Pretraga

Ministarstvo objavilo koliko studenata dobiva STEM stipendije, lani ih je dodijeljeno više

A- A+

Prije nego što Ministarstvo raspiše javni poziv za dodjelu STEM stipendije, ministar mora donijeti odluku o tome koliko ih se dodjeljuje. Ta odluka objavljena je ovih dana na stranici MZO-a, a prema njoj će u ovoj akademskoj godini STEM stipendiju dobiti 1.294 studenta. Lani je ovu stipendiju dobilo njih 1.393.

STEM stipendija

Foto i obrada: srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, donio je odluku o tome koliko će se STEM stipendija u 2023./24. dodijeliti studentima – pravo na nju moći će ostvariti 1.294 studenta. Nedavno, je podsjetimo, Ministarstvo objavilo i popis studija za koje će se STEM stipendije dodijeliti, a možete ga vidjeti na poveznici.

U idućih dvadesetak dana mora biti otvoren javni poziv za dodjelu STEM stipendije

Državna STEM stipendija iznosi 600 eura mjesečno za nastavničke STEM programe, a za ostale 300 eura te se dodjeljuje za devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja 2024. Od prošle se godine ona dodjeljuje putem javnog poziva, koji mora biti objavljen na stranici Ministarstva do 25. listopada. Studenti će se na taj javni poziv prijavljivati kroz mrežnu aplikaciju stemstipendije.mzo.hr.

Rang-lista dobitnika bit će objavljena na mrežnoj stranici Ministarstva najkasnije u roku od 60 dana od zatvaranja javnog poziva. S time da će se izraditi odvojene rang liste za STEM nastavničke studije i prema razini i godini studija svih studenata prijavljenih na javni poziv. Državne stipendije za STEM nastavničke studije dodijelit će se svim prijavljenim studentima, a koji ostvaruju pravo na dodjelu u skladu s uvjetima iz Pravilnika. Preostali broj državnih stipendija dodjeljuje se prema razini i godini studija.

Izdvojeni članak
stipendija

Objavljena lista studija čijim se studentima dodjeljuje STEM stipendija u 2023. I 24.

Prošle godine dodijeljeno je više stipendija nego što predviđa ovogodišnja odluka

Inače, prošle je godine broj dodijeljenih stipendija bio veći nego se predviđa ovogodišnjim odlukom, dobilo ju je na kraju 1.393 studenta. U ovo doba lani ministar je prvo donio odluku da će se dodijeliti 1.144 stipendije, ali je onda ta brojka povećana u izmjeni odluke pa je konačno dodijeljeno spomenutih 1.393 stipendije.

No, to je i dalje značilo veliko smanjenje broja stipendija u odnosu na ranije godine, kada ih se dijelilo 3.400, doduše u iznosu od 1.200 kuna za sve studente. Smanjenje broja STEM stipendija Ministarstvo su pravdali analizom koja je, rekli su prošle godine za srednja.hr, pokazala da takav način dodjele stipendije nije doveo do povećanja broja studenata na STEM studijima.

Ustvrdili su da su se u razdoblju kada se dodjeljivalo 3.400 stipendija po 1.200 kuna na popularne STEM studije studenti upisivali bez obzira na stipendiju, a na one deficitarne studije, za koje nije postojao dovoljan interes prije dodjeljivanja STEM stipendija, interes je nakon dodjele stipendija ostao isti ili nešto manji. I dok je prošle godine smanjen broj STEM stipendija, istodobno je povećan broj socio-ekonomskih s 10.000 na 12.000.

Odluku ministra Fuchsa o broju STEM stipendija koje će se dodijeliti u 2023./24. možete vidjeti u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab