Pretraga

Festival menstruacije ponovno u Rijeci: ‘Sustav za normu uzima muško tijelo, žene često ignorirane’

A- A+

U Rijeci će se sljedećeg tjedna održati drugi Festival menstruacije. Ovogodišnje izdanje, naglašavaju organizatori, posvećeno je pravu žena na zdravlje i borbi za dostojanstveni te individualizirani pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Posjetitelje između ostalog očekuje okrugli stol o tretmanu žena u zdravstvenom sustavu, predavanje za roditelje čije djevojčice počinju menstruirati te kreativna radionica za same djevojčice.

menstrualna čašica

Menstrualna čašica | foto: Pixabay

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter od 19. do 21. travnja u Rijeci organizira drugo izdanje Festivala menstruacije. On je, objašnjavaju organizatori, posvećen pravu žena na zdravlje i borbi za dostojanstveni i individualizirani pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

‘Prirodni fiziološki i fizički procesi koji podrazumijevaju žensko iskustvo i dalje su tabuizirani’

– Pod motom ‘Nije ti ništa!’ festival stavlja u fokus ženska iskustva u javno-zdravstvenom prostoru, pri čemu se često susreću s omalovažavanjem i ignoriranjem od strane sustava koji za normu uzima muško tijelo. Prirodni fiziološki i fizički procesi koji podrazumijevaju žensko iskustvo poput menstruacije, poroda, perimenopauze i menopauze, ali i rani znakovi koji ukazuju na teže zdravstvene probleme, i dalje su nedovoljno istraženi, tabuizirani i marginalizirani, pojašnjavaju organizatori.

Menstrualno siromaštvo i dalje je problem ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europskoj uniji. Podaci pokazuju da si na razini Europske unije jedna od deset osoba koje imaju menstruaciju ne može priuštiti kupovinu higijenskih proizvoda. Festivalom organizatori žele otvoriti dijalog u kojem se o odnosima moći koji utječu na žensko zdravlje i dobrobit priča u javnosti. Tako će se u Rijeci održati okrugli stol ‘Nije ti ništa -tretman žena u zdravstvenom sustavu’, geštalt psihološka radionicu o gaslightingu, predavanje za roditelje čije djevojčice počinju menstruirati te kreativna radionica za same djevojčice.

Izdvojeni članak
uložak nakon menstruacije

VIDEO: Kako nastaje menstruacija? Tijekom ciklusa događaju se tri faze

Festival će se održati na brojnim lokacijama diljem grada

– Tu su i radionice poezije otpora i izrade fanzina, radionica književne intervencije, filmski program, pub kviz, razgovori o ženskoj seksualnosti, glazbeno-klupski program. Glavne su lokacije festivala Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci, Korzo, Klub Manual, Galerija SKC, Galerija O.K., Dječja kuća, Gradska knjižnica u Benčiću te prostori PaRitera, opisuju organizatori.

Za radionice su potrebne prijave, a ulaz na sve programe osim Kluba Manual je besplatan. Detaljni program po danima možete pogledati ovdje.

Što Europska unija poduzima po pitanju menstrualnog siromaštva?

Španjolska je prva zemlja Europske unije koja je u svoje zakone uvela pravo na plaćeni menstrualni dopust. U lipnju 2021. Europski parlament je usvojio izvješće u kojem se zemlje EU-a pozivaju na zaštitu i poboljšanje spolnog i reproduktivnog zdravlja žena . Tada su zastupnici pozvali na oslobađanje od PDV-a za menstrualne proizvode. Akcijskim planom EU-a za rodnu ravnopravnost III. potiče se djelovanje EU-a kako bi se poboljšalo pristup vodi i pristojnim sanitarnim objektima te reagiralo na neodgovarajuće uvjete za menstrualnu higijenu.

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem