Pretraga

Krenuo novi krug dodjele STEM stipendija, evo kada bi trebala izaći lista dobitnika socio-ekonomskih

A- A+

Nakon što su u petak isplaćene prve tri rate STEM stipendije, ovog utorka krenuo je drugi krug podjele te stipendije, budući da svih 3.400 nije podijeljeno u prvom. Studenti koji su nakon pomicanja crte na rang-listi ostvarili pravo na STEM stipendiju imaju sedam dana da ju prihvate. Iz Ministarstva su otkrili i kada bi trebala biti objavljena rang-lista dobitnika socio-ekonomskih stipendija.

Foto: Srednja.hr

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja priopćeno je u utorak kako je pomaknuta crta na rang-listi dobitnika državne STEM stipendije, čime započinje drugi ovogodišnji krug dodjele. I ove će se godine dodijeliti 3.400 STEM stipendija, a crta će se spuštati sve dok se ne dodjele sve stipendije.

Studenti mogu provjeriti jesu li dobili stipendiju u posebnoj aplikaciji

Tada će biti javno objavljena i imena dobitnika, a jesu li ostvarili pravo na stipendiju nakon pomicanja crte studenti trenutno mogu provjeriti u sustavu STEM stipendija na ovoj poveznici.

– Studenti AAI@EduHr elektroničkim identitetom pristupaju mrežnoj aplikaciji te jedinstvenom identifikacijskom oznakom provjeravaju mjesto na rang-listi. Studenti koji su na rang-listi u kvoti za određeno područje i godinu studija, odnosno iznad praga za ostvarivanje prava na stipendiju, bit će obaviješteni elektroničkom poštom da su ostvarili pravo na državnu stipendiju. Zaprimanje e-poruke nije preduvjet za ostvarivanje prava na državnu STEM stipendiju te svi studenti, neovisno o zaprimanju predmetne obavijesti, mogu svoje mjesto na rang-listi provjeriti u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr, piše u obavijesti Ministarstva.

Sedam dana za prihvaćanje STEM stipendije

Treba naglasiti kako studenti imaju samo sedam dana za prihvaćanje uvjeta stipendiranja, a ako to ne obave u roku, smatrat će se da ne prihvaćaju stipendiju.

– Za prihvaćanje državne STEM stipendije potrebno je u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr do utorka, 14. prosinca 2021. godine, do 12 sati, označiti Izjave koje prethode prihvaćanju Uvjeta stipendiranja, zatim prihvatiti Uvjete stipendiranja te upisati isključivo IBAN žiroračuna koji glasi na ime i prezime dobitnika STEM stipendije. Ako u navedenom roku student ne prihvati Uvjete stipendiranja, smatrat će se da ne prihvaća državnu stipendiju. Ako student odbija državnu STEM stipendiju, potrebno je u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr označiti Odbijam stipendiju, piše u obavijesti MZO-a.

Studenti čiji su računi pod ovrhom moraju u FINA-i otvoriti zaštićeni račun. Prilikom otvaranja zaštićenog računa prijavljuju sljedeće podatke uplatitelja:

Ime i prezime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Adresa: Donje Svetice 38, Zagreb
OIB: 18683136487 (Ministarstvo financija)

Izdvojeni članak
stem stipendija

Počela isplata STEM stipendija, studentima na račun sjeda pozamašan iznos

Što je s rezultatima natječaja za socio-ekonomske?

Osim ove državne stipendije Ministarstvo dodjeljuje još i 10.000 socio-ekonomskih i 400 stipendija za posebne skupine studenata, od kojih najviše za deficitarna zanimanja. Natječaji za te stipendije zatvoreni su 3. studenog, a Ministarstvo smo pitali kada bi trebali izaći rezultati.

– Na Natječaj za dodjelu socio-ekonomskih stipendija zaprimili smo ukupno 16.227 prijava. Trenutačno smo u završnoj fazi obrada i kontrola prijava te se trudimo da prve rang-liste studenata koji su ostvarili državnu stipendiju budu objavljene najkasnije do polovice mjeseca prosinca, kažu nam iz MZO-a.

Podsjetimo za kraj, sve tri navedene državne stipendije – STEM, socio-ekonomske i stipendije za posebne skupine studenata – iznose 1.200 kuna mjesečno i dodjeljuju se za devet mjeseci akademske godine. Ukupno će, dakle, stipendistima na račun do lipnja sjesti 10.800 kuna.