Pretraga

Mihanović je prepisao doktorat, ali još nema odluke o plagijatu: Sve što trebate znati u 4 točke

A- A+

Vice Mihanović prepisao je skoro petinu svojeg doktorata. Mediji su to otkrili sredinom ožujka, no formalna odluka radi li se o plagijatu još uvijek nije donesena. Raspala su se dva povjerenstva koja su to trebala odlučiti, a on, iako je izgubio na lokalnim izborima, još uvijek drži stanovite funkcije, među kojima i onu predavača na Pomorskom fakultetu. Saželi smo sve što nam je poznato o tom slučaju u 4 točke.

vice mihanović sveučilište u osijeku

Vice Mihanović
Ilustracija: Youtube screenshot | srednja.hr

Vice Mihanović šef je splitskog HDZ-a, ravnatelj Lučke uprave i nastavnik na Pomorskom fakultetu. Uza sve te funkcije, javnost ga je upoznala i kao osobu koja je prepisala dobar dio svoje doktorske disertacije. Iako su mediji ovu aferu otkrili još u ožujku, formalne odluke radi li se o plagijatu još uvijek nema, a kako se čini, neće biti donesena još neko vrijeme. Saželi smo sve što znamo o Mihanoviću i aferi prepisane disertacije u četiri točke.

Program otkrio 18 posto prepisanog teksta

Vice Mihanović svoju je doktorsku disertaciju naslova ‘Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja’ obranio 28. veljače 2018. godine na osječkom Ekonomskom fakultetu. Dobio je akademsko zvanje doktora znanosti s kojim se, nešto manje od dvije godine kasnije, zaposlio i kao predavač na Pomorskom fakultetu u Splitu. No, sredinom ožujka ove godine novinari otkrivaju da je dobar dio njegovog doktorata – prepisan – bez adekvatnog navođenja izvora. Iako treba ostaviti mogućnost da se radi i o većem postotku nakon ljudske provjere, zadržimo se prepisanih dijelova koje je otkrio softver za analizu autentičnosti radova PlagScan. Taj je program, podsjetimo, u Mihanovićevoj disertaciji našao 18,3 posto prepisanog teksta bez adekvatnog navođenja izvora.

Izdvojeni članak
vice mihanović

Zavod, na kojem Mihanović radi kao nastavnik, izrađuje studije za Lučku upravu, gdje je on ravnatelj

Dva povjerenstva za ocjenu plagijata su se već raspala

Cijeli je slučaj otkriven usred kampanje za lokalne izbore, na kojima je Mihanović pretendirao na mjesto splitskog gradonačelnika. Iz tog je razloga cijeli slučaj bio poprilično medijski popraćen pa je koncem mjeseca Fakultetsko vijeće na osječkom Ekonomskom faksu donijelo odluku da će se doktorat splitskog HDZ-ovca pročešljati. Već sredinom travnja stiglo je mišljenje kako je, na proceduralnoj razini, odabir teme i ocjena njegova doktorata odrađena sukladno propisima. Krajem travnja, senatori osječkog sveučilišta donose odluku o imenovanju posebnog povjerenstva koje bi, pak, na sadržajnoj razini, trebali provjeriti radi li se formalno o plagijatu u Mihanovićevoj disertaciji.

To je povjerenstvo izdržalo niti tjedan dana, nakon kojih je četvero, od ukupno pet profesora odustalo od provjere disertacije moćnog HDZ-ovca. Sljedeće se povjerenstvo, nakon Mihanovićeve neslavne propasti na lokalnim izborima, osnovalo tek 13. srpnja ove godine. Ono je, međutim, bilo neaktivno pa su dvojica članova iz susjedne Bosne i Hercegovine dala ostavku. Time se raspalo i drugo povjerenstvo, a zaključak je li Vice plagirao ili ne, shodno tome, još nije donesen.

Doktorat će ocjenjivati i jedan HDZ-ovac

Koncem listopada u povjerenstvo za ocjenu plagijata, nakon ostavke dvojice članova, imenovani su profesori Zdravko Tolušić i Jerko Glavaš. Glavaš je, inače, kako je pisao Index, predsjednik HDZ-a u osječkoj četvrti Tvrđa i čelnik Odbora za društvene djelatnosti osječkog ogranka HDZ-a. No, priča tu ne staje. Glavaš je osim očite stranačke korelacije, s Mihanovićem još uže povezan. On je naime, kako je također otkrio Index, bio i pomoćnik voditelja doktorskih studija na kojima je Mihanović u veljači prije tri godine obranio svoju doktorsku disertaciju. Od dvojice novih članova jedan je, dakle, dosta dubiozno povezan s Mihanovićem i njegovim doktoratom, a osim toga, rok povjerenstva za obavljanje zadataka procjene doktorske disertacije produljen je do 28. studenog.

Izdvojeni članak
vice mihanović

HDZ-ovac s faksa dobio novac za studiju koju naručuje Lučka uprava, gdje je ravnatelj Vice Mihanović

Mihanoviću ovo nisu jedine afere

Moćnom splitskom HDZ-ovcu ovo nisu jedine afere. Kako je srednja.hr otkrila krajem svibnja, Zavod za menadžment pomorskih tehnologija na splitskom Pomorskom faksu, gdje je Vice Mihanović zaposlen kao nastavnik, izradio je, za novac, barem jednu studiju naslova ‘Okvir za razvoj master plana luke Split 2021-2046’ koju je naručila Lučka uprava Split. Na čelu Lučke uprave nalazi se, kao njen ravnatelj, upravo Mihanović. Studija je Lučku upravu koštala 156.000 kuna, koje su uplaćene Pomorskom faksu, a za svoj angažman neki su nastavnici dobili i honorare. Jedan od njih Mihanovićev je kolega, što s faksa, što iz stranke, Luka Vukić, koji je za svoj obol studiji dobio 6.061,40 kuna.