Pretraga

Nakon tragične pogibije studenata, održava se predavanje o opasnostima na pruzi

A- A+

Nakon što su od strujnog udara poginula dvojica studenata, fakulteti na Kampusu Borongaj organiziraju predavanje profesora Viktora Milardića o opasnostima elektrificirane pruge. Predavanje će se, s obzirom na očekivano visok interes, održati online.

znakovi pored pruge na željezničkom kolosijeku borongaj

Znakovi pored pruge na željezničkom kolosijeku Borongaj
Izvor: fotografija čitatelja

Prije manje od mjesec dana dogodila se tragedija kakvu akademska zajednica ne pamti. Dvojica studenata Fakulteta hrvatskih studija, 21-godišnji Nikola Michael Sušec i 23-godišnji Jerko Kučić,  u dva su se dana razlike popeli na elektrificirani vagon na pruzi nedaleko Kampusa Borongaj, gdje su studirali, pa poginuli od posljedica strujnog udara. Vagoni se nalaze na borongajskom željezničkom kolosijeku preko kojeg studenti fakulteta na obližnjem kampusu svakodnevno prolaze. Divlji je to i opasan put, no najbrži za velik broj studenata. Sređeni prijelaz, iako su ga tražili prije više od deset godina, država ni zagrebačko sveučilišta – nisu osigurali.

Izdvojeni članak
kampus borongaj

Studenti prije 11 godina pokrenuli peticiju da se sredi put preko pruge: Nije se ništa napravilo

Sada se tamo nalaze tek znakovi upozorenja koje stotine studenata svakodnevno zanemaruju. Te su opasnosti svjesni i fakulteti smješteni na borongajskom kampusu – Fakultet hrvatskih studija, Fakultet prometnih znanosti, Edukacijsko-rehabilitacijski te Ekonomski fakultet. Zbog toga sutra, u utorak, 12. travnja, u 12 sati organiziraju posebno predavanje o opasnostima na elektrificiranoj pruzi koje će održani profesor Viktor Milardić sa Zavoda za visoki napon i energetiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

– Fakulteti smješteni na Sveučilišnom kampusu Borongaj nastavljaju reagirati na nedavni nesretni događaj u kojem su dvojica naših mladih kolega izgubila život uslijed strujnoga udara. Dio brige da se takva nesreća više ne dogodi je i informiranje studenata o najsigurnijim načinima ponašanja prilikom stizanja na i boravka u Kampusu, stoji u mailu koji su studenti Fakulteta hrvatskih studija dobili od prodekana za nastavu i studente Darija Vučenovića.

Kako bi potencijalno moglo biti dosta zainteresiranih studenata sa svih fakulteta smještenih na borongajskom kampusu, 45-minutni sat održat će se online, a bit će osigurano i vrijeme za diskusiju. Ako želite sudjelovati na predavanju, možete mu pristupiti na sljedećoj poveznici.


Više tekstova o ovoj temi:

Studenti prije 11 godina pokrenuli peticiju da se sredi put preko pruge: Nije se ništa napravilo

Ovako izgleda zagrebački kampus na kojem studiraju studenti: Rekli su da će biti ‘hrvatski Harvard’

Nakon što su poginula dva studenta, osvanuli novi znakovi pored željezničke pruge

Kako je moguće da struja ubije dva studenta, na istom mjestu, u dva dana razlike? Ovo je timeline događaja