Pretraga

Kreću mjere u domovima: Ograničava se temperatura grijanja i hlađenja, zabranjene prijenosne klime i grijalice

A- A+

Cijene energenata odlaze u nebo, a kako smo nedavno pisali, pojedini studentski centri već su dobili značajno uvećane račune za troškove struje i plina. Studentski centar u Splitu studente je sada obavijestio i kako će temperatura grijanja u domovima biti regulirana na između 18 i 21°C, °te su uputili one kojima to ne odgovara da pronađu drugi smještaj.

foto: Ana Šoda | Srednja.hr

Cijene energenata na globalnom tržištu otišle su ‘u nebo’, a osim škola, fakulteta i instituta poskupljenje je dočekalo i studentske centre u čijoj je nadležnosti upravljanje studentskim domovima. O tome smo opširno pisali prošlog tjedna, ali pitanje hoće li zbog toga poskupjeti smještaj još uvijek ostaje neodgovoreno.

Studenti koji se ne mogu prilagoditi – upućeni da traže drugi smještaj

Iz SC-a Split su već najavili smanjenje potrošnje energenata racionalnijim korištenjem, a kako stoji u najnovijoj obavijesti o useljenju u domove, ograničit će se temperatura grijanja i hlađenja u sobama.

– Sukladno smjernicama Vlade RH za uštedu energije u domovima će biti regulirana temperatura grijanja u rasponu od 18-21 stupanj, a hlađenja na 25 stupnjeva. Molimo sve studente koji se ne mogu prilagoditi ovakvom režimu grijanja i hlađenja da na vrijeme osiguraju neku drugu vrstu smještaja. Upotreba mobilnih električni uređaja za grijanje i hlađenje u domovima je strogo zabranjena! Molimo sve stanare da vode računa o potrošnji energenata koji su u zadnjih pola godine poskupili preko 300% kako cijene stanarine u domu ne bi rasle, stoji u obavijesti SC-a u Splitu.

Naime, Vlada je početkom kolovoza objavila smjernice za uštedu energije u Hrvatskoj, a jedno od poglavlja su i savjeti za potrošnju energije za grijanje. U tim smjernicama se navodi da je ‘toplinska ugodnost je stvar navike i osobne percepcije ugodnosti’ te da je ‘optimalna temperatura u stambenom prostoru je 21 °C’. Tako se u smjernicama navodi da je preporučena temperatura, među ostalim, u spavaćim sobama 18°, u radnim sobama od 18-21°C, a u dnevnom boravku 20–23 °C. A opće je poznato da soba u studentskom domu objedinjuje sve ove tri funkcije.

Izdvojeni članak

Hoće li rasti stanarine u domovima? ‘Ova cijena kreveta jedva pokrije trošak struje, a gdje je ostalo’

‘Raspravljamo da će sigurno biti hladno’

Studenti stanari splitskih domova ovom najavom nisu zadovoljni.

– Već u grupi od doma raspravljamo da će sigurno biti hladno, s obzirom ne to da su klime jako loše održavane i vjerojatno nisu toliko često servisirane. A i sobe koje imaju lošiju orijentaciju imaju puno manje sunca tijekom zimskih dana. Zanimljivo je kako ovu mjeru Vlade nijedan drugi studentski centar nije objavio, barem koliko sam vidio. Naš dom je jedan od najskupljih u državi i dom i koji se iznajmljuje cijelo ljeto, a opet nam govore o podizanju cijena. Ako se to stvarno dogodi smatram da će studentima biti isto kao da iznajme stan s cimerima, smatra student Antonio.

Inače, u domu na splitskom Kampusu jednokrevetna soba košta 890 kuna mjesečno, a dvokrevetna 790 kuna, s time da Ministarstvo obrazovanja dodatno studentskim centrima plaća subvenciju od 200 kuna po studentu. Iz SC-a u Splitu prije desetak dana rekli su nam kako trenutna cijena ležaja jedva pokrije trošak struje po studentu.

Antonio nam govori i kako najavljene restrikcije oko grijanja i hlađenja nisu jedino čime su studenti nezadovoljni. Među ostalim, studenti koji su ostvarili pravo na smještaj ove godine moraju ga rezervirati putem aplikacije i to – plaćaju. Cijena akontacije je 377 kuna, odnosno 50 eura, a kako stoji u obavijesti SC-a, uplaćeni novac se vraća kod iseljenja.

– Još jedan apsurd koji nam se dogodio prošle godine, da pojedine sobe su bile jako loše održavane, a ponajviše kupaonice. Pa su tako za te sobe počeli naplaćivati čišćenje sobe 800 kuna. A razlog tome su bile gljivice i plijesan koje su nastale na silikonu tuša i fugama pločica u kupaonici koju studenti jednostavno nisu mogli očistiti jer godinama je jako loše održavano. I ove su nam godine uveli obaveznu akontaciju za rezervaciju sobe od 50 eura. Dom kampus u Splitu  u biti je jako loše održavan. Liftovi se kvare svako par dana, kupaonice su u nekim sobama jako loše, tuševi puštaju vodu. Zadnji katovi imaju slabije tople vode, zaključuje Antonio.