Pretraga

Hoće li rasti stanarine u domovima? ‘Ova cijena kreveta jedva pokrije trošak struje, a gdje je ostalo’

A- A+

Cijene energenata osjetno su porasle, a s njima i režijski troškovi mnogih institucija, tako i studentskih centara u čijoj je nadležnosti upravljanje studentskim domovima. Primjerice, iz splitskog Studentskog centra kažu da je u kolovozu došlo do drugog drastičnog poskupljenja struje u periodu od godine i pol – cijena je porasla za 400%. Najvećim studentskim centrima poslali smo upit hoće li doći do povećanja cijena. Iako konkretno na to pitanje nisu odgovorili, jasno navode da su prema trenutnim cijenama u gubitku.

foto: srednja.hr

Natječaji za smještaj u studentskim domovima su zaključeni, već krajem kolovoza u neke se domove studenti mogu useliti. Jedno od ključnih pitanja koje donosi početak nove akademske godine, ono je hoće li zbog drastičnog  rasta cijene energenata na tržištu rasti i stanarine u domovima. To pitanje postavili smo najvećim studentskim centrima u državi.

SC Zagreb: Prema sadašnjem modelu cijene ne bi trebale rasti u 22./23.

– Visina naknade za smještaj može se tijekom akademske godine promijeniti u slučaju značajne promjene režijskih troškova (voda, struja i plin) ili izvanrednih okolnosti, o čemu odluku donosi ravnatelj SCZG savjetujući se s Upravnim vijećem SCZG. Prema sadašnjem modelu do toga ne bi trebalo doći u akademskoj godini 2022./2023. za smještaj u subvencioniranom dijelu godine, kažu iz Studentskog centra u Zagrebu.

Ističu da s opskrbljivačima energenata imaju okvirne sporazume, pa za sada režijski troškovi nisu drastično porasli.

– Što će biti nakon što ugovori isteknu ili se jednostrano raskinu, nažalost u ovim kriznim vremenima ne možemo predvidjeti. Očekujemo dodatna povećanja cijena energenata te ćemo pratiti kako će to utjecati na poslovanje SCZG. Iznos subvencije koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nije se mijenjao od akademske godine 2015./2016. te se nadamo da će država mogućim povećanjem državne subvencije ublažiti udar na poslovanje studentskih centara u Republici Hrvatskoj, kažu nam iz ureda ravnatelja SC-a u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Izašli su rezultati natječaja za studentske domove u Zagrebu: Provjerite jeste li na listi dobitnika

‘Prošle je godine sat rada klima-uređaja koštao jednu kunu, a ove godine košta tri kune’

Da pojasnimo, subvencija države za smještaj po studentu iznosi 200 kuna mjesečno, a dodatni dio stanarine, koji ovisno o domu iznosi od 100 pa i do 890 kuna, snose studenti. I u Studentskom centru Split smatraju da bi sama subvencija države trebala rasti proporcionalno rastu cijene energenata, jer je iznos od 200 kuna premalen da bi im omogućio normalan rad.

– U ljetnim i zimskim mjesecima tri splitska doma do ove su godine trošila od 230.000 do 250.000 kuna električne energije. U svibnju 2021. došlo je do drastičnog rasta cijene električne energije. Cijena je porasla za gotovo 70% i taj smo rast uspjeli izgurati bez da podignemo cijene smještaja. Uz porast cijene energenata, Studentski centar u Splitu je prošlo je ljeto klimatizirao sve sobe u domu na Kampusu. Prošle je godine sat rada klima-uređaja koštao jednu kunu, a ove godine košta tri kune. Slobodno možemo reći da trenutna cijena kreveta u studentskoj sobi jedva da pokrije trošak električne energije, a dobro znamo da je električna energija samo jedan u nizu troškova studentskog smještaja, kažu nam iz Studentskog centra Split.

Izdvojeni članak
indeks

Evo popisa po faksevima: Pogledajte kakve su ocjene imali sudionici natječaja za domove u Zagrebu, Splitu i Rijeci

‘Našem poslovanju treba dodatnih 10 milijuna kuna da bi nadoknadilo ovaj rast troškova’

Ističu da su do sada raznim tehnikama uspjeli zadržati poslovanje Studentskog centra Split u plusu. Među ostalim, o štednji nastoje osvijestiti studente, pa su tako u svim sobama zalijepili naljepnice s uputama za uštedu električne energije i vode. Završili su i projekt postavljanja solarnih panela na krovove domova; vele – obnovljive izvore energije vide kao budućnost opskrbljivanja domova električnom energijom.

– Kad taj projekt zaživi troškovi električne energije će biti nešto manji jer ćemo 15% potrebne energije sami proizvoditi, kažu u SC-u Split.

Podsjećaju i da su dodatna sredstva osigurali kroz uslugu cateringa za javnost, odnedavno organiziraju i maturalne večeri u menzi, a ljeti se domovi pretvaraju u hostel za turiste, za koji ne manjka interesa. Sve to doprinijelo je da poslovanje SC-a ostane u plusu.

– Ipak, 1. kolovoza je došlo do drugog drastičnog poskupljenja struje u periodu od godine i pol dana. Cijena je porasla za 400% i našem poslovanju treba dodatnih 10 milijuna kuna da bi nadoknadilo ovaj rast troškova. Toliki porast ipak nećemo uspjeti iznivelirati dosadašnjim tehnikama i trpjet ćemo neodržive financijske gubitke. Koliko će cijene domova rasti u ovom trenutku vam ne možemo odgovoriti jer odluku o cijenama donosi Upravno vijeće. Prvi korak koji u ovom trenutku poduzimamo je smanjenje potrošnje energenata racionalnijim korištenjem kako bi poskupljenje doma bilo što manje.  Žalosti nas što će u konačnici rast cijena energenata najviše osjetiti studenti, jedna od najranjivijih društvenih skupina, i iskreno se nadamo da će Vlada naći način da se ovaj scenarij ne dogodi, odgovaraju nam iz splitskog Studentskog centra.

Izdvojeni članak

[Brucoš 101] Želiš u studentski dom? Evo kako se prijaviti i što se sve boduje na natječaju

‘Naši objekti smještaja posluju s gubitkom, osobito u posljednje vrijeme’

Iz Studentskog centra u Rijeci navode pak da odluku o rastu cijena subvencioniranog stanovanja u objektima smještaja Studentskog centra Rijeka donosi Senat Sveučilišta u Rijeci u dogovoru sa Studentskim zborom, pa ne mogu odgovoriti hoće li one rasti.

– Ono što mogu potvrditi je da trenutne cijene subvencioniranog stanovanja ne pokrivaju troškove poslovanja odnosno da naši objekti smještaja posluju s gubitkom, osobito u posljednje vrijeme kada je zabilježen velik rast troškova električne energije, toplinske energije, usluga odvoza otpada itd. Naše cijene subvencioniranog stanovanja jedne su od najnižih u Republici Hrvatskoj i nisu se dugo mijenjale, međutim više nema prostora da se istima pokriju troškovi objekata smještaja, kažu iz SC-a Rijeka.

Smatraju da bi rast cijene smještaja trebao pokriti troškove poslovanja objekata smještaja

– Osim toga na umu treba imati i potrebu za zamjenu starog inventara i opreme novima, osobito u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić. Poslovanje s gubitkom ne može biti temelj za ulaganja koja svi očekuju. Ako objekti smještaja i dalje budu poslovali s gubitkom, a povećanje cijena neće biti odobreno, morat će se poduzeti neke druge mjere uštede. Rast cijena energenata, usluga i svega drugoga koji ne prati rast cijena smještaja rezultirat će sve većim gubitkom koji će biti sve teže i teže pokriti stoga je potrebno što prije reagirati, kažu iz SC-a u Rijeci.

Konačno, i ondje su stava da bi porast iznosa subvencijskog dijela iz državne ‘kase’  svakako dobro došao, no za sada nemaju informaciju da će do njega doći.