Pretraga

Naše drugo najveće sveučilište ima novi studij: Više nećete morati na faks u Zagreb

A- A+

Sveučilište u Splitu pokrenulo je novi preddiplomski studij – komunikacija i mediji. Trajat će tri godine, a iz splitskog rektorata kažu da je jedinstven u državi te će pripremiti studente za rad u javnom i privatnom sektoru, gdje god postoji potreba za komunikacijskim stručnjacima.

dvorana za predavanje, sveučilište

Foto: Unsplash

Već dulji niz godina velik broj potencijalnih studenata iskazuje interes za studijem medija, novinarstva i komunikacije pa je upravo na tom tragu Sveučilište u Splitu, nastavljajući, kako kažu, progresivni razvoj te kontinuirano osluškujući potrebe za novim akademskim programima, pripremilo preddiplomski sveučilišni studijski program Komunikacija i mediji.

Tri obvezna strana jezika

Preddiplomski sveučilišni studijski program Komunikacija i mediji traje šest semestara, a izvodi se kao redoviti studij i upisat će 20-ak novih studenata. Minimalan broj ECTS bodova potreban za završetak studija je 180, a uvjet je upisa na studij i razredbeni postupak državna matura. Studentima će biti omogućen odabir i upis izbornih predmeta s većeg broja sastavnica splitskog sveučilišta gdje zajedno s drugim studentima pojedine sastavnice sudjeluju u nastavnom procesu. Na ovaj je način studijski program obogaćen jer studentima omogućava stručno i znanstveno profiliranje.

Jedan dio studenata moći će izabrati kolegije s Filozofskog fakulteta gdje će obogatiti svoja znanja odabirom, primjerice, filoloških kolegija ili onih iz humanističkih područja ili drugih znanstvenih područja. Oni studenti koji će željeti više znanja iz područja pravnih znanosti ili religijsko-teoloških područja moći će odabrati kolegije s tih sastavnica. Na tragu rečenog, studij će se baviti cijelim spektrom tema poput vještina akademskog pisanja, retorike, povijesti i teorije medija, informacijskom i digitalnom pismenosti, medijima u funkciji turizma, politike, kulture, religije, poduzetništva, industrije zabave, popularne kulture.

Studenti će, navode u priopćenju sa splitskog sveučilišta, imati priliku razvijati kritičko mišljenje te pristup temama poput društvenih različitosti ili kroskulturalne komunikacije, a velika pažnja bit će posvećena učenju stranih jezika. Drugim riječima, studenti će imati obavezna tri strana jezika – engleski, talijanski i njemački. Nakon završenog preddiplomskog studija Komunikacija i mediji moguće je nastaviti studij na velikom broju diplomskih studija u Hrvatskoj i inozemstvu u području društvenih i humanističkih znanosti kojima je predznanje o komunikaciji i medijima komplementarno. Ako studenti odluče studij nastaviti na splitskom sveučilištu, navode, nudi im se diplomski studij Novinarstvo u suvremenim medijima koji je trenutno u pripremi.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj se pokreće prvi studij andragogije: Dekan pojašnjava o čemu je riječ i kada kreće upis studenata

‘Ovo je jedinstven studij’

Komunikacija i mediji, kažu sa splitskog sveučilišta, predstavlja jedinstven studij je jer se ne odnosi samo na novinarstvo, niti isključivo na komunikacijsku znanost, već je usmjeren na temeljna znanja o komunikaciji i medijima i kritičkom vrednovanju medijskih objava i komunikacije kao vještine prenošenja informacija. U tom smislu, ovaj je studij sličniji preddiplomskim studijskim programima u Europskoj uniji koji nude obrazovanje s fokusom na medije i komunikaciju. Upravo je taj argument bio je motivacija za pokretanje ovog studija, navode u priopćenju, koji bi nadomjestio prazninu kada je riječ o preddiplomskim sveučilišnim studijima u Hrvatskoj.

Završetkom preddiplomskog studija Komunikacija i mediji studenti stječu kompetencije za rad u svim službama koje zahtijevaju stručnjake na području komunikacije u javnom i privatnom sektoru te kreativnoj industriji. Zanimanje za predmetni studijski program i potporu njegovu pokretanju iskazale su brojne partnerske institucije i tvrtke izvan akademskog sektora. Među njima su jedinice lokalne samouprave, ali i brojne medijske kuće, nakladnici i informativni servisi velikih tvrtki. U tijeku je postupak dobivanja dopusnice za rad pa studija Komunikacija i mediji još uvijek nema dostupnog u sustavu Postani student.