Pretraga

Na Kampusu SC-a grad i sveučilište zajednički trebali graditi vrtić: Ipak ništa od projekta

A- A+

Dječji vrtić na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, koji su prvenstveno trebala pohađati djeca zaposlenika ovog sveučilišta i koji je već dugi niz godina najavljivan kao zajednički projekt grada Rijeke i riječkog sveučilišta, ipak neće biti realiziran. Ta odluka je donesena zbog nemogućnosti pronalaska zajedničkog pravnog okvira za ostvarenje ovog projekta. No, rektorica najavljuje kako traže drugo rješenje za problem vrtićkih kapaciteta.

vrtić

Vrtić | foto: Unsplash, Gautam Arora

Dječji vrtić koji su trebali graditi Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci, trebao je biti smješten u prostorima kojima upravlja riječki Studentski centar. Grad je trebao uložiti sredstva u njegovo opremanje, osigurati zaposlenike, njihove plaće te provođenje programa. Također, prvotna ideja zbog koje se razmišljalo o ostvarivanju ovakvog projekta je ta da ovaj vrtić studentima Učiteljskog fakulteta posluži kao nastavna baza, piše Ingrid Šestan Kučić za Novi list.

Nisu mogli pronaći zajednički pravni okvir

No, Sandra Krpan, zamjenica riječkog gradonačelnika rekla je kako Grad i Sveučilište nisu mogli pronaći zajednički pravni okvir kako bi ostvarili ovaj projekt. Stoga u ovaj projekt neće ući zajedničkim snagama.

– Drago mi je što će Sveučilište drukčijim modelom osigurati vrtićke kapacitete na svom području i svakako podržavamo taj njihov angažman, objasnila je Sandra Krpan za Novi list.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić-Samaržija objasnila je kako do suradnje Grada i Sveučilišta neće doći zbog toga što se nemogućnost do dolaska zajedničkog pravnog okvira odnosi na to što nisu u mogućnosti ostvariti da prioritet pri upisu u vrtić imaju djeca djelatnika i studenata riječkog sveučilišta.

Izdvojeni članak
vrtić

Mijenja se zakon o predškolskom: Država će po novom sufinancirati sve vrtiće

Sveučilište ne planira odustati od otvaranja predškolske ustanove

No, bez obzira na to što se, po ovom pitanju, suradnja grada Rijeke i riječkog sveučilišta neće dogoditi, Sveučilište neće odustati od otvaranja predškolske ustanove na Kampusu, a to je potvrdila i rektorica. Navodi kako Sveučilište već dulje vrijeme naglašava izazov kapaciteta dječjih vrtića za uključivanje djece, što su posebno istaknuli vezano uz rad ekspertne skupine za obrazovanje unutar ranijeg Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka i PGŽ-a kojom je ona koordinirala.

– Uz podršku naših najboljih stručnjakinja za rani i predškolski odgoj, Jasne Krstović i Lidije Vujčić, koje su sudjelovale u radu tijela zajedno s predstavnicima Grada, Primorsko-goranske županije i drugih stručnjaka, koncipirali smo zaključke koji su predstavljeni svim dionicima Urbane aglomeracije. Nastavno na te zaključke, a poglavito na inicijativu Grada Rijeke, započeli smo pregovore i pripreme za prenamjenu prostora na Kampusu za dječji vrtić koji bi bio primarno namijenjen djeci naših djelatnika i studenata, objašnjava Prijić-Samaržija za Novi list.

Rektorica je, među ostalim, dodala i kako je vrtić važan za njih jer utječe na podizanje kvalitete života i rada njihovih djelatnika i studenata kada su u pitanju usklađivanje privatnog života i poslovnih obaveza te da je to i podrška rodnoj ravnopravnosti.