Pretraga

Novost u Zakonu za škole: Kako se u zapošljavaju STEM stipendisti i umirovljenici iznad 65?

A- A+

Studenti nastavničkih STEM smjerova koji su primali državnu STEM stipendiju imaju obvezu nakon fakulteta zaposliti se u školi. Škola ih može zaposliti i bez natječaja, novost je to u Zakonu o odgoju i obrazovanju. Osim te skupine, Zakon sada dozvoljava i da se u školama zaposle umirovljenici, ali ne duže od 67. godine. No za njih su pravila zapošljavanja malo drugačija nego za stipendiste.

nastavnik piše na ploču

Foto: Pexels

Prema i do sada važećim pravilima iz Zakona o odgoju i obrazovanju, radni odnos u školi sklapa se na temelju natječaja. Oni koji se žele zaposliti moraju zadovoljiti više uvjeta, među ostalim i onaj da su završili traženu razinu studija. Koja je to, ovisi o tome prijavljuju li se za radno mjesto učitelja razredne ili predmetne nastave ili srednje škole. Nedavnom izmjenom Zakona o odgoju i obrazovanju došlo je do dviju manjih promjena u segmentu zapošljavanja u školi, a odnose se na zapošljavanje donedavnih korisnika STEM stipendije i umirovljenika.

Kako se zapošljavaju STEM stipendisti?

Od prošle godine studenti nastavničkih studija u STEM području mogu konkurirati za viši iznos državne STEM stipendije od njihovih vršnjaka. Za nastavničke smjerove iznos je 600 eura mjesečno, a preostale 300. Ideja države je tako generirati deficitarni nastavnički kadar u STEM predmetima.

U skladu s tim, STEM stipendisti na nastavničkim smjerovima preuzimaju dodatnu obvezu. Moraju nakon završetka studija prihvatiti ponudu za sklapanje radnog odnosa učitelja ili nastavnika na (ne)određeno vrijeme, u punom ili nepunom radnom vremenu. I to u osnovnim ili srednjim školama na području županije prebivališta, najmanje onoliko godina koliko su primali stipendiju. To razdoblje ne smije biti manje od godinu dana.

Prema novini u Zakonu o odgoju i obrazovanju, radni odnos sa STEM stipendistom može se zasnovati ugovorom o radu bez natječaja. Popise i kontakte stipendista Ministarstvo će dostaviti školi na zahtjev, na temelju kojeg će onda škola uputiti službeni poziv osobi za zasnivanje radnog odnosa. U slučaju da stipendist ne dobije ponudu za posao u roku od tri mjeseca, prestaje mu ugovorna obveza zapošljavanja u školi. A u suprotnom, ako je odbije, mora vratiti puni iznos stipendije.

Izdvojeni članak
nastavnica piše na ploči

Usvojen zakon kojim će se ocjenjivati i zaposlenici škola, donesene i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju

Kako se u školama zapošljavaju umirovljenici?

Prema Zakonu o radu, osobe koje navrše 65 godina u dogovoru s poslodavcem mogu nastaviti raditi određeno radno vrijeme. No to se do sada nije odnosilo na nastavnike, jer ih je tako ograničila prošla verzija Zakona o odgoju i obrazovanju. Izmjenama ovog akta za škole i nastavnici po novome mogu raditi nakon 65. godine. No za njih procedura nije ista kao za stipendiste.

Prema trenutno važećim propisima, radni odnos s osobom u mirovini može se zasnovati samo ako se na raspisani natječaj nije javila osoba koja zadovoljava sve uvjete iz natječaja i Zakona. Umirovljenik se u tom slučaju može zaposliti na određeno vrijeme do godinu dana, ali samo ako ispunjava uvjete natječaja na koji se nitko ranije nije javio.

U slučaju zapošljavanja umirovljenika, nakon prve godine postoji mogućnost produljenja ugovora na određeno vrijeme za dodatnih godinu dana, ali ne dulje od 67. godine života.