Pretraga

Povećava se broj upisnih mjesta na jednom od najpopularnijih studija u državi: Nema prijemnog ni u 2023.

Prije nešto više od mjesec dana započele su prijave studijskih programa za maturante. U tri najpoželjnija studija s kvotom većom od deset upisnih mjesta i ove se godine nalazi psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Studij je to za koji se do prije tri godine provodio prijemni ispit, odnosno test kognitivnih sposobnosti, ali je ukinut za vrijeme pandemije. Iako je postojala najava da će se taj ispit ponovno provoditi za upis preddiplomskog studija, ako će to dozvoljavati epidemiološka situacija, prijemnog za studij psihologije, potvrđuju s Filozofskog, neće biti niti u 2023. S fakulteta najavljuju i povećanje broja upisnih mjesta za maturante sa 76 na 80, što će kandidatima uskoro biti vidljivo i u sustavu Postani student.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (FFZG) i ove je godine jedan od najpoželjnijih studija među maturantima, ako se gleda omjer ukupne upisne kvote i broja kandidata kojima je to prvi izbor. Drugim riječima, ‘upasti’ na taj preddiplomski studij nije nimalo jednostavan zadatak – oni koji ga žele upisati moraju imati izvrsne ocjene u srednjoj školi, a morat će se dobro potruditi i na državnoj maturi.

U prilog tomu idu i podaci o ocjenama upisanih na studij psihologije FFZG-a. Kako nam otkriva profesor Damir Ljubotina, pročelnik Odsjeka za psihologiju, prosječna ocjena ostvarena u srednjoj školi za upisane kandidate kretala se između 4,6 i 4,9. Istodobno su ocjene s obveznih predmeta na maturi bile između 4,5 i 4,9 za Hrvatski jezik i strani jezik te oko 4.0 za Matematiku.

Ni u 2023. neće biti prijemnog za preddiplomski studij psihologija

U godinama prije epidemije za upis psihologije bilo je potrebno položiti prijemni ispit, provjeru kognitivnih sposobnosti. No on je ukinut u jeku pandemije. Iako ga zadnje tri godine nije bilo, lani je najavljena mogućnost povratka prijemnog ako to dozvole epidemiološki uvjeti. Ipak, do toga u 2023. godini neće doći i ovogodišnja će se generacija maturanata na psihologiju Filozofskog u Zagrebu upisivati bez te dodatne provjere.

– Nakon detaljnih analiza karakteristika upisanih studenata posljednjih godina zaključili smo da, uz trenutnu strukturu prijavljenih kandidata za studij, uvođenje dodatne provjere intelektualnih sposobnosti tek u manjoj mjeri mijenja rang poredak kandidata u odnosu na rezultate koji ne uključuju provjeru sposobnosti. Dodatna provjera sposobnosti potencijalno daje prednost kandidatima koji nisu ostvarili najbolje ocjene u srednjoj školi niti na maturi. Međutim, više kognitivne sposobnosti omogućuju uspjeh u studiju tek u kombinaciji s drugim osobinama pojedinca kao što su savjesnost, motivacija, dobra organizacija vremena i dr. Procjena koju smo donijeli nakon provedenih analiza i razmatranja svih raspoloživih podataka jest da se ove godine neće provoditi provjera kognitivnih sposobnosti, potvrđuje pročelnik Ljubotina.

Uostalom, navodi, izvrstan školski i uspjeh na maturi već uključuje određene kognitivne sposobnosti. Dodatan razlog donošenja odluke o neporovđenju prijemnog je i taj da prijemni stvara dodatan trošak kandidatima. Oni iz drugih krajeva Hrvatske zbog tog ispita morali su dolaziti u Zagreb, a ‘u trenutnim je okolnostima dobitak razmjerno mali’, naglašava Ljubotina. Otkriva i jednu novost za ovu godinu.

Izdvojeni članak
prijave za faks u sustavu postani student

Objavljena prva ovogodišnja lista najpoželjnijih studija, pogledajte gdje je već ogromna navala

Povećava se upisna kvota za studij psihologija

– Upisna kvota za preddiplomski studij za 2023./2024. povećana je na 80 mjesta, što će nakon odluke Senata Sveučilišta biti vidljivo i u sustavu Postani student, kaže pročelnik.

Podsjetimo, posljednjih nekoliko godina upisna kvota na ovaj studij iznosila je 76 mjesta.

Kada je, pak, riječ o upisnim kriterijima na preddiplomski studij u 2023./2024. oni su već dostupni u sustavu Postani student.

