Pretraga

Studenti u akciji nadmašili sami sebe: Pomažu jednoj obitelji u teškoj situaciji

A- A+

Studenti na RIT Croatia svake godine tradicionalno organiziraju dobrotvornu aukciju, a ove su godine oborili vlastiti rekord u prikupljenim sredstvima. Donirat će ih obitelji koja se našla u teškoj situaciji. O tome smo razgovarali smo sa studenticama Martom i Teodorom, članicama Studentskog vijeća koledža, koje su bile uključene u organizaciju. Dotaknuli smo se i drugih aktivnosti kojima se Vijeće bavi, a doznali smo i koliko su zadovoljne iskustvom studiranja po američkom sistemu.

rit croatia

U ovogodišnjoj Dobrotvornoj aukciji, studenti RIT Croatia prikupili su 45.000 kn za obitelj u potrebi | Foto: RIT Croatia

Studentsko vijeće na koledžu RIT Croatia ima tradiciju organiziranja humanitarnih akcija, a ova godina nije bila iznimka. Ovogodišnja 21. Dobrotvorna aukcija nedavno je završila. Ove su godine srušili rekord za količinu prikupljenih financijskih sredstava, ispričala nam je Marta Primorac, studentica 3. godine na studiju International Business i predsjednica Studentskog vijeća na zagrebačkom kampusu RIT Croatia.

Predmete za aukciju prikupljaju donacijama, a potom za njih licitiraju studenti, zaposlenici i diplomanti koledža. Teodora Grozdanić, potpredsjednica Studentskog vijeća na dubrovačkom kampusu i studentica završne godine na programu Hospitality and Tourism Management, nadovezala se s više informacija.

– Prošli tjedan smo organizirali Dobrotvornu aukciju koja je naš tradicionalni event. Uspjeli smo skupiti gotovo 45.000 kuna koje će ići obitelji iz Dubrovnika koja je nedavno izgubila svog člana. Jako smo ponosni na ovaj uspjeh i svake godine se radujemo mogućnosti da pomognemo i usrećimo nekoga, navela je Teodora.

Studentima omogućili besplatno voće

Studentsko vijeće RIT Croatia čini ukupno 24 studenta, odnosno po 3 studenta sa svake godine sa svakog kampusa, objasnila nam je Marta. Osim što organiziraju događaje poput Dobrotvorne aukcije, bave se u drugim pitanjima vezanim za studentski život na koledžu, a glavni cilj im je poboljšati ga. Marta nam je ispričala što su još ove godine ostvarili.

– Ponosna sam i na to što smo od ove akademske godine pokrenuli projekt pod nazivom ‘Fruit Monday’. Tu smo našim studentima omogućili besplatno sezonsko voće na kampusu jer zdrava prehrana je bitna, a često zna biti zanemarena u studentskim danima. Osim toga za sljedeći semestar imamo dva nova projekta u planu, ali za sada neću ništa više otkriti, rekla je Marta.

rit croatia

Studenti RIT Croatia na predavanju | Foto: RIT Croatia

Članovi Studentskog vijeća posebno su zadovoljni odnosom koledža prema njima. Kad je riječ o promjenama koje žele uvesti, uvijek imaju otvorena vrata, istaknula je Marta. Prisjetila se prošlogodišnje situacije kada su studenti primijetili da tipkovnice u nekim učionicama ne rade, a nove su donesene već idući dan nakon sastanka sa djelatnikom koledža kojem je taj problem predstavljen.

– Osim što imamo otvorena vrata, svaki zaposlenik RIT Croatia je voljan saslušati ono što mi imamo reći, te raditi s nama na promjenama koje želimo postići. A najbitnije je da ne treba dugo vremena kako bi se odluke donijele, te kako bi se nešto promijenilo. Zaposlenici ne pitaju i ne drže sastanke s nama samo zato jer im je to dužnost, već zato što ih je istinski briga, i jer nam žele pružiti najbolje što mogu, ispričala je Marta.

Teodoru je koledž odveo u Madrid, Rochester, Kaliforniju…

Što se tiče samih studenata, oni su jako motivirani uključiti se u rad Studentskog vijeća pa su ove godine su oborili još jedan rekord – onaj koji se tiče prijava u Studentsko vijeće, istaknula je Teodora. Svi koji žele postati članom moraju proći proces izbora, a prijaviti se mogu svi studenti. Zahvaljujući svom radu u Vijeću, naše sugovornice su stekle prijateljstva za cijeli život, istaknule su, ali i korisne vještine poput organizacijskih, vještina rješavanja problema, upravljanja financijama i vođenja tima.

Iskoristili smo ovu priliku i Martu i Teodoru upitali o zadovoljstvu studijem na RIT Croatia. RIT Croatia pruža ogroman broj prilika, a Teodora ih je puno iskoristila, rekla nam je. Osim što je član Vijeća zbog čega je dobila priliku posjetiti glavni RIT kampus u Rochesteru, radila je na koledžu u knjižnici, na recepciji, kao tutor i mentor. Jedan semestar je provela na studentskoj razmjeni u Madridu, jedan u Zagrebu. Dva ljeta provela na praksi na Hvaru i jedno ljeto na programu Work and Travel u Americi. Osim toga, zadnju praksu je odradila u SAD-u, a o njoj nam je ispričala nešto više.

– Posljednju praksu sam odradila u Kalifroniji u Ritz-Carltonu. Mogu reći da je to najbolje iskustvo u mom životu. Radila sam kao Concierge u Club Lounge-u za VIP goste. Naučila sam jako puno i upoznala ljude iz cijelog svijeta, prisjetila se Teodora.

rit croatia

Studenti na dubrovačkom kampusu koledža RIT Croatia| Foto: RIT Croatia

Studentima više od 2,6 milijuna kuna za stipendije i potpore

Studiranje na engleskom nije nikakav problem, objasnila nam je Marta. Njoj je to jedna od najlakših i najdražih stvari oko studiranja na RIT-u. Iako je studiranje po američkom sustavu dosta drugačije, jako joj se sviđa način na koji je strukturirano, kao i što predavači ulažu trud kako bi studentima prenijeli znanje.

– Što se tiče iskustva studiranja moram priznati da tu ima raznih doživljaja, ali onaj bitan dio je da sam jako sretna što studiram ovdje. Sviđa mi se okolina u kojoj se nalazim, i posebice kako su svi pristupačni, dodala je Marta.

Po završetku studija na RIT Croatia koledžu, studenti stječu dvije diplome – hrvatsku i američku. Osim stjecanja iskustva kroz Studentsko vijeće i studentske klubove, studenti relevantno radno iskustvo stječu i kroz 800 sati obvezne stručne prakse. Više o studijima koji se izvode na zagrebačkom i dubrovačkom kampusu pronađite ovdje.

RIT Croatia svake godine izdvaja više od 2,6 milijuna kuna za financijske potpore i nepovratne stipendije svojim studentima. Nude prilike za osvajanje stipendija iz raznih područja kao što su poduzetništvo, umjetnost, društvena angažiranost ili izvannastavna postignuća. Osim toga, odlikaši i odlikašice automatski ostvaruju pravo na stipendiju u iznosu od 4.000 eura. Više informacija o stipendijama i potporama pronađite ovdje.

Kandidati koji se prijave do 15. prosinca ostvaruju dodatan popust na školarinu, a ako se prijave do 15. veljače, imaju prednost prilikom odluke o dodjeli financijske potpore. Obrazac za prijavu dostupan je ovdje.

rit croatia


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i koledža RIT Croatia