Pretraga

Na splitske ulice uskoro stiže novo, neobično vozilo: Osmislili ga studenti, ići će do 60 kilometara na sat

A- A+

Sa Sveučilišta u Splitu poručili su da će splitske ulice uskoro dobiti električni buggy, vozilo studenata splitskog Sveučilišnog odjela za stručne studije. Studenti su, naime, elektrificirali buggy vozilo ugradnjom električne pogonske grupe. Brzina mu je maksimalno 60 kilometara po satu, a studentima je u planu razviti i autonomno električno vozilo.

Sveučilište u Splitu objavilo je da bi na splitskim ulicama uskoro mogao osvanuti električni buggy, odnosno inovativno vozilo studenata splitskog Sveučilišnog odjela za stručne studije. Kako je na mrežnim stranicama Sveučilišta poručio pročelnik Odsjeka za elektrotehniku Marko Vukšić, studenti su elektrificirali buggy vozilo ugradnjom električne pogonske grupe.

Ideja je potekla od profesora Odsjeka, a preko deset studenata uključilo se u u izradu električnog vozila pod mentorstvom profesora Vukšića, Tonka Kovačevića i Slavena Šitića. U provedbi projekta elektrifikacije buggy vozila studenti su, naveli su sa Sveučilišta, zamijenili motor s unutarnjim sagorijevanjem s dva BLDC elektromotora i baterijama te razvili upravljačko računalo. Prije nego što vozilo bude na cesti, mora proći homologizaciju i registraciju.

Izdvojeni članak

Najistaknutije učenike u Splitu nagradili s po 300 eura, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

– Brzina mu je limitirana na 60 km/h, a imamo u planu razvoj još nekih komponenti s kojima bismo mogli nadograditi postojeće sustave na vozilu, primjerice ugradnja  ‘digitalnog diferencijala’ omogućila bi poboljšani radijus okretanja vozila, a nadogradili bismo i neke elektroničke podsustave kao što je primjerice ‘battery management sustav’ za održavanje baterije, kazao je Vukšić.

Vukšić je dodao i da su za vrijeme rada na komponentama vozila studenti odradili praksu, timske projekte i izradili nekoliko završnih radova. U planu im je i razviti autonomno električno vozilo kojim bi upravljalo računalo.