Pretraga

Nakon pogibije dvojice studenata, Fakultet proglasio sedam dana žalosti: Ponudili i psihološku pomoć

A- A+

Fakultet hrvatskih studija, nakon tragične pogibije dvojice studenata, proglasio je sedam dana žalosti. Održat će i komemoraciju, a Savjetovalište je pozvalo studente, nastavnike i zaposlenike kojima je potrebno, da se obrate za pomoć.

nikola sušec jerko kučić poginuli

Poginula dvojica studenata Fakulteta hrvatskih studija, 20-godišnji Nikola Michael Sušec (lijevo) i 23-godišnji Jerko Kučić (desno)

Akademska zajednica ne pamti ovako teško i tužno razdoblje. Prošlog tjedna na teretnom željezničkom kolosijeku, nedaleko borongajskog kampusa poginula su dva studenta. Nikolu Michaela Sušeca (20) i Jerka Kučića (23) ubio je strujni udar visokog napona nakon što su se, u dva dana razlike, popeli na vagon koji je bio pod naponom. Fakultet se ovih dana oprašta od njih. Od petka, 18. ožujka, proglašena je sedmodnevna žalost koja će trajati do četvrtka 24. ožujka u 11 sati. Na ulazu u zgradu fakulteta postavljen je crni stijeg, a tijekom dana žalosti neće se održavati nikakve zabavne priredbe.

Izdvojeni članak
policija

Policija se oglasila o pogibiji dvojice studenata: Pitali smo ih da razjasne neke nedoumice

Održat će komemoraciju

Dekan Fakulteta hrvatskih studija Ivo Džinić zahvalio je svima koji su preko društvenih mreža i na druge načine izrazili sućut obiteljima i fakultetskoj zajednici. S faksa izvještavaju i kako je od danas u predvorju knjižnice otvorena i knjiga žalosti. Njezine će kopije biti naknadno predane obiteljima poginulih studenata. Pripadnici fakultetske zajednice mogu u spomen na preminule kolege paliti lampaše i svijeće na okrugom betonskom podiju i na parkiralištu iza zgrade Fakulteta hrvastkih studija. Faks je objavio i kada će se posljednji put oprostiti od dvojice studenata.

Ispraćaj Jerka Kučića bit će na zagrebačkom krematoriju u srijedu 23. ožujka u 10.40 sati, a polaganje urne naknadno u Komiži. Sprovod Nikole Michaela Sušca bit će na groblju Sv. Petra u Novom Mjestu kraj Sv. Ivana Zeline također u srijedu 23. ožujka u 13.30. Fakultet će se od svojih neprežaljenih studenata oprostiti komemoracijom na parkiralištu iza glavne zgrade faksa, i to u četvrtak 24. ožujka u 10 sati. U slučaju da vremenske prilike to ne budu dozvolile, komemorativni skup će se održati u dvorani Zagreb. Komemoraciji će prisustvoati rodbina i nastavnici poginulih studneata studenata, kaoi rektor te dekani s Kampusa Borongaj. Na komemoraciju su, navode s Fakulteta, osobito pozvani studenti koji su 2019. i 2021. upisali filozofiju i kulturu, te naraštaj koji je 2019. upisao povijest i koji je 2021. upisao kroatologiju.

Izdvojeni članak

Nakon tragične smrti dvoje studenata oglasio se i Studentski zbor: ‘Ovo je veliki gubitak’

‘Događaji koji su se zbili jednostavno su preteški’

Svjesni činjenice da je tragična pogibija dvojice studenata potresla akademsku zajednicu – studente, nastavnike i osoblje – a najviše one koji su s preminulima bili na nastavi ili provodili slobodno vrijeme, njihovo psihološko savjetovalište pozvalo je sve koji imaju potrebu, daim se jave na [email protected] i [email protected].

– Takav prevelik gubitak dovodi do brojnih teških pitanja i osjećaja. Uz tugu, tu su često i ljutnja, strah ili očaj te različiti drugi osjećaji. Tragična smrt osoba koje smo poznavali, a posebno onih koje smo voljeli i koje su trebale još puno toga proživjeti, dovodi do nevjerice: nije nam jasno kako se može dogoditi da netko tko je dan ranije bio pored nas, pun života, odjednom više nije tu i da više nikada ne će biti. Posebno je teško što se ovdje radi o smrti dvojice mladića, koji su dijelili krug prijatelja i poznanika. Jako je važno znati da su različiti teški osjećaji posve normalni u ovoj situaciji, ali i da su posve normalne različite druge reakcije (npr. ‘zakočenost’, ‘bijeg od teških osjećaja’, ‘tjelesni simptomi’). Događaji koji su se zbili jednostavno su preteški. S njima se um i tijelo svake osobe nastoje nositi na njima izvedive načine, napisali su iz Savjetovališta pa objasnili što je važno znati ako razmišljate biste li se javili u Savjetovalište.

Pri susretu, napominju, ne trebate puno pričati, a niti će vas djelatnici Savjetovališta opteretiti s puno riječi. Svjesni su, navode, da u ovakvim situacijama nedostaje pravih riječima kojima bi se izrazili osjećaji i stvarnost odživljenoga gubitka.

– Ono što nudimo jest da budemo uz vas i da pružimo podršku na načine na koje možemo, vodeći računa o tome da svaka osoba istu situaciju doživljava na drukčiji način te da svakome treba donekle različit oblik podrške. Obavijestit ćemo vas uskoro i o drugim oblicima podrške koji će biti dostupni na Fakultetu. Sjećanje na Nikolu i Jerka, na njihovu dobrotu i vedrinu, neka nam bude poticaj da brinemo jedni za druge, zaključuju iz Savjetovališta.