– Prosjek ocjena iz srednje škole vrednuje se s maksimalno 20% bodova. Rezultati s obveznog dijela državne mature: Hrvatski jezik (A razina) vrednuje se s maksimalno 30% bodova, Matematika (A razina) s 30%, Strani jezik (A razina) s 12% bodova. Pristupnik je dužan položiti jedan od osam navedenih izbornih predmeta s državne mature (Informatika ili Kemija ili Biologija ili Fizika ili Filozofija ili Logika ili Psihologija ili Sociologija). Najbolji rezultat vrednovat će se s maksimalno 5% bodova. Pristupnici koji na državnoj maturi polože izborni predmet Psihologija s odličnim uspjehom kao dodatno postignuće dobivaju 3% bodova, neovisno na kojem izbornom predmetu (od osam ponuđenih) su ostvarili najbolji rezultat. Npr. pristupnik koji je na maturi odabrao izborni predmet Psihologija i na tom predmetu ostvario najbolji rezultat od svih izbornih predmeta ostvaruje maksimalno 5% bodova za polaganje izbornog predmeta, a ako je pri tom položio s odličnom ocjenom ostvaruje i dodatnih 3% bodova, objašnjava Ljubotina.

Izdvojeni članak
indeks

Objavljeni su svi važni rokovi za one koji upisuju faks u 2023.

Boduju se i dodatna postignuća

Maturantima se za upis psihologije i ove godine boduju i neka dodatna postignuća.

– Kao ostala dodatna postignuća vrednuju se i rezultati državnih natjecanja iz Biologije, Filozofije, Fizike, Geografije, Hrvatskog jezika,  Informatike, Kemije, Logike, Matematike, Povijesti ili Stranog jezika od prvog do četvrtog razreda – plasman od 1. do 3. mjesta boduju se s 2% za svako natjecanje. Kao dodatno postignuće vrednuje se kategorizacija u I. i II. kategoriju sportaša (2% bodova) kao i još jedna završena četverogodišnja škola s 2% bodova. Najveći postotak bodova koji je moguće ostvariti kroz dodatna postignuća (odličan uspjeh na izbornom predmetu iz Psihologije) rezultate natjecanja, kategorije sportaša i druga posebna postignuća iznosi 5 %), pojašnjava Ljubotina.

Podsjetimo, prijave studijskih programa započele su 1. veljače, a maturanti u većini slučajeva studije mogu prijavljivati sve do konačnih rezultata mature, odnosno do 19. srpnja u 13:59 sati. Iznimka su obično studiji koji imaju prijemne ispite, oni određuju nešto ranije rokove prijave pa je važno da maturanti prate web stranice fakulteta koje prijavljuju. Orijentacijske rang-liste za upise na fakultete bit će objavljene 28. travnja, a ostale važne datume oko upisa u 2023. možete vidjeti ovdje.


DRUGAČIJI KRITERIJI ZA UPIS DIPLOMSKOG STUDIJA PSIHOLOGIJE

Maturanti, dakle, za upis preddiplomskog ne moraju polagati prijemni. No uvjeti za upis diplomskog studija psihologije su nešto drugačiji – u tom se slučaju studentima vrednuju ocjene s preddiplomskog i provodi se test znanja koje su ‘prikupili’ u dotadašnjem tijeku studija.

– Važno je naglasiti da, od uvođenja bolonjskih načela, preddiplomski i diplomski studij psihologije predstavljaju odvojene studije pri čemu postoje i odvojeni kriteriji upisa za oba studija. Za upis diplomskog studija vrednuju se ocjene ostvarene na preddiplomskom studiju i test znanja vezan uz sadržaje na preddiplomskom studiju. Na ovaj studij mogu se upisati svi kandidati koji su završili preddiplomski studij psihologije (na domaćim ili stranim sveučilištima)  tako da ove godine na diplomskom studiju imamo upisane studente koji su preddiplomski studij, pored našeg studija na Filozofskom fakultetu, završili na sedam drugih različitih preddiplomskih studija psihologije. Dio naših studenata uspješno nastavlja diplomski studij na drugim europskim sveučilištima, a ishodi studija, znanja i kompetencije stečeni na našem studiju usklađeni sa zahtjevima tzv. Europsy diplome i drugim međunarodnim kriterijima koji omogućuju nastavak studija ili zapošljavanje unutar EU i brojnim drugim zemljama, zaključuje pročelnik Ljubotina.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr