Pretraga

Policija se oglasila o pogibiji dvojice studenata: Pitali smo ih da razjasne neke nedoumice

A- A+

Kako je moguće da dva studenta, u dva dana razlike, poginu od strujnog udara na istom mjestu? Pitali smo zagrebačku policiju da odgovori na ključna pitanja u vezi okolnosti koje su dovele do tragične pogibije dvojice studenata Fakulteta hrvatskih studija. Poslali su nam dosta opširan odgovor.

policija

Ilustracija: Pixabay

Dvojica studenata Fakulteta hrvatskih studija, na istom željezničkom kolosijeku nedaleko sveučilišnog kampusa, u dva dana razlike, poginula su od strujnog udara. Tijelo 21-godišnjeg Nikole Michaela Sušeca pronađeno je još jučer ujutro, no policija je to objavila tek danas; još jučer navečer se u njihovoj evidenciji vodio kao nestala osoba, a kolege i prijatelji dijelili su njegovu sliku i informacije koje imaju u nadi da će ga pronaći života. Neznajući da je njegov prijatelj i kolega mrtav, 23-godišnji Jerko Kučić ga je, zajedno s nekolicinom kolega s faksa, krenuo tražiti na istom mjestu. Popeo se na vagon pa, kao i nestali pa smrtno stradao od strujnog udara.

Zagrebačku policiju pitali smo da nam odgovori na ključna pitanja o okolnostima koje su dovele do tragične pogibije dvojice mladića. Konkretno, pitali smo ih zašto su tek jutros objavili da su jučer pronašli tijelo prvog studenta i kako je moguće da se još sinoć u policijskoj evidenciji vodio kao nestala osoba, zbog čega ga je drugi poginuli student i krenuo tražiti. Osim toga, pitali smo ih zašto perimetar oko željezničkog kolosijeka nisu privremeno zatvorili prije nego što je došlo do još jednog tragičnog slučaja. Dobili smo odgovor policije.

Izdvojeni članak
nikola sušec jerko kučić poginuli

Poginula dvojica studenata Hrvatskih studija: Jednoga od njih tražili su od srijede

Poginuli student vodio se kao nestali dok nije potvrđen identitet

Policija je ustanovila sljedeće; Nikola Michael Sušec, čije su tijelo pronašli jučer ujutro, najvjerojatnije se popeo na teretni vagon borongajskog željezničkog kolosijeka. Došlo je do udara struje visokog napona, kojim je taj kolosijek putem kontaktne mreže opskrbljen, nakon čega je tijelo odbačeno na tlo. Upravo je tako, podsjetimo, dva dana nakon, poginuo i njegov kolega s faksa, koji ga je na istom mjestu krenuo tražiti. Policija nam odgovara što se događalo tijekom jučerašnjeg dana nakon pronalaska prvog tijela.

– Nakon pronalaska tijela, 17. ožujka 2022. godine, policijski službenici su tijekom očevida poduzeli mjere i radnje potrebne za identifikaciju tijela, a što nije bilo moguće napraviti odmah na mjestu događaja s obzirom na stanje pronađenog tijela i oštećenja koja nastaju uslijed udara električne energije visokog napona. Nakon što je tijelo prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, policijski službenici su 18. ožujka 2022. godine nedvojbeno utvrdili identitet pronađenog tijela, navode iz zagrebačke policije.

Na naše pitanje kako je moguće da se još sinoć vodio kao nestala osoba, zbog čega ga je i Jerko Kučić, koji je kasnije na istom mjestu poginuo, krenuo i tražiti, odgovaraju da se u Nikola Michael Sušec u evidenciji nestalih osoba vodio od trenutka prijave člana obitelji pa sve dok nisu nedvojbeno utvrdili identitet pronađenog tijela. Identitet su nedvojbeno, kažu, utvrdili danas, pa su tada i uklonili podatke iz evidencije nestalih osoba.

Protokol je da se vijesti objavljuju dan nakon

Policiju smo, spomenimo još jednom, pitali i zašto su tek danas objavili da je nađeno tijelo prvog poginulog studenta, kada je ono nađeno još jučer ujutro. Objašnjavaju kako policija na mrežnim stranicama objavljuje sažetak događaja u protekla 24 sata. Sukladno tome o pronađenom tijelu jučer ujutro saznajemo tek – jutros.

– Tijekom pripremanja Dnevne informacije, koja se svakog dana oko 10 sati objavljuje na WEB stranici Policijske uprave zagrebačke, obrađuju se svi događaji za koje su saznanja zaprimljena u protekla 24 sata, računajući od 6 sati ujutro prethodnog dana. Vezano za konkretni događaj ističemo kako su početna saznanja o njemu zaprimljena tijekom prijepodneva 17. ožujka 2022. godine, zbog čega je događaj objavljen 18. ožujka 2022. godine u jutarnjim satima,

Jutros je, napominju iz policije, informacija o pronalasku tijela prvog studenta objavljena u, kako kažu, prvom obliku, odnosno kada još nedvojbeno nije utvrđen identitet osobe. Po nedvojbenom utvrđivanju identiteta osobe, uklonjen je profil iz evidencije nestalih te je objavljena nadopuna obavijesti na web stranici.

Izdvojeni članak
policijski kombi

Kako je moguće da struja ubije dva studenta, na istom mjestu, u dva dana razlike? Ovo je timeline događaja

Prostor je bio ograđen samo za vrijeme očevida

Na naše pitanje kako to da nakon jučerašnjeg pronalaska tijela nije ograđen i zatvoren perimetar borongajskog željezničkog kolosijeka, objašnjavaju kako policija to radi, no samo za potrebe očevida; naime, kako bi se spriječila kontaminacija i pristup neovlaštenih osoba. Nakon završenog očevida, kažu, policijski službenici više nemaju potrebu onemogućavati kretanje na tom prostoru.

Pitali smo ih za kraj nije li se mogla spriječiti pogibija studenta Jerka Kučića, koji je nestalog prijatelja krenuo tražiti neznajući da je mrtav, mogla spriječiti da je policija još jučer objavila da je pronašla tijelo na tom području i usto privremeno zatvorila perimetar oko mjesta pogibije Nikole Michaela Sušeca. Kažu kako su nam objasnili svu dinamiku objavljivanja dnevnih događaja na web stranicama policije, a da se za zatvaranje perimetra potrebno obratiti vlasniku navedene lokacije.

– Također, iskoristili bismo ovu priliku te Vam naveli kako smo danas, 18. ožujka 2022. godine, s obzirom na tragičan događaj u kojem je smrtno stradao i 22-godišnjak, a za kojeg smo odmah imali informaciju o identitetu, početnu vijest o događaju objavili istog dana i to upravo kako smo i naveli, zbog činjenice da smo odmah raspolagali nedvojbenom informacijom o identitetu smrtno stradale osobe i povezanošću ova dva događaja, stoji u odgovoru policije za naš portal.

Na koncu, ističu i kako se na lokaciji gdje su se dogodila dva tragična događaja kod vagona nalaze vidljivo i ispravno istaknuti znakovi upozorenja.