Pretraga

Marija Selak, čelnica odbora za ravnopravnost spolova, šuti o seksističkom ispadu svog bivšeg šefa Borasa

A- A+

Marija Selak Raspudić, MOST-ova zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova nije rekla ni riječ o seksističkom ispadu zagrebačkog rektora Damira Borasa. Radi se inače o njenom (bivšem) šefu, budući da Selak Raspudić u saborsku fotelju dolazi upravo sa zagrebačkog sveučilište gdje je predavala filozofiju. Iako se po prirodi svoje funkcije očekuje njena reakcija, ni nakon našeg dvostrukog upita nije se oglasila o incidentu.

Marija Selak Raspudić
Foto: Ivan Klindić | Screenshot N1 | srednja.hr

Gotovo da nema osobe u državi koja nije čula za prošlotjedni sramotni seksistički ispad zagrebačkog rektora Damira Borasa, a o svemu se oglasila pravobraniteljica, studentski predstavnici i nekolicina aktivista za ljudska prava.

Boras joj je bio šef

Kažemo ‘gotovo’ jer se čovjeku ipak učini da neki akteri, pritom relevantni za ova pitanja, o incidentu nisu čuli ni riječi. Jedna takva akterica MOST-ova je nezavisna zastupnica i profesorica filozofije Marija Selak Raspudić.

Ona se, podjelom fotelja u novom sazivu Sabora našla na čelu Odbora za ravnopravnost spolova, unatoč tome što se pitanjima prava žena u svojoj karijeri, ni akademski ni politički, nije (suviše) bavila. No, napominjala je u nekoliko navrata da će se tim problemima uistinu baviti, a nedavno je reagirala na neprimjerene istupe u sabornici te stala u obranu oporbenog zastupnika Hajdukovića.

Osim toga, na početku je svojeg političkog angažmana stalno ponavljala da će se kao zastupnica baviti temom znanosti i obrazovanja. Seksistički ispad zagrebačkog rektora, dakle, pripada dvjema temama kojima se Selak Raspudić kao treba baviti u Hrvatskom saboru. No, kada je u pitanju rektor Boras, njoj kao da je maca papala jezik. Tu, međutim, treba napomenuti da je u saborsku fotelju došla upravo s Filozofskog fakulteta zagrebačkog sveučilišta gdje joj je de facto šef bio upravo Boras.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Predsjednik Studentskog zbora žestoko brani Borasa: I meni zna reći da sam mu ‘baš lijepi’

Upitali smo je za komentar

Kada rektor od sedamdeset godina studentici od dvadeset i nešto, pritom najboljoj kadetkinji u generaciji, kaže da skine masku da bi je novinari fotkali jer je „ne samo pametna nego i lijepa“, institut poput ovog koji predstavlja Selak Raspudić trebao bi po defaultu reagirati.

To se nije dogodilo. A s obzirom na to da među zagrebačkim prorektorima Selak Raspudić ima i kumova, bilo je zanimljivo osluškivati njezinu tišinu proteklih tjedan dana na naše upite. Zato smo joj se javili. Kontaktirali smo klub zastupnika MOST-a te ju pitali za reakciju.

Tražili smo da nam prokomentira ovaj slučaj, da ocijeni radi li se o seksizmu i zašto te radi li se, naposljetku, o neprimjerenom istupu rektora. Kako na naš prvi upit nismo dobili odgovor, obratili smo se i PR službi MOST-a. Unatoč dvostrukom upitu, glavna osoba Hrvatskog sabora za pitanja ravnopravnosti spolova na incident o kojem je čulo svako selo oglasila se nije ni jednom jedinom riječju.