Pretraga

Objavljena lista studija čijim se studentima dodjeljuje STEM stipendija u 2023. I 24.

A- A+

Jedna od državnih stipendija koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja je stipendija za studente koji se obrazuju za zanimanja u STEM područjima. Ona iznosi 600 eura mjesečno za nastavničke STEM programe, a za ostale 300 eura. Ministarstvo je objavilo popis s preko petsto studija čiji će studenti imati pravo na ovu stipendiju u 2023./24.

stipendija

Foto: srednja.hr

I dok su se učenici već vratili u klupe, nova akademska godina i nastava za studente započet će u prvim tjednima listopada. Brojni od njih već naveliko istražuju mogućnosti stipendiranja. Nekoliko vrsta stipendija dodjeljuje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a među njima je i državna STEM stipendija. Kao što sugerira njen naziv, ona se dodjeljuje studentima čiji se studiji nalaze u STEM području.

Na popisu studija za koje se dodjeljuje STEM stipendija njih preko petsto

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je i popis više od petsto studija čiji studenti mogu u 2023./24. konkurirati za STEM stipendije, a možete ga pronaći pri dnu teksta. Isto kao i protekle godine, stipendija iznosi 600 eura mjesečno za nastavničke STEM programe, a za ostale 300 eura te se dodjeljuje za devet mjeseci akademske godine.

Što će se događati u narednom razdoblju oko ovih stipendija? Sljedeći korak je, prema Pravilniku, na ministru Radovanu Fuchsu, koji do 1. listopada mora donijeti odluku o tome koliko će se stipendija dodjeljivati u 2023./24. Prošle su godine dodijeljene 1.393 stipendije.

Potom će Ministarstvo raspisati javni poziv za dodjelu ove stipendije, koji mora biti objavljen na stranici Ministarstva do 25. listopada. Studenti će se na taj javni poziv prijavljivati kroz mrežnu aplikaciju stemstipendije.mzo.hr.

Izdvojeni članak

Otvoren natječaj za ‘braniteljske’ stipendije za srednjoškolce, četiri su kategorije u kojima se dijeli

Rang-liste bit će objavljene najkasnije u roku od 60 dana od zatvaranja javnog poziva

Rang-lista dobitnika bit će objavljena na mrežnoj stranici Ministarstva najkasnije u roku od 60 dana od zatvaranja javnog poziva. S time da će se izraditi odvojene rang liste za STEM nastavničke studije i prema razini i godini studija svih studenata prijavljenih na javni poziv.

Državne stipendije za STEM nastavničke studije dodijelit će se svim prijavljenim studentima, a koji ostvaruju pravo na dodjelu u skladu s uvjetima iz Pravilnika. Preostali broj državnih stipendija dodjeljuje se prema razini i godini studija u postotku kako slijedi: prva godina prijediplomskog, integriranog prijediplomskog i diplomskog te stručnog kratkog studija 30 posto; više godine integriranog prijediplomskog i diplomskog studija deset posto; više godine prijediplomskog studija i druga godina stručnog kratkog studija 40 posto; prva godina diplomskog studija deset posto i druga godina diplomskog studija deset posto.

U tablici u Excel tablici u nastavku možete vidjeti popis svih STEM studija čiji studenti u 2023./24. mogu konkurirati za STEM državnu stipendiju. Ispod se nalazi i pravilnik prema kojem se prikupljaju bodovi za ovu stipendiju. Napomena. ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab