Pretraga

Maturanti ‘odradili’ prijemni za Učiteljski, otkrili nam dojmove: ‘Trajao je četiri sata, malo previše’

A- A+

Maturanti koji žele upisati studij na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu ili na nekome od izdvojenih odsjeka tog faksa, moraju položiti prijemni koji se sastoji od četiri stavke. Prijemni je i ove godine trajao oko četiri sata. Iako je to nekima bilo pomalo naporno, maturantice s kojima smo razgovarali nakon ispita ističu da su zadovoljne time kako je on prošao.

učiteljski fakultet zagreb

Učiteljski fakultet Zagreb
Foto: ufzg.unizg.hr

Karla, Lucija, Ana i Margareta dolaze iz različitih gradova diljem Hrvatske, ali jedno im je zajedničko – žele upisati studij na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Da bi to mogle, moraju uspješno položiti prijemni, koji su već ‘odradile’. To dodatno testiranje na Učiteljskom se sastoji od provjere četiri vrste predispozicija: za razvoj glazbenog sluha i ritma, za razvoj likovnog mišljenja, za stjecanje kinezioloških motoričkih vještina te provjera govornih sposobnosti.

Prijemni je trajao oko četiri sata

Kako nam opisuje Karla, donedavno učenica Škole za primalje u Zagrebu u glazbenom dijelu pristupnici su morali otpjevati pjesmu po izboru, ocjenjivao se ritam i procjenjivalo može li kandidat glasom pogoditi i dobro otpjevati tonove na klaviru. U dijelu likovnog ocjenjuje se mašta kandidata i korištenje prostora na papiru, a kandidati su morali naslikati zamišljenu životinju u zamišljenom prostoru. Na provjeri govornih sposobnosti kandidati su čitali tekst te odgovarali na par pitanja o njemu te na pitanja zašto su odabrali Učiteljski. Konačno, na provjeri kinezioloških motoričkih vještina, kaže nam Karla, ocjenjivali su se koraci ustranu i poligon unatraške.

– Jako strašno izgleda, ali kad se proba nije toliko loše. Prijemni je trajao od devet do 13 sati, malo previše jer su pauze bile preduge. Moglo se to sve prije završiti, ali sve u svemu je bilo bolje nego što sam očekivala, kaže Karla.

Pitali smo je zašto želi upisati baš ovaj studij.

– Želim upisati Učiteljski jer čuvam djecu vikendom i jednostavno samo se pronašla u tome poslu i ne bih se mogla zamisliti da radim išta drugo, kaže Karla.

Izdvojeni članak
medicinski fakultet niš

Maturanti na prijemnom, roditelji nervozno čekaju ispred faksa: Sad im se rugaju na društvenim mrežama

‘Svi su se trudili da se osjećamo što ugodnije’

Njena vršnjakinja Lucija iz Prve gimnazije Varaždin kazala je da je tijekom čitanja trebalo obratiti pozornost na detalje i ne biti brzoplet, a razgovor mora biti isključivo na hrvatskom standardnom jeziku, ali da su profesori bili dosta opušteni te su nastojali opustiti pristupnike.

– Na tjelesnom smo radili korake u stranu i poligon natraške, odnosno spustili smo se na ruke i noge i išli preko prepreka. Uz nas su voditelji koji nas bodre tijekom izvedbe što mi se posebno dopalo i sve nas je to opustilo. Sama izvedba ne traje dugo, unutra smo u dvorani bili nekih dvadesetak minuta. Većinu nas je najviše bilo strah glazbenog jer nismo neki pjevači, ali i to je prošlo jako brzo, za manje od pet minuta i nije bilo teško, nitko ni ne očekuje da znamo pjevati, kaže Lucija.

Vjeruje i da je prošla jer na njene izvedbe nije bilo nikakvih zamjerki i zadovoljna je kako je sve riješila.

– Sve u svemu, bilo je dosta lagano i svi su se trudili da se osjećamo što ugodnije, a posebno voditelji. Bilo je čekanja između ispita po pola sata, ali uz društvo koje se tamo našlo i s obzirom na to da smo se svi šalili, razgovarali i prepričavali dojmove i to je prošlo brzo. Učiteljski fakultet želim upisati jer volim djecu i rad sa njima, taj posao osjećam kao poziv. Na popisu imam jos Učiteljski s pojačanim engleskim, socijalni rad na Pravnom fakultetu i pravo, kaže Lucija koja je zadovoljna i napisanom maturom.

Izdvojeni članak

Oko 700 maturanata lani je palo prijemni za Medicinu: Brucošice koje su prošle otkrile kako su se pripremale

‘Poprilično sam sigurna da sam prošla’

I Ana, učenica Srednje škole Zabok procjenjuje da je prošla ispit.

– Ukupni dojam provjera mi je super, nisu bile prenaporne te sam zadovoljna svojim sposobnostima koje sam tamo morala pokazati. Ove godine su uvjeti bili ok, mislim bilo je dosta čekanja u smislu tih pauza koje nisu bile baš potrebne, no barem nije bilo vruće pošto je padala kiša te smo kineziološke provjere imali u dvorani, kaže Ana.

Ona, pak, nije išla na druge provjere i na popisu nema niti jedan studij osim ranog i predškolskog odgoja, jer ju ništa drugo ne interesira.

– Rani i predškolski želim upisati zbog same ljubavi prema djeci, volim se družiti i igrati s njima te mislim da bi s ljubavlju mogla raditi taj posao, zaključuje Ana.

Pokazanim na ispitu zadovoljna je i Margareta iz Srednje škole Tina Ujevića.

– Konačni rezultati će biti u četvrtak, ali poprilično sam sigurna da sam prošla. Prijemni je trajao od devet do 13.30 h, svakako je bilo zanimljivo, ali nije bilo preteško, osim tjelesnog. Jedina loša stvar oko prijemnog je ta što je nakon svakog ispita bila pauza od 45-60 minuta. Po meni bespotrebno, jer se cijeli prijemni mogao izvršiti u roku od dva sata, ali to vrijeme smo mi popunili odlaskom na kavu, razgovorom, hranom itd. S obzirom da mi je ovo jedini prijemni ja sam zadovoljna. Uz UFZG prijavila sam kroatistiku i fonetiku, cilj mi je raditi u školi, odgojiti i obrazovati nove mlade naraštaje koji će učiniti svijet boljim mjestom, kaže nam Margareta.