Pretraga

Kako napisati žalbu na rezultate natječaja za studentske domove?

A- A+

Studentski centri ovih dana objavljuju rezultate natječaja za smještaj u studentskim domovima. Oni koji smatraju da su izgubili dio bodova koji im pripada imaju osam dana za slanje žalbi. Napravili smo stoga kratki savjetnik za sve koji će se obraćati Povjerenstvu za prigovor.

studentski dom stjepan radić sava

Studentski dom Stjepan Radić – Sava | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

U srijedu su objavljeni privremeni rezultati za smještaj u studentske domove u Zagrebu, a već ranije objavljeni su i rezultati za Osijek i Rijeku. Rok za slanje žalbi studentskom centru na rezultate natječaja za studentski dom je osam dana nakon objave privremenih lista. To znači da je osmi dan nakon objave krajnji datum kada omotnicu možete donijeti u poštanski ured jer se datum žalbe gleda po datumu poštanskog žiga.

Da, prigovore morate slati poštom i to preporučeno. Dakle, nije dovoljno samo nalijepiti poštansku markicu, već u pošti morate reći da svoju pošiljku šaljete preporučeno. Na omotnici je, u slučaju žalbe u Zagrebu, potrebno napisati sljedeću adresu:

Studentski centar u Zagrebu
Poslovnica za smještaj studenata
Povjerenstvo za rješavanje prigovora
Savska cesta 25
10 000 Zagreb

Budite formalni, koristite administrativni stil standardnoga jezika

Savjetujemo vam i da prigovor napišete u Wordu, a kako bi izgledao formalno, držite se nekih općih pravila uređenja dokumenta. U lijevom gornjem kutu napišite svoje ime i prezime, adresu i podatke za kontakt. Kako bi članovima Povjerenstva olakšali posao, možete unijeti i svoj matični broj u Studentskom centru. Njega možete pronaći u sustavu gdje ste se prijavljivali za studentski dom, odmah ispod fotografije i imena te prezimena.

Ispod toga, ali s desne strane istaknite kome je pismo naslovljeno – Povjerenstvu za prigovor. Potom, sad opet s lijeve strane navedite mjesto i datum pisanja prigovora, a ispod napišite Predmet: Prigovor na natječaja za smještaj studenata u studentske domove za akademsku godinu 2020. / 2021. A onda krenite pisati…

Izdvojeni članak

Izašli su rezultati natječaja za studentske domove u Zagrebu: Provjerite jeste li na listi dobitnika

Pojasnite i dokažite dokumentacijom

Važno je da prvo navedete gdje smatrate da ste zakinuti i zašto. Broj bodova po pojedinoj kategoriji možete vidjeti na svom profilu u aplikaciji SC-a. Savjetujemo vam da za sve što tvrdite pošaljete i potrebnu dokumentaciju kakva se tražila u tekstu natječaja.

Ukoliko vam, primjerice, nisu priznati bodovi za oca branitelja ili majku braniteljicu, utoliko pojasnite zašto niste na vrijeme priložili potvrde o njihovu statusu ili zašto smatrate da niste dobili te bodove, a trebali ste. Ili, drugi primjer: brat ili sestra školuju vam se u inozemstvu pa niste dobili bodove. Pojasnite zašto ih trebate dobiti te pošaljite dokumentaciju o njihovu školovanju, kao i dokaz da živite na istoj adresi.

Izdvojeni članak
šesti paviljon Stjepan Radić Sava

Prvih tjedan dana na Savi: Učenje životnih vještina, kao što je odčepljivanje toaleta, postaje svakodnevica

Nemojte zaboraviti potpisati molbu i priložiti svu dokumentaciju

Ako niste dobili bodove prema prihodima kućanstava, tada se često radi o tome da ste naveli ljude koji ne žive u istom kućanstvu ili nekoga izostavili. Probajte pojasniti o čemu se radi te poslati novu izjavu o članovima zajedničkog kućanstva, ali i porezne te ostale potrebne potvrde.

Čest je slučaj i da se adrese ne slažu jer je ulica promijenila ime pa su, iako žive u istoj kući mama i sin prijavljeni na u ulici sa starim imenom, a tata i kćer na novoj. Pojasnite o čemu se radi i dostavite potvrdu o tome. Na primjer, potvrdu o prebivalištu sa starim adresama na kojoj je vidi da je došlo do promjene. Ponekad se kućni brojevi također ne slažu pa se dio ukućana vodi na 25a, a drugi dio na 25b. Morate i to pojasniti. Boldajte ključne dijelove prigovora, kako bi on bio pregledniji. Na kraju navedite koju dokumentaciju šaljete u prilogu te što ona dokazuje. Potpišite molbu.

Kako bismo vam olakšali pisanje prigovora, napravili smo primjer. Datoteku formata .docx možete preuzeti i dodatno urediti u Wordu. Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.