Pretraga

Medicinski objavio datum prijemnog u 2023.: Prijava u Postani student nije dovoljna

A- A+

Medicinski fakultet u Zagrebu i ove godine upisuje 300 novih studenata. Da bi ga mogli upisati, kandidati moraju položiti prijemni ispit iz biologije, kemije i fizike. On se piše 7. srpnja, a uz prijavu u sustavu Postani student kandidati prilažu dodatnu dokumentaciju kroz posebnu aplikaciju fakulteta.

Medicinski fakultet u Zagrebu

Medicinski fakultet u Zagrebu
Foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Maturanti koji žele upisati studij medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, uz maturu, moraju položiti i prijemni ispit iz biologije, fizike i kemije. Kako su izvijestili s fakulteta test provjere znanja održat će se 7. srpnja 2023. godine.

Rok za slanje dokumenata je 26. svibnja

Lokaciju polaganja ispita pristupnici će doznati 72 sata prije provjere u sustavu Postani student u rubrici ‘Moj raspored’. Kako smo nedavno pisali, cijena prijemnog za ovu godinu porasla je s 400 kuna na 65 eura (489,45 kuna), a s fakulteta to obrazlažu povećanim troškovima pripreme, tiska, obrade rezultata te najma prostora za provedbu.

Samo prijava studija medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu u sustavu Postani student nije dovoljna. Maturanti do 26. svibnja moraju fakultetu dostaviti i dodatnu dokumentaciju putem posebne aplikacije fakulteta na ovoj poveznici.

Dodatna dokumentacija uključuje: potvrdu nadležnog školskog liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij medicine, izjavu o psihofizičkim sposobnostima, potvrdu o uplati troškova polaganja ispita, potvrdu o invaliditetu ako pristupnik želi ostvariti svoje pravo temeljem općih odredbi natječaja, a kandidati iz zemalja EU-a na upisu moraju priložiti potvrdu o poznavanju Hrvatskog jezika na razini B2.

Izdvojeni članak
prijemni medicinski

Jedan od najpoželjnijih fakulteta podigao cijenu prijemnog na čak 65 eura: ‘Povećani su nam troškovi’

Prag prolaska prijemnog je 55 posto

Kao i prethodnih godina, razredbeni prag za upis na studij medicine iznosi 330 bodova, odnosno 55 posto od ukupno 600 bodova koje je moguće ostvariti na temelju testa provjere znanja. Prag po svakom predmetu je 40 posto, odnosno 16 točno riješenih zadataka.

Prijemni čini najveći udio u bodovima. Ostatak do maksimalnih 1.000 maturanti mogu prikupiti temeljem uspjeha u srednjoj školi (do 160 bodova) te kroz maturu (do 240 bodova). Potrebno je položiti Matematiku, Hrvatski i Engleski jezik na višoj razini, s time da Hrvatski i Engleski donose do 100 bodova, a Matematika do 40. Dodatna postignuća učenika neće se bodovati.

Izdvojeni članak

Povećava se broj upisnih mjesta na jednom od najpopularnijih studija u državi: Nema prijemnog ni u 2023.

Koje će se gradivo ispitivati na prijemnom?

Već smo spomenuli da se kroz prijemni ispituje gradivo iz biologije, kemije i fizike koje je bitno za nastavak studija. Medicinski fakultet objavio je i kataloge znanja u kojima je navedeno koje se gradivo ispituje.

– Preporuča se pristupnicima da gradivo ponavljaju iz onih udžbenika koje su rabili u školi, jer će na testu biti postavljena samo ona pitanja na koje postoje odgovori u svim alternativnim udžbenicima. Ova napomena važi za sva tri predmeta, navode s Medicinskog.

Cjeline koje se ispituju na biologiji su biologija znanost o životu, stanična građa organizma, razvitak životinjskog organizma, fiziologija čovjeka, genetika, evolucija i ekologija. Za kemiju treba pripremiti gradivo iz opće kemije, anorganske kemije i organske kemije, dok je za fiziku potrebno ponoviti područje mehanike, tekućina i plinova, elektriciteta i magnetizma, titranja i valova, osnove akustike i optike te osnove atomske i nuklearne fizike.

U nastavku se nalazi detaljan popis nastavnih jedinica koje je potrebno ponoviti za prijemni na Medicinskom u Zagrebu. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr