Pretraga

Jedan od najpoželjnijih fakulteta podigao cijenu prijemnog na čak 65 eura: ‘Povećani su nam troškovi’

A- A+

Među studijima koji uz polaganje državne mature za upis uvjetuju i polaganje prijemnog ispita i ove je godine Medicinski fakultet u Zagrebu. Taj ispit zapravo čini najveći bodovni udio u ukupnom broju bodova koje maturanti mogu ostvariti na upisima. Oni koji ne zadovolje bodovni prag na prijemnom, isključuju se s rang-liste. Za ovu godinu cijena prijemnog povećana je s 400 kuna na čak 65 eura (489,45 kuna), a s fakulteta to obrazlažu povećanim troškovima pripreme, tiska, obrade rezultata te najma prostora za provedbu.

prijemni medicinski

Foto: MEF/Unsplash

Ovih dana objavili smo listu trenutno najpoželjnijih studija među maturantima, prema omjeru ukupne upisne kvote i broja onih kojima je to prvi izbor. U tridesetak takvih, ako se izuzmu studijski programi s deset i manje mjesta, je i studij medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Cijena prijemnog porasla za oko 20 posto

Ove godine ondje se upisuje 300 studenata, prvi je to izbor za njih 616, a trenutni ukupni broj prijava je 1.034. No da bi uopće konkurirali za upis, kandidati moraju položiti prijemni ispit. A prije toga platiti troškove njegova polaganja.

Prije tri godine cijena prijemnog na Medicinskom u Zagrebu (MEF) bila je 300 kuna, prošle je godine povećana na 400. Rasla je i u 2023. pa će tako ovogodišnji kandidati pristup tom ispitu platiti čak 65 eura, odnosno 489,45 kuna.

– Cijena provedbe razredbenog ispita za studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (MEF) je ove godine povećana za oko 20 posto u odnosu na prošlu akademsku godinu zbog povećanja troškova: pripreme i tiskanja testova, tiskanja obrazaca za odgovore, obrade rezultata testiranja i naknade za najam prostora izvan MEF u kojima će se održati razredbeni postupak s obzirom na to da je veći dio prostornih kapaciteta MEF-a u obnovi, odgovara na naš upit Mario Cvek, glasnogovornik Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Dodaje kako je MEF još u pregovorima sa školama za prostor u kojem bi se održavao ovaj prijemni, datum još nije poznat, ali navodi da će te informacije vezane uz prijemni ispit biti objavljene na webu fakulteta.

Izdvojeni članak

Povećava se broj upisnih mjesta na jednom od najpopularnijih studija u državi: Nema prijemnog ni u 2023.

Prijemni i ove godine donosi većinu bodova

Ono što je poznato jest da će se i ove godine u sklopu prijemnog za upis Medicinskog fakulteta u Zagrebu ispitivati znanje maturanata iz fizike, kemije i biologije. Temeljem tog prijemnog kandidati mogu prikupiti maksimalno 600 od 1.000 bodova za upis. S time da na prijemnom postoji i bodovni prag koji moraju zadovoljiti, inače ispadaju iz konkurencije.

– Razredbeni prag za upis na studij medicine iznosi 330 bodova, tj.  55 posto od ukupno 600 bodova koje je moguće ostvariti na temelju testa provjere znanja. Prag po svakom predmetu iznosi 40 posto, odnosno 16 točno riješenih zadataka, stoji u obavijesti Medicinskog u Zagrebu.

Osim prijemnog, pri upisima se s maksimalno 160 bodova boduje uspjeh u srednjoj školi. Još 240 bodova maturanti mogu prikupiti na temelju položenih ispita državne mature – na A razini Hrvatskog 100, na A razini Matematike 40 te A razini engleskog 40 bodova. Dodatna postignuća za upis Medicinskog u Zagrebu neće se bodovati ni ove školske godine.


POTREBNA JE I DODATNA DOKUMENTACIJA

Osim što je uvjet da uplate prijemni te na vrijeme prijave studij u Postani student, maturanti koji žele upisati Medicinski u Zagrebu trebaju poslati i liječničku potvrdu. Ukratko, dodatna dokumentacija uključuje:

  • potvrdu nadležnog školskog liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij medicine
  • izjavu o psihofizičkim sposobnostima
  • potvrdu o uplati troškova polaganja ispita
  • potvrdu o invaliditetu ako pristupnik želi ostvariti svoje pravo temeljem općih odredbi natječaja
  • kandidati iz zemalja EU-a na upisu moraju priložiti potvrdu o poznavanju HRVATSKOG jezika na razini B2

Dodatnu dokumentaciju pristupnici moraju dostaviti od 3.4.2023. do 26.05.2023. putem aplikacije, a više detalja možete vidjeti u rubrici ‘Upisi’ na web stranici Medicinskog fakulteta u Zagrebu