Pretraga

Ministarstvo objavilo popis fakulteta čiji studenti mogu ostvariti pravo na stipendiju od 10.800 kuna

A- A+

Prošle je godine po prvi puta Ministarstvo dodjeljivalo stipendije studentima čiji se studijski programi nalaze u STEM područjima znanosti. Dodijeljeno je tada ukupno 3.400 ovih stipendija, a neki od ciljeva su usmjeravanje je mladih na studijske programe koji imaju najveću perspektivu generiranja ekonomskog rasta u Hrvatskoj  te poticanje usklađivanja obrazovanja i kvalifikacija s potrebama tržišta rada. STEM stipendije će se dodjeljivati i u narednoj akademskoj godini, a već je sada poznato i studenti kojih studija za njih mogu konkurirati.

Foto: Srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Izvadak studijskih programa (dokument pri dnu teksta) u STEM područjima znanosti na temelju Upisnika studijskih programa MZO-a.

Izdvojeni članak
stipendije

Otkrivamo mogu li se brucoši natjecati za STEM stipendije od 10.800 kuna

– Izvadak studijskih programa u STEM područjima znanosti sadrži samo one studijske programe koji pripadaju STEM područjima znanosti, odnosno one studijske programe čiji studenti mogu konkurirati za ostvarivanje prava na državnu stipendiju koja se dodjeljuje redovitim studentima u prioritetnim područjima (STEM), poručili su iz MZO-a.

Prošle je godine dodijeljeno 3.400 ovih stipendija. Stipendija se dodjeljuje za devet mjeseci akademske godine i mjesečno iznosi 1.200 kuna, odnosno 10.800 kuna godišnje. Podsjetimo u tijeku je javna rasprava o Nacrtu novog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na STEM stipendije, u koju se možete uključiti ovdje.

STEM stipendije dodjeljuju se prema odvojenim rang-listama za sljedeće znanstvena područja:

  • Prirodne znanosti (20% ukupnog broja stipendija)
  • Biotehničke znanosti (15% ukupnog broja stipendija)
  • Biomedicina i zdravstvo (15% Ukupnog broja stipendija)
  • Tehničke znanosti i studijski programi kojima se stječe akademski, odnosno stručni naziv prvostupnik informatike, poslovne informatike, informacijskih znanosti i informatologije (50% ukupnog broja stipendija)

Studijski programi čiji studenti mogu konkurirati za ovu stipendiju u sljedećoj akademskoj godini nalaze se u tablici koja slijedi.