Pretraga

MZOS pogriješio s bodovanjem državne stipendije pa poručio studentu da proba s nekom drugom stipendijom

A- A+

Nakon što smo objavili članak o tome kako su blizanke s istim životnim uvjetima ostvarile različiti broj bodova na Natječaju za državnu stipendiju, javili su nam se još neki studenti koji stipendiju nisu dobili iz nerazjašnjenih razloga. Jedan od njih je i Marko Tufegdžić kojega je djelatnica MZOS-a uputila da u obrascu za prijavu pod stavkom članovi kućanstva navede i svoje cimere.

Srednja.hr/Ivan Božić

Marko se na Natječaj za državnu stipendiju prijavio u kategoriji E – studenti slabijeg socio-ekonomskog statusa. U toj kategoriji kao poseban uvjet stoji da prosječni mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne smiju prelaziti 65% proračunske osnovice.

Bodovanje se provodi na način da se studentu koji po članu kućanstva ima 500,00 ili manje kuna prihoda priznaje 1.500 bodova, studentu koji ima od 500,01 do 650,00 kuna priznaje 1.350 bodova i tako dalje za sve više prihode po članu kućanstva, student dobiva manje bodova. Podatke o prihodima Ministarstvo preuzima iz službene evidencije Porezne uprave za prošlu godinu.

Da bi to bilo moguće, potrebno je u sklopu obrasca za prijavu popuniti izjavu o zajedničkom kućanstvu.

– Pod zajedničkim kućanstvom podrazumijeva se obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno žive na istoj adresi PREBIVALIŠTA i podmiruju troškove života bez obzira na srodstvo, stoji u Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju, NN 134/15, čl. 6.

Izdvojeni članak

Apsurd državne stipendije: Blizanke s istim uvjetima dobile različiti broj bodova

Redovni student bez roditelja bez stipendije ostao zbog greške djelatnice MZOS-a

Marko Tufegdžić je student diplomskog studija na jednom zagrebačkom fakultetu, a od početka studija sve ispite polaže u roku te je prije bio korisnik ove stipendije. Pred dvije godine umrla mu je majka, jedini roditelj kojeg je imao te od tada živi kao podstanar u stanu u kojemu mu je prijavljeno prebivalište. U istom stanu žive i njegovi kolege s faksa, cimeri koji ondje imaju prijavljeno boravište, ali ne kao i Marko prebivalište.

Budući da mu nije bila najjasnija definicija zajedničkog kućanstva te mora li cimere navesti kao članove zajedničkog kućanstva, odlučio je kontaktirati MZOS.

– Prilikom ispunjavanja online prijave, imao sam nejasnoća vezano uz definiciju zajedničkog kućanstva. Kako ne bi pogrešno ispunio prijavu, telefonskim putem sam kontaktirao Ministarstvo te sam objasnio gospođi da živim u stanu s dvoje kolega s faksa koji nemaju prijavljeno prebivalište na adresi gdje stanujemo, a ona mi je odgovorila da obavezno navedem sve koji stanuju u tom stanu jer oni svi pridonose troškovima našega kućanstva. Sukladno odgovoru ispunio sam obrazac i naveo, uključujući sebe, troje ljudi, ispričao nam je Marko.

Međutim, dolaskom rezultata, shvatio je da njegova prijava nije niti uzeta u obzir. Nakon što se obratio Ministarstvu saznao je da je to zbog toga što su u prijavi navedene različite adrese prebivališta za članove zajedinčkog kućanstva i ista zbog toga nije mogla ući u postupak obrade.

Žalba mu odbijena kao neosnovana, a Ministarstvo mu se samo ispričalo

Na rezultate Natječaja Marko je odlučio napisati žalbu u kojoj je objasnio kako ga je na ovakvo popunjavanje obrasca za prijavu uputila upravo njihova djelatnica.

– U žalbi sam objasnio cjelokupnu situaciju te sam priložio i ovjerenu kopiju ugovora koji smo sklopili sa najmodavcem gdje se vidi da nas trojica živimo na toj adresi, kaže Marko.

Dodaje kako smatra da bi ipak najbitnije trebalo biti da on koji tamo ima prebivalište, kao što je u prijavi i navedeno, ima 0 kuna prihoda.
No i žalba mu je odbijena, zaključili su tako iz Ministarstva, na Odjelu za izravne potpore studentima i studentsko predstavljanje. Suglasnost na razmotrene žalbe dalo je Povjerenstvo za provedbu postupka natječaja za dodjelu državnih stipendija.

Tako je zbog neinformiranosti djelatnice Ministarstva i pogrešne informacije koju je dala studentu koji je samo želio ispasti pošten, Marko ostao bez stipendije. Nakon što je Ministarstvo kontaktirao telefonski, samo su mu se ispričali i savjetovali neka se prijavi za neku drugu stipendiju.

Naknadno dostavljeni prigovori će se razmatrati

Veliki dio studenata koji nije bio na konačnoj listi dobitnika se požalio kako su bez stipendije ostali iz razloga što Ministarstvo od Porezne uprave dobiva drugačije podatke o prihodima po članu kućanstva od onih koji su dostupni studentima.

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta potpisalo je protokol o preuzimanju podataka o primicima sa Poreznom upravom. Za sve nesukladnosti vezane uz podatke, odnosno promjenu podataka nadležna je Porezna uprava, pojasnili su nam iz MZOS-a.

Stoga brojni studenti koji su na ovakav način i ne svojom krivnjom ostali bez državne stipendije, pokušavaju uložiti i dodatne žalbe. Upitali smo Ministarstvo hoće li se uopće takve, naknadne žalbe, uzimati u obzir.

– Naknadno dostavljeni prigovori ponovno će se detaljno obrađivati i provjeravati, a o ishodu će student dobiti pisanu obavijest, rekli su nam iz MZOS-a.