktivnosti koje uključuju studijske posjete i školske ekskurzije, kako za talijanske, tako i za strane državljane, kažu.

Objasnili su nam i što se događa s novonastalim troškovima u slučaju otkazivanja puta.

– Na sve mobilnosti učenika, studenata i osoblja u sklopu programa Erasmus+ zbog novonastale situacije primjenjuje se klauzula ‘više sile’. Sukladno tome, nacionalne agencije za Erasmus+ imaju ovlasti otkazati, odgoditi ili premjestiti aktivnosti planirane u takvim regijama na najfleksibilniji način, bez obzira na odredbe iz općeg pravnog okvira koji se primjenjuje na program Erasmus+. Troškovi nastali zbog tih okolnosti bit će prihvaćeni kao iznimni troškovi, koje treba navesti u izvještajnom obrascu, pojašnjavaju iz Agencije.

‘Potražite pomoć veleposlanstva’

Izdvojeni članak

Hrvatski studenti koji studiraju u Trstu vratili se doma: ‘Bilo mi je čudno kada sam bila sama u knjižnici’

Napominju kako je izuzetno važno redovito pratiti informacije i preporuke Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Svjetske zdravstvene organizacije.

– Svim hrvatskim državljanima koji se trenutačno nalaze na području pogođenom zarazom ili planiraju odlazak s takvih područja preporučuje se da zatraže pomoć od veleposlanstava, konzulata ili počasnih konzulata Republike Hrvatske u toj zemlji, savjetuju.

Zaključuju kako će Agencija za mobilnost i programe Europske unije redovito obavještavati korisnike o novim uputama i preporukama nadležnih institucija o situaciji s koronavirusom putem mrežnih stranica i stranica na društvenim mrežama.