Pretraga

Rusija djecu obučava za rat: Najmanji uče marširati, veći kopati rovove, bacati granate…

A- A+

Škole u Rusiji svoje učenike obučavaju za odlazak u rat. Oni najmanji sudjeluju u vježbama marširanja dok veći uče kako kopati rovove, bacati granate i pucati pravim streljivom. Osim ovih vježbi osnivaju se dobrovoljne ‘čete tinejdžera’, a promijenjen je i nacionalni kurikulum kako bi se veličala služba u oružanim snagama i naglasak stavio na obranu domovine.

Ruka na puški

Puška | foto: Canva

Nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, pojačala se militarizacija ruskih javnih škola pa tako učenici sada uče marširati, kopati rovove, pucati pravim streljivom i bacati granate. Također, o vojno-patriotskim vrijednostima uče iz povijesnih knjiga koje naglašavaju ruske vojne trijumfe, piše CNN.

Ruski ministar prosvjete Sergej Kravcov rekao je nedavno da sada u ruskim školama i fakultetima postoji oko deset tisuća takozvanih ‘vojno-patriotskih’ klubova, a u njihovom radu sudjeluje 250 milijuna djece i odraslih.

Putin potpisao zakon o uvođenju obaveznog predmeta ‘Osnove sigurnosti i obrane domovine’

Naime, u kolovozu je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se u škole uvodi novi obvezni predmet ‘Osnove sigurnosti i obrane domovine’. Ministarstvo prosvjete naknadno je u sklopu te inicijative promoviralo tečajeve koji uključuju izlete vojnim postrojbama, vojno-sportske igre, susrete s vojnim osobljem i veteranima te nastavu o dronovima.

– Srednjoškolci bi se također podučavali korištenju bojnog streljiva pod vodstvom iskusnih časnika vojnih postrojbi ili instruktora isključivo na liniji gađanja, navodi ministarstvo. Program, koji se testira ove godine i bit će uveden 2024., osmišljen je kako bi učenicima usadio ‘razumijevanje i prihvaćanje estetike vojnih odora, vojnih rituala i borbenih tradicija’, navodi se u dokumentu Ministarstva obrazovanja koji je otkrio ruski neovisni medij Važne priče.

Izdvojeni članak
matematika_učenje_učenik_udžbenici (1)

Rusi u nove udžbenike iz Povijesti stavili lekciju o Ukrajini: Učenici će iz njih učiti već od rujna

Djeca u prvom razredu prolaze osnovnu vojnu obuku

CNN-ovo opsežno istraživanje lokalnih i društvenih medija u Rusiji pokazalo je da djeca od sedam ili osam godina prolaze osnovnu vojnu obuku. U srpnju su, na primjer, djeca u Belgorodu sudjelovala u vježbama koje su uključivale upotrebu automatskog oružja, sastavljanje mitraljeza i svladavanje poligona s preprekama. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov predložio je redovito provođenje vježbi sa školskom i predškolskom djecom.

Također, u svibnju u Krasnodaru su deseci djece, starosti oko sedam godina, marširali u vojnim i mornaričkim odorama, a neki su držali i imitacije oružja. Na paradi održanoj u gradu Vologdi, malo dijete je salutiralo i reklo dužnosniku ‘Druže zapovjedniče! Parada je spremna. Ja sam zapovjednica Uliana Shumelova’.

Djeca u jaslicama nose vojne uniforme

Rat u Ukrajini Kremlj naziva specijalnom vojnom operacijom i slavi njenu simboliku pa su tako djeca u jaslicama u gradu Astrahanu nosila vojne uniforme i igrala se igračkama na kojima se nalazi slovo ‘Z’, propagandni simbol koji se koristio za izražavanje podrške ratu u Ukrajini.

Tinejdžeri se također potiču na natjecanje u takozvanim Vojnim sportskim igrama mladih. Naime, upravo je završilo okružno finale u regiji Orenburg gdje je 180 sportaša iz 14 timova (uključujući nezakonito pripojene regije Ukrajine) sudjelovalo u raznim natjecanjima kao što su bacanje granata, svladavanje poligona s preprekama i sastavljanje kalašnjikova.

Izdvojeni članak
vojska

Treba li vratiti vojni rok? Zastupnik želi da se srednjoškolcima pokazuje ‘što znači upravljati puškom’

Priprema mlađeg naraštaja za službu u Oružanim snagama

Cilj ovoga je, prema Ministarstvu obrane, njegovati osjećaj uzajamne pomoći i drugarske podrške, visoke moralne i psihološke kvalitete, kao i pripremiti mlađi naraštaj za službu u Oružanim snagama Ruske Federacije. Vojska posjećuje i škole. Djeca u Burjatiji govorila su o posjetu ranjenog vojnika koji je tvrdio da se borio protiv poljskih plaćenika u Ukrajini i rekao da se sami Ukrajinci ne žele boriti i da su prisiljeni na to.

Učitelji koji se ne slažu s ovim režimom su uklonjeni, a ravnatelj škole u Permu dao je ostavku nakon što su ga kritizirali proratni aktivisti. Kada je riječ o mišljenju roditelja o svemu ovome, neki su izrazili protivljenje, ali ako je vjerovati istraživanjima javnog mnijenja, većina ih podržava ovu vojno-domoljubnu kampanju.