Pretraga

Maturanti još uvijek nisu naučili lekciju: Na veliki faks 19 ih nije došlo na upis, moraju platiti punu školarinu

Maturanti koji ‘upadnu’ na svoj najviši prioritet s popisa studija u sustavu Postani student morali su nakon toga obaviti i sam upis na fakultet. Pravila su već godinama ista i vrlo jasna – ako ne pristupe upisu, a dobili su upisni broj, fakultet im može naplatiti oportunitetni trošak. No, čini se da ni upozorenja koja fakulteti navode na svojim stranicama niti ona Središnjeg prijavnog ureda koji provodi upise, u nekim slučajevima nisu urodila plodom. Tako se, primjerice, na Filozofski u Zagrebu nije došlo upisati čak 19 maturanata, koji će zbog tog propusta platiti punu godišnju školarinu.

upisi_brisanje fakulteta s liste

Foto: srednja.hr/screenshot: Središnji prijavni ured; studij.hr

Još u veljači započele su prijave studijskih programa za maturante. Taj je proces ove godine trajao do 19. srpnja, kada su objavljene konačne rang-liste upisa na studijske programe, a do tog datuma maturanti su u sustavu Postani student mogli vidjeti svoje privremeno stanje na ljestvici. Nakon objave konačnih lista preostalo im je još i upisati se na fakultet. Mnogi su upise ove godine provodili online, dok se je na druge fakultete bilo potrebno osobno doći upisati.

U svakom slučaju, kao i kod državne mature i kod procesa upisa na studijske programe, rokovi i pravila strogo su i jasno propisani.  Među njima je i ono o brisanju studijskih programa s lista u sustavu Postani student. Kako smo upozorili u srpnju, maturanti ne moraju brisati studije na koje nisu upali, ali moraju obrisati onaj na kojem ostvaruju pravo upisa, ali ga nikako ne žele upisati. U protivnom ih to može skupo koštati.

Na Filozofski u Zagrebu nije se došlo upisati 19 maturanata

Naime, ako maturanti ostvari pravo upisa na nekom studiju, ali ne obavi upis u zadanom roku, tada mu visoko učilište može zaračunati oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta. Ti troškovi mogu iznositi i do iznosa jednogodišnje školarine. No jasno istaknuta obavijest na stranici Središnjeg prijavnog ureda Studij.hr te web stranicama fakulteta u nekim slučajevima – nije urodila plodom.

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Domagoj Tončinić otkrio nam je kako je na jednom od naših najvećih fakulteta čak 19 maturanata koji se nisu pojavili na upisima.

– Sa žaljenjem moram ustvrditi da nakon provedenih upisa na Sveučilištu u Zagrebu Filozofski fakultet 19 pristupnika koji su stekli pravo upisa nije pristupilo upisu. Broj nije prevelik, radi se o 2,2 posto od ukupnog broja pristupnika, ali ostaje činjenica da zbog njih 19 drugih pristupnika nije moglo ostvariti upis na željeni studijski program. Svi su pristupnici upoznati s činjenicom da nepristupanjem upisu gube pravo upisa, i da će morati platiti oportunitetne troškove zauzetog upisnog mjesta u iznosu pune participacije, 955,60 eura (7.200,00 kn), kaže za srednja.hr Tončinić.

Podsjetimo, prošle je godine majka jedne maturantice, koja se isto nije došla upisati na Filozofski, digla strku oko toga kako njena kći nije znala da će u tom slučaju morati platiti trošak. A, kako smo pisali, obavijest o tome mjesecima je stajala na webu fakulteta.

Izdvojeni članak
prijave za faks u sustavu postani student

Trebate li s popisa studija brisati one na koje ne upadnete? Provjerili smo kakva su pravila

I na Pravnom u Zagrebu nekima naplaćen oportunitetni trošak od 557 eura

Filozofski nije jedini fakultet na kojem se ovo dogodilo – i na Pravnom u Zagrebu je bilo onih koji se nisu pojavili na upisima u roku, a dobili su svoj upisni broj. Ondje oportunitetni trošak iznosi 557,43 eura.

– U trenutku slanja odgovora na ovaj upit, a prema evidenciji neposredno nakon završetka roka za upis, Fakultet je naplatio oportunitetne troškove nekolicini kandidata koji nisu iskoristili pravo upisa, a nisu odjavili studijske programe koji se izvode na Fakultetu, odgovara nam tajnica dekana Katarina Prpić ne otkrivajući o kojem je broju maturanta riječ.

Ova odluka, pojašnjava, temelji se na Pravilima o postupku upisa Agencije za znanost i visoko obrazovanje, a osim toga, Pravni fakultet je to pravilo jasno istaknuo na svojoj mrežnoj stranici, u rubrici gdje je detaljno pojašnjen postupak online upisa.

Izdvojeni članak

Maturantica će platiti 7.200 kn, nije upisala studij na koji je upala: Upozorenje je na naslovnici faksa mjesecima

Neki će odluke donijeti nakon jesenskog roka, drugi uopće nemaju ovu praksu

Sličnu je obavijest na svojoj web stranici imao i najveći, Ekonomski fakultet u Zagrebu. Kako si naveli, ‘studenti koji ne pristupe upisu u naznačeno vrijeme gube pravo upisa, a Ekonomski fakultet – Zagreb zadržava pravo naplate oportunitetnih troškova do visine školarine’. Čak je i Fakultetsko vijeće EFZG-a potkraj lipnja donijelo odluku koja propisuje isto. No za sada taj trošak nije naplaćen niti jednom kandidatu.

– Trenutno Ekonomski fakultet – Zagreb nije naplatio oportunitetni trošak nepopunjenog upisnog mjesta ni jednoj kandidatkinji ili kandidatu. Fakultet će po okončanju jesenskog upisnog roka dodatno razmotriti konačan broj kandidatkinja i kandidata u ovom statusu i razmotriti daljnja postupanja Fakulteta, odgovara nam profesor Jakša Krišto.

Među Fakultetima kojima smo poslali upit, a s kojih nam je stigao odgovor je i Filozofski u Splitu. Oni, kažu nam, ne naplaćuju oportunitetne troškove maturantima u slučaju da ostvare pravo upisa, a ne upišu se na neki od naših studijskih programa. Za sada ni nemaju u planu uvođenje takve prakse

– Uspoređujući podatke iz NISPVU o kandidatima koji su ostvarili pravo upisa i podatke o upisanima u ljetnom upisnom roku, Filozofski fakultet je imao 15-ak kandidata koji su ostvarili pravo upisa, ali se nisu došli upisati u ljetnom roku.  Ove godine, nakon završenih upisa u ljetnom upisnom roku, na našem je Fakultetu ostalo 11 slobodnih upisnih mjesta na jednopredmetnim studijima te 27 mjesta na dvopredmetnim studijima za jesenski upisni rok. Situacija je slična prošlogodišnjoj pa očekujemo da ćemo u jesenskom roku, kao i prošle godine, popuniti gotovo sva upisna mjesta, odgovara za srednja.hr Ina Reić Ercegovac, prodekanica za nastavu i studentska pitanja FFST-a.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.