Pretraga

Hoće li rasti stanarine u domovima? ‘Ova cijena kreveta jedva pokrije trošak struje, a gdje je ostalo’

A- A+

Cijene energenata osjetno su porasle, a s njima i režijski troškovi mnogih institucija, tako i studentskih centara u čijoj je nadležnosti upravljanje studentskim domovima. Primjerice, iz splitskog Studentskog centra kažu da je u kolovozu došlo do drugog drastičnog poskupljenja struje u periodu od godine i pol – cijena je porasla za 400%. Najvećim studentskim centrima poslali smo upit hoće li doći do povećanja cijena. Iako konkretno na to pitanje nisu odgovorili, jasno navode da su prema trenutnim cijenama u gubitku.

foto: srednja.hr

Natječaji za smještaj u studentskim domovima su zaključeni, već krajem kolovoza u neke se domove studenti mogu useliti. Jedno od ključnih pitanja koje donosi početak nove akademske godine, ono je hoće li zbog drastičnog  rasta cijene energenata na tržištu rasti i stanarine u domovima. To pitanje postavili smo najvećim studentskim centrima u državi.

SC Zagreb: Prema sadašnjem modelu cijene ne bi trebale rasti u 22./23.

– Visina naknade za smještaj može se tijekom akademske godine promijeniti u slučaju značajne promjene režijskih troškova (voda, struja i plin) ili izvanrednih okolnosti, o čemu odluku donosi ravnatelj SCZG savjetujući se s Upravnim vijećem SCZG. Prema sadašnjem modelu do toga ne bi trebalo doći u akademskoj godini 2022./2023. za smještaj u subvencioniranom dijelu godine, kažu iz Studentskog centra u Zagrebu.

Ističu da s opskrbljivačima energenata imaju okvirne sporazume, pa za sada režijski troškovi nisu drastično porasli.

– Što će biti nakon što ugovori isteknu ili se jednostrano raskinu, nažalost u ovim kriznim vremenima ne možemo predvidjeti. Očekujemo dodatna povećanja cijena energenata te ćemo pratiti kako će to utjecati na poslovanje SCZG. Iznos subvencije koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nije se mijenjao od akademske godine 2015./2016. te se nadamo da će država mogućim povećanjem državne subvencije ublažiti udar na poslovanje studentskih centara u Republici Hrvatskoj, kažu nam iz ureda ravnatelja SC-a u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Izašli su rezultati natječaja za studentske domove u Zagrebu: Provjerite jeste li na listi dobitnika

‘Prošle je godine sat rada klima-uređaja koštao jednu kunu, a ove godine košta tri kune’

Da pojasnimo, subvencija države za smještaj po studentu iznosi 200 kuna mjesečno, a dodatni dio stanarine, koji ovisno o domu iznosi od 100 pa i do 890 kuna, snose studenti. I u Studentskom centru Split smatraju da bi sama subvencija države trebala rasti proporcionalno rastu cijene energenata, jer je iznos od 200 kuna premalen da bi im omogućio normalan rad.

– U ljetnim i zimskim mjesecima tri splitska doma do ove su godine trošila od 230.000 do 250.000 kuna električne energije. U svibnju 2021. došlo je do drastičnog rasta cijene električne energije. Cijena je porasla za gotovo 70% i taj smo rast uspjeli izgurati bez da podignemo cijene smještaja. Uz porast cijene energenata, Studentski centar u Splitu je prošlo je ljeto klimatizirao sve sobe u domu na Kampusu. Prošle je godine sat rada klima-uređaja koštao jednu kunu, a ove godine košta tri kune. Slobodno možemo reći da trenutna cijena kreveta u studentskoj sobi jedva da pokrije trošak električne energije, a dobro znamo da je električna energija samo jedan u nizu troškova studentskog smještaja, kažu nam iz Studentskog centra Split.

Izdvojeni članak
indeks

Evo popisa po faksevima: Pogledajte kakve su ocjene imali sudionici natječaja za domove u Zagrebu, Splitu i Rijeci

‘Našem poslovanju treba dodatnih 10 milijuna kuna da bi nadoknadilo ovaj rast troškova’

Ističu da su do sada raznim tehnikama uspjeli zadržati poslovanje Studentskog centra Split u plusu. Među ostalim, o štednji nastoje osvijestiti studente, pa su tako u svim sobama zalijepili naljepnice s uputama za uštedu električne energije i vode. Završili su i projekt postavljanja solarnih panela na krovove domova; vele – obnovljive izvore energije vide kao budućnost opskrbljivanja domova električnom energijom.

– Kad taj projekt zaživi troškovi električne energije će biti nešto manji jer ćemo 15% potrebne energije sami proizvoditi, kažu u SC-u Split.

Podsjećaju i da su dodatna sredstva osigurali kroz uslugu cateringa za javnost, odnedavno organiziraju i maturalne večeri u menzi, a ljeti se domovi pretvaraju u hostel za turiste, za koji ne manjka interesa. Sve to doprinijelo je da poslovanje SC-a ostane u plusu.

– Ipak, 1. kolovoza je došlo do drugog drastičnog poskupljenja struje u periodu od godine i pol dana. Cijena je porasla za 400% i našem poslovanju treba dodatnih 10 milijuna kuna da bi nadoknadilo ovaj rast troškova. Toliki porast ipak nećemo uspjeti iznivelirati dosadašnjim tehnikama i trpjet ćemo neodržive financijske gubitke. Koliko će cijene domova rasti u ovom trenutku vam ne možemo odgovoriti jer odluku o cijenama donosi Upravno vijeće. Prvi korak koji u ovom trenutku poduzimamo je smanjenje potrošnje energenata racionalnijim korištenjem kako bi poskupljenje doma bilo što manje.  Žalosti nas što će u konačnici rast cijena energenata najviše osjetiti studenti, jedna od najranjivijih društvenih skupina, i iskreno se nadamo da će Vlada naći način da se ovaj scenarij ne dogodi, odgovaraju nam iz splitskog Studentskog centra.

Izdvojeni članak

[Brucoš 101] Želiš u studentski dom? Evo kako se prijaviti i što se sve boduje na natječaju

‘Naši objekti smještaja posluju s gubitkom, osobito u posljednje vrijeme’

Iz Studentskog centra u Rijeci navode pak da odluku o rastu cijena subvencioniranog stanovanja u objektima smještaja Studentskog centra Rijeka donosi Senat Sveučilišta u Rijeci u dogovoru sa Studentskim zborom, pa ne mogu odgovoriti hoće li one rasti.

– Ono što mogu potvrditi je da trenutne cijene subvencioniranog stanovanja ne pokrivaju troškove poslovanja odnosno da naši objekti smještaja posluju s gubitkom, osobito u posljednje vrijeme kada je zabilježen velik rast troškova električne energije, toplinske energije, usluga odvoza otpada itd. Naše cijene subvencioniranog stanovanja jedne su od najnižih u Republici Hrvatskoj i nisu se dugo mijenjale, međutim više nema prostora da se istima pokriju troškovi objekata smještaja, kažu iz SC-a Rijeka.

Smatraju da bi rast cijene smještaja trebao pokriti troškove poslovanja objekata smještaja

– Osim toga na umu treba imati i potrebu za zamjenu starog inventara i opreme novima, osobito u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić. Poslovanje s gubitkom ne može biti temelj za ulaganja koja svi očekuju. Ako objekti smještaja i dalje budu poslovali s gubitkom, a povećanje cijena neće biti odobreno, morat će se poduzeti neke druge mjere uštede. Rast cijena energenata, usluga i svega drugoga koji ne prati rast cijena smještaja rezultirat će sve većim gubitkom koji će biti sve teže i teže pokriti stoga je potrebno što prije reagirati, kažu iz SC-a u Rijeci.

Konačno, i ondje su stava da bi porast iznosa subvencijskog dijela iz državne ‘kase’  svakako dobro došao, no za sada nemaju informaciju da će do njega doći.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap