Pretraga

Možete li ovo zamisliti u Hrvatskoj? U Rusiji zbog plagijata povučeno čak 800 radova

A- A+

Nakon što je otkriveno kako ruski znanstvenici češće od svojih inozemnih kolega objavljuju radove u domaćim, a ne stranim časopisima, Ruska akademija znanosti krenula je u provjeru etičnosti radova. Tamošnji znanstveni časopisi su – zasad – povukli 800 znanstvenih radova zbog plagijata. Najčešće se radilo o autoplagijatima, tj. znanstvenici su već objavljene tekstove slali u druge časopise kako bi imali više radova za napredovanje.

tpe.madmagz.com

Ruska znanstvena literatura prepuna je plagijata, autoplagijata, ali i darovanih autorstva (prakse u kojoj autor supotpiše kolegu kao koautora iako ovaj zapravo ni na koji način nije sudjelovao u izradi rada).

Zabrinjavajuće podatke otkrilo je istraživanje Ruske akademije znanosti, prenosi Science. Naime, nakon što je otkriveno kako ruski znanstvenici češće od svojih inozemnih kolega objavljuju radove u domaćim, a ne stranim časopisima, Ruska akademija znanosti krenula je u provjeru etičnosti radova.

– Izvještaj će ‘pojačati sumnje i strahove mnogih – da njihova zemlja ne ide pravim putem u znanosti i da zapravo šteti vlastitom ugledu, komentirao je Gerson Sher, bivši zaposlenik Nacionalne zaklade za znanost Sjedinjenih Američkih države, koji proučava suradnju američkih i ruskih znanstvenika.

Upitno autorstvo 150.000 radova?

No ovo nije prvi put da se propituje plagiranje u ruskim časopisima, koji su jako popularni u svijetu. U ožujku 2018. Dissernet, mreža usmjerena na ‘čišćenje’ ruske literature, identificirala je više od 4.000 slučajeva plagijata i upitnog autorstva među 150.000 radova u oko 1.500 časopisa.

– Ruski autori često opetovano objavljuju vlastita djela, ističe Yury Čehovich, predsjednik uprave Antiplagiata, tvrtke za otkrivanje plagijata (da, i to postoji).

Isti rad objavio 17 puta

Antiplagiat je u rujnu otkrio da je najmanje 70.000 ruskih znanstvenih radova objavljeno najmanje dva puta, ali i da ih je nekoliko objavljeno čak 17 puta. Čehovič kaže da se u većini slučajeva radi o autoplagijatima.

Zabrinjavajuće jest i da web stranica 123mi.ru tvrdi da je posredovala pri autorstvu za više od 10.000 istraživača. Na rukopisima koje su napisali drugi ljudi, a koje su već prihvatili časopisi, nadopisali bi još autora.

Plagiranje je – zasad – dokazano u 800 radova koje su znanstveni časopisi već povukli.

Možete li takvo nešto zamisliti i u Hrvatskoj?