Pretraga

Kreće lijepa studentska akcija u SC-u, tko sudjeluje ima pravo na besplatan obrok u menzi

A- A+

Prema procjeni stručnjaka, tek četiri posto mladih u Hrvatskoj darivatelji su krvi, iako oko 40% njih može darovati krv. Lijepa je to gesta koja nekome može spasiti život, a studenti koji se odvaže na to, krv mogu darovati ove srijede u Studentskom centru u Zagrebu.

SC Zagreb| foto: Ivan Božić; srednja.hr

Od zadnje studentske akcije darivanja krvi u Zagrebu proteklo je nešto više od godinu dana. Tada je prikupljeno čak 136 doza krvi, a ono što je posebice pohvalno je da su 34 donatora po priv puta pristupila darivanju. Nova studentska akcija prikupljanja kri u Zagrebu zakazana je za ovaj tjedan.

– Iznimno nam je drago što vas, nakon podulje stanke, možemo ponovno pozvati na akciju Dobrovoljnog darivanja krvi Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Zdravog sveučilišta. Akcija će se održati u srijedu, 17. ožujka od 10 do 17 sati u Studentskom centru u Zagrebu. Darivanje će se odvijati prema svim epidemiološkim mjerama, nošenje zaštitnih maski je obavezno, a sve darivatelje očekuje besplatan obrok u menzi, poručuju organizatori.

Sve novosti o ovoj akciji možete pratiti u sklopu Facebook eventa ovdje.

Nedavno smo pisali članak o tome tko može darovati krv te kako to izgleda iz prve ruke.

– Nažalost nisam puno puta darivala krv, već samo dva. Prvi put u srednjoj školi kada je bila organizirana akcija, a drugi put na akciji u Studentskom centru u Zagrebu. Oba puta sam uspješno darivala, nije mi se nikada dogodilo da nisam prošla početni test, mada je moja prijateljica na primjer pala dva puta. Sam proces je trajao vrlo kratko i nije mi nikada bilo loše nakon darivanja, niti tijekom. Nisam preveliki fan igla, ali zaista nije nešto što je nemoguće preživjeti. Zvuči ocrtano, ali stvarno mi je super znati da sam nekome pomogla. Planiram ubrzo ponovno ići, rekla nam je ljetos Tina s PMF-a, a više o tome kako izgleda darivanje krvi pročitajte na poveznici